Viktor Orban: Aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-al treilea război mondial
Aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-al treilea război mondial deoarece ar însemna că alianţa nord-atlantică este în război cu Rusia, a declarat vineri la postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, transmite MTI.
"Dacă am face ceea ce cere preşedintele ucrainean, am fi în al treilea război mondial", a susţinut Orban într-un interviu cu Kossuth Radio.
Într-o ştire în care reia pe larg declaraţiile lui Orban, EFE notează că premierul ungar a acuzat Occidentul că doreşte ca războiul din Ucraina să continue, fără însă a formula nici măcar o singură critică la adresa ţării invadatoare, Rusia.
"Occidentalii vor război. Există o majoritate zdrobitoare a celor care sprijină războiul", a declarat Orban din oraşul Sopron, unde a avut loc o reuniune a guvernului timp de 3 zile.
Ce spune Viktor Orban despre summitul de la Vilnius?
- Summitul de la Vilnius, la final. Zelenski recunoaşte că Ucraina nu va putea adera la NATO cât timp este în...
- Ucrainenii speră ca avioanele F-16 să-i ajute să câștige războiul, însă problemele logistice sunt mari. Ce...
- Ministru britanic, către ucraineni: Nu suntem Amazon. Lumea vrea să vadă şi un pic de recunoştinţă pentru...
Orban a vorbit şi despre summitul NATO de la Vilnius, de marţi şi miercuri, unde ţările membre au discutat, printre altele, despre posibila aderare a Ucrainei la alianţă, respinsă pentru moment. În acest sens, premierul maghiar a dat asigurări că "sunt de înţeles cerinţele ucrainene (privind integrarea ţării lor în NATO), dar, dacă le-am îndeplini, ne-am afla în cel de-al treilea război mondial".
Totodată, Orban a criticat felul de a comunica folosit de liderii ucraineni, afirmând că acesta este, adeseori, "agresiv şi plin de pretenţii", şi a adăugat că, prin livrarea de arme occidentale, Ucraina "nu se apropie de pace".
Premierul conservator ungar a reiterat că Ucraina "şi-a pierdut suveranitatea", dat fiind că nu are bani şi luptă cu arme occidentale. În pofida faptului că Ungaria este una dintre cele două ţări membre ale alianţei nord-atlantice, alături de Turcia, care nu au ratificat încă aderarea Suediei la NATO, Orban nu a anunţat când ar putea fi discutată problema în Parlamentul de la Budapesta.
Orban este considerat liderul UE cel mai apropiat de Moscova, însă, deşi a criticat sancţiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, el a aprobat toate pachetele punitive ale UE, aminteşte EFE. La rândul său, MTI preia o declaraţie a premierului Orban care a anunţat că se axează pe explorarea măsurilor legale şi politice aflate la dispoziţia executivului de la Budapesta pentru a împiedica Bruxellesul să pună în aplicare planul de cote privind migranţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰