Antena Meniu Search
x

Video Vizita lui Viktor Orban la Băile Tuşnad stârneşte îngrijorare. Autorităţile din Harghita cer intervenţia MAI: de ce se tem oficialii

Vizita premierului Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad stârneşte, din nou, îngrijorare. Autorităţile din Harghita cer intervenţia jandarmilor după ce un grup de activişti extremişti şi-a anunţat prezenţa la tradiţionalul discurs al prim-ministrului maghiar. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 20.07.2023, 13:29

Vezi și

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, solicită Ministerului Afacerilor Interne să intervină după ce au apărut informaţii în mediul online că un grup de extremişti, care are legătură cu Mihai Tîrnoveanu, doreşte să participe sâmbătă, la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească “Bálványos”.

"Potrivit unor informaţii care circulă în mediul online, un grup de activişti extremişti, care au legătură cu Mihai Tîrnoveanu, se pregătesc să participe sâmbătă la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească «Bálványos». Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a adresat în acest sens o scrisoare Ministerului de Interne în care a solicitat ca forţele de ordine să intervină pentru a nu expune comunitatea la o nouă ruşine, aşa cum s-a întâmplat în data de 8 iulie, la Valea Uzului", se arată în comunicatul CJ Harghita. 

Jandarmeria, acuzată că nu a luat măsuri pentru a nu fi profanate mormintele​

Borboly Csaba consideră că Jandarmeria Română a greşit în urmă cu două săptămâni când nu a luat măsuri pentru a nu fi profanate mormintele din Cimitirul de la Valea Uzului. 

Pe acelaşi subiect

"Consider că Jandarmeria Română a greşit foarte mult în data de 8 iulie, când au asistat prin neimplicare la profanarea mormintelor din Valea Uzului, acţiunea de atunci încadrându-se conform articolului 253, alin. 1, Codul Penal, la infracţiune. Este de neconceput faptul că aceşti oameni, cu prezenţa Jandarmeriei şi a Poliţiei, s-au situat deasupra legii, de aceea, am sesizat Ministerul de Interne să analizeze situaţia, în momentul de faţă existând pe rol un dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, care sper să se finalizeze cât mai repede" a a afirmat preşedintele CJ Harghita.

"Evenimentul de la Băile Tuşnad nu poate fi locul unor manifestări negative"

Totodată, Borboly Csaba a adăugat că ceea ce s-a petrecut la Valea Uzului este un exemplu rău pentru societate, pentru că legea trebuie să fie aceeaşi pentru toţi, şi cei care au acţionat fără respectarea legii trebuie traşi la răspundere.

"Evenimentul din această perioadă, de la Băile Tuşnad, Universitatea de Vară, nu poate fi locul unor manifestări negative, ca cele din 8 iulie, deoarece la lucrările universităţii participă personalităţi politice, diplomaţi, din mai multe ţări, şi îngăduirea unor manifestări care nu-şi au locul, ar dăuna imaginii statului român", a menţionat sursa citată.

Apel la MAI pentru ca "forţele de ordine să facă tot posibilul pentru a nu denatura caracterul universităţii"

Borboly Csaba a mai declarat că Jandarmeria ar trebui să intervină dacă situaţia de la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească “Bálványos” va degenera. 

"Legea trebuie să fie mai presus de toate şi toate organele statului trebuie să intervină pentru ca aceşti oameni care doresc să facă circ, să apară în presă,  care instigă la ură şi nu ţin cont de lege, să fie opriţi.  Eu sper ca de data aceasta, cel puţin acum, dacă la 8 iulie nu a fost posibil, Jandarmeria Română să intervină, şi cei care nu sunt invitaţi să participe la acest eveniment, să fie opriţi în a genera escaladarea situaţiei de la Valea Uzului", a adăugat Borboly Csaba.

Universitatea de Vară nu este un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Harghita, ci de o fundaţie, motiv pentru care se face apel la Ministerul de Interne pentru ca "forţele de ordine să facă tot posibilul pentru a nu denatura caracterul universităţii", şi astfel să nu mai punem  "gaz pe foc, aşa cum s-a întâmplat pe 8 iulie" a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Evenimente » Vizita lui Viktor Orban la Băile Tuşnad stârneşte îngrijorare. Autorităţile din Harghita cer intervenţia MAI: de ce se tem oficialii