Antena Meniu Search
x

Vremea extremă a făcut ravagii în Capitală. Zeci de maşini şi apartamente inundate după furtună

În Bucureşti, a fost şi ca-n deşert, şi ca-n mijlocul musonului. O furtună de jumătate de oră a inundat câteva cartiere - apa a intrat în apartamentele de la demisol, în subsoluri şi în pasaje. Între timp, în alte colţuri de oraş, n-a căzut strop de ploaie.

Vezi și

În Bucureşti, a fost şi ca-n deşert, şi ca-n mijlocul musonului. O furtună de jumătate de oră a inundat câteva cartiere - apa a intrat în apartamentele de la demisol, în subsoluri şi în pasaje. Între timp, în alte colţuri de oraş, n-a căzut strop de ploaie. E-o situaţie obişnuită în marile aglomerări urbane, explică meteorologii.

Greu de găsit sub o mare de apă. Pe Aleea Giurgeni, din sectorul 3 al Capitalei, o jumătate de oră de ploaie torenţială a făcut prăpăd. 

Ploaia torenţială a inundat străzi şi le-a creat probleme şi şoferilor. Unii dintre ei chiar şi-au pierdut numerele de înmatriculare în urma puhoaielor de apă.

Apa a intrat şi în subsolurile blocurilor. Şi 10 apartamente aflate la demisolul unui bloc nou de pe Aleea Mizil au fost inundate. Oamenii regretă acum că, pentru o economie de 10 mii de euro, nu şi-au cumpărat locuinţe la etaj.

FLORIN TUDOSE, proprietar apartament demisol: Apa a fost de un metru jumate în apartamente. Nu se mai poate locui. E a treia oară consecutiv când ne inundă. 

În zonele Jilava, Glina, Căţelu, dar şi în zona Pallady, din capitală, furtuna de aseară a creat cele mai mari probleme. Între timp, în alte colţuri ale Bucureştiului, n-a căzut strop de ploaie. Se întâmplă aşa în marile aglomerări urbane. Masele de aer cald se adună acolo unde sunt multe blocuri. În momentul în care curenţii de aer rece se ciocnesc cu cei de aer cald, formaţi pe verticală, apar fenomelele extreme izolate.

ROXANA BOJARIU, coordonator al secţiei de climatologie:

Datorită efectului de insulă de căldură, mişcările acestea pe verticală dau naştere la nori cu extindere foarte mare, aceste mişcări sunt accentuate în oraş de configuraţia oraşului cu clădiri înalte, încălzirea e mai mare în oraş.

În apă s-au trezit şi sute de familii din localitățile Arefu, Mărăcineni și Budeasa din judetul Argeş. 

Temperaturile vor creşte în zilele următoare până la 34 de grade celsius. Dar furtunile vor continua.

Meda Andrei, meteorolog: 

Mâine şi poimâine gradul de instabilitate atmosferică va fi ceva mai redus decât în zilele trecute ceea ce va însemna că deşi vor mai fi adverse cu descărcări electrice, intensificări de vânt acestea vor aparea pe spaţii mai mici şi la o intensitatea mai mică decât până acum.

Şi pe Marea Neagră reapar fenomenele extreme. În dreptul oraşului ucrainean Odesa, turiştii au filmat ceea ce semăna cu o tornadă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Vremea extremă a făcut ravagii în Capitală. Zeci de maşini şi apartamente inundate după furtună