Antena Meniu Search
x

Video Visul libertății s-a sfârșit în România. Un tânăr ucrainean a murit înghețat chiar lângă sora lui, în munţii Maramureşului, fugind din calea războiului

A fugit de război, dar a murit îngheţat, sub ochii surorii lui. Un tânăr din Ucraina a degerat în munţii Maramureşului, unde s-a rătăcit alături de alţi trei conaţionali. Salvatorii români i-au găsit după ore bune de căutări pe un traseu cu zăpada de un metru. De la începutul războiului, mai mulţi tineri din Ucraina au murit în încercarea de a ajunge în ţara noastră, prin munţi sau înot. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 08.12.2022, 19:25

Vezi și

E finalul unei misiuni la limită. Salvatorii montani trag pe sanie, prin zăpadă până la genunchi, un tânăr ucrainean aproape degerat. Fugea din calea războiului, alături de sora lui şi alţi doi prieteni.

Visul libertății s-a sfârșit în România

Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt ITPF Sighetul Marmaţiei: Toți cetățenii ucraineni se aflau în imediata apropiere a frontierei de stat, la granița cu Ucraina la o altitudine de aproximativ 1400 de metri.

Aflaţi într-o zonă fără semnal, cei patru tineri ucraineni au cerut cu greu ajutorul la 112, printr-o cunoştinţă aflată în Romania.

Pe acelaşi subiect

Dan Benga, director Salvamont Maramureş: Minus 10 grade în zona respectivă, am avut parte şi de viscol, zăpada era undeva între 60 şi 80 de cm şi unde era suflată depăşea un metru.

Două echipe de salvatori montani şi poliţişti de frontieră au mers opt ore până la ucrainenii rătăciţi.

Viorel Berende, şef de formaţie Vişeu: L-am găsit în jurul unui foc pe care şi l-au făcut la recomandarea noastră, fapt care i-a ajutat foarte mult pentru că nu au ajuns în stare de hiopotermie avansată, trei dintre victime.

Dan Benga, director Salvamont Maramureş:Au încercat să resusciteze persoana care era inconştientă, dar din spusele celorlalţi, persoana deja avea aproximativ 7 ore de când era inconştientă. Victima avea o pereche de blugi, avea o pereche de pantofi sport de pânză.

Bărbatul a murit câteva ore mai târziu la spital. Doi dintre supravieţuitori sunt în continuare internaţi.

Vasile Moldovan, primar Sighet: Respectiv un bărbat şi o persoană de sex feminin, sora persoanei decedate, starea lor fiind in acest moment instabilă.

Cei patru ucraineni, cu vârste între 29 şi 41 de ani, sunt din Zakarpattia, Ivano Frankivsk, Zaporojie şi Viniţa. De când ruşii au invadat Ucraina, bărbaţii sub 60 de ani au interzis prin lege să părăsească ţara. Aşa că mulţi aleg să treacă ilegal graniţa în România ca să nu fie trimişi pe front.

Vasile Moldovan, primar Sighet: Fie prin râul Tisa, fie prin zona muntoasă a munţilor Maramuresului. Mai ales că e perioadă de iarnă, nu sunt echipaţi corespunzător, iar unii plătesc chiar cu preţul vieţii astfel de aventuri.

În luna aprilie, un grup de 10 ucraineni a încercat sa traverseze tot prin Munţii Maramureşului. Căutările au durat mai bine de 40 de ore, iar un bărbat a murit tot îngheţat. Peste 1500 de ucraineni au trecut ilegal graniţa cu România prin satele din Maramureş. Cel puţin 5 au murit înecaţi în Tisa.

Vasile Moldovan, primar Sighet: Din păcate în ultima perioada ne confruntăm tot mai des cu astfel de evenimente nedorite

Cea mai apropiată echipă de salvare de Sighetul Marmaţiei e la 60 de kilometri distanţă, la Vişeu. De aceea, autorităţile cer înfiinţarea unei echipe locale, pentru a scurta timpul de intervenţie şi a creşte şansele de a găsi fugarii în viaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Visul libertății s-a sfârșit în România. Un tânăr ucrainean a murit înghețat chiar lângă sora lui, în munţii Maramureşului, fugind din calea războiului