Antena Meniu Search
x

Viaţa lui Fidel Castro în IMAGINI: Salvatorul devenit dictator (GALERIE FOTO)

Fidel Castro Ruz a fost președintele Cubei în perioada 1976-2008 şi va rămâne în istorie ca ultimul mare lider comunist din lumea occidentală. Autorităţile cubaneze susţin că în tot acest timp fostul dictator a reuşit să supravieţuiască la peste 600 de tentative de asasinare.

Fidel Castro a fost președintele Cubei în perioada 1976-2008 şi va rămâne în istorie ca ultimul mare lider comunist din lumea occidentală. Autorităţile cubaneze susţin că în tot acest timp fostul dictator a reuşit să supravieţuiască la peste 600 de tentative de asasinare.

Fidel Alejandro Castro Ruz s-a născut în 1926 la Biran, un sat din estul Cubei. Împreună cu cei şase fraţi s-a bucurat de o copilărie prosperă.

A frecventat cursurile școlilor iezuite Colegio Lassale și Colegio Dolores din Santiago, apoi Colegio Belén din Havana. Ulterior, a urmat Facultatea de Drept din Havana, obținând doctoratul în 1950. 

El a lucrat ca avocat la Havana după ce şi-a încheiat studiile, adesea pentru clienţi săraci.

Era deja angajat politic ca student, iar în 1952, candidatura sa pentru un loc în Parlament nu a dus nicăieri, după ce Fulgencio Batista, suţinut de Statele Unite, a preluat puterea printr-o lovitură de stat.

Principalele etape ale carierei sale:

- 26 iulie 1953. Castro încearcă, fără succes, să cucerească cazarma Moncada à Santiago (est), cu o sută de insurgenţi. Condamnat la 15 ani de închisoare, apoi amnistiat, doi ani mai târziu, se exilează împreună cu fratele său Raul în Mexic, unde îl cunoaşte pe Ernesto "Che" Guevara.

- 2 decembrie 1958. De la bordul ambarcaţiunii Granma, Fidel Castro debarcă, împreună cu 81 de militanţi în sudul insulei. Doar 15 luptători de gherilă îl urmează şi se refugiază în Sierra Maestra. Şase luni mai târziu ajung la 100 şi câştigă teren cu ajutorul unei agitaţii urbane continue.

ÎN MIJLOCUL RĂZBOIULUI RECE

- 8 ianuarie 1959. Intră triumfal, în fruntea "barbudos" în Havana, după 25 de luni de gherilă împotriva regimului lui Fulgencio Batista.

 - 16 februarie 1959. A fost desemnat prim-ministru, funcție pe care o va îndeplini până în 1976. Guvernează Cuba cu o mână de fier. Naționalizează industria, terenurile agricole sunt trecute în proprietatea statului, averile cetățenilor străini sunt naționalizate.

- 1961. Fondează 'Organiziacones Revolucionarias Integradas' (ORI), precursor al Partido Unido de la Revolucion Socialista Cubana (PURSC), viitorul Partid Comunist din Cuba (PCC), și este ales prim-secretar al PURSC. 

- 1961. Statele Unite rup relaţiile diplomatice, în ianuarie. În aprilie, eşuează o încercare de debarcare a unor anticastrişti susţinuţi de Washington în Golful Porcilor (Playa Giron). Castro proclamă caracterul socialist al Revoluţiei sale.

- 1962. Kennedy decretează embargo împotriva Cubei, pe 13 februarie, În octombrie, Criza Rachetelor, după instalarea unor rachete nucleare sovietice în Cuba, aduce lumea în pragul unui război atomic. Washingtonul impune o blocadă navală a insulei. Moscova îşi retrage rachetele în schimbul promisiunii americane de a nu invada insula.

- 1965. Fidel Castro înfiinţează Partidul Comunist Cubanez (PCC).

- 1975. El trimite trupe în Angola şi în Etipia. Aproape 400.000 de militari cubanezi vor cunoaşte câmpurile de luptă africane până în 1991.

DIFICULTĂŢI ECONOMICE ŞI REPRIMARE

- 14 iunie 1989. Fidel Castro pune ca generalul Arnaldo Ochoa, un erou al războiului din Angola, să fie arestat. Acesta este executat prin împuşcare pe 13 iulie, ceea ce provoacă o puternică emoţie în rândul populaţiei şi-i afectează pe termen lung prestigiul personal.

- 29 august 1990. Fidel anunţă o "perioadă specială pe trimp de pace" din cauza prăbuşirii economiei ţării, agravată de implozia URSS-ului, un an mai târziu. Urmează penurii de tot felul, foamete, malnutriţia. Legalizarea dolarului şi deschiderea turismului permit regimului să supravieţuiască.

- martie 2002. Sunt arestaţi 75 de disidenţi şi condamnaţi la pedepse dure, ceea ce antrenează sancţiuni din partea Uniunii Europene. În 2010, un acord cu Biserica Catolică permite eliberarea a 52 dintre ultimii deţinuţi politici.

CASTRO SE RETRAGE

- 31 iulie 2006. Castro este supus unei intervenţii chirugicale, în urma unei hemoragii intestinale şi-i cedează puterea fratelui său mai mic, Raul, ministru al Apărării din 1959.

- 24 februarie 2008. El îi cedează postul de preşedinte al Consiliului de Stat fratelui său Raul.

- 19 aprilie 2011. Fidel Castro abandonează - şi i-o predă fratelui său - ultima însărcinare oficială, cea de prim-secretar al PCC.

- 28 martie 2016. La o săptămână după o vizită istorică a lui Barack Obama în Cuba, Fidel Castro ironizează, într-o scrisoare, "vorbele siropoase" ale preşedintelui american şi afirmă că insula "nu are nevoie de cadou".

- 19 aprilie 2016. Ultima dintre rarele sale apariţii la Havana. În sesiunea de încheie a Congresului PCC, Fidel Castro îşi evocă moartea şi moştenirea comunismului cubanez.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Viaţa lui Fidel Castro în IMAGINI: Salvatorul devenit dictator (GALERIE FOTO)