Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis a decis: zile libere pentru părinți, cât timp școlile sunt închise

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 14.03.2020, 09:48

Iohannis a decis: zile libere pentru părinți, cât timp școlile sunt închise
Klaus Iohannis, în vizită la Școala Gimnazială "Ferdinand I" din București, 9 septembrie 2019 - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Aleşii îi obligă pe angajatori să acorde zile libere plătite părinţilor, cât timp şcolile sunt închise. Atenţie, însă, legea se aplică doar în cazul părinţilor care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau cu dizabilităţi.

Joi, Parlamentul a decis să acorde un ajutor financiar pentru părinţii care au nevoie de bone. Iar procedura este cât se poate de simplă. Zilele libere se acordă în baza unei declaraţii pe propria răspundere, iar părintele care va beneficia de această măsură va avea dreptul la plata unui salariu egal cu 3 sferturi din salariul de baza de la locul de muncă, dar nu mai mare de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Guvernul va decide la câte astfel de zile au dreptul părinţii. Iar sumele pentru acordarea de ajutoare băneşti destinate plăţii bonelor variază între 250 de lei şi 710 lei, în funcţie de veniturile nete ale fiecărei familii. Banii sunt plătiţi de direcţiile judeţene de asistenţă socială şi protecţie a copilului. Această ultima reglementare întră în vigoare la 120 de zile de la publicarea sa în monitorul oficial.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Textul integral al proiectului de lege:

Art.1. - (1) Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

(2) Prevederile alin.(1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 18 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ;

b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

(3) Este asimilată părintelui, în sensul prevederilor alin.(1) şi (2), persoana singură din familia monoparentală, astfel cum este definită de Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum şi persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.

(4) Persoanele prevăzute la alin.(2) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ.

Art.2. - (1) Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută la art.1 alin.(3).

(2) Cererea prevăzută la alin.(1) va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi. (3) Prevederile alin.(2) nu se aplică persoanei singure din familia monoparentală.

Art.3. - (1) Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(2) Prin derogare de la prevederile Legii nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare, sumele pentru plata indemnizaţiei prevăzută la alin.(1) se decontează din acest fond numai pe perioada prevăzută la art.1 alin.(4).

(3) Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate potrivit alin.(2) vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilită prin hotărâre a Guvernului.

Art.4. – Numărul de zile libere acordat potrivit prezentei legi se stabileşte de către Guvern, prin hotărâre, pentru fiecare situaţie dintre cele prevăzute la art.1 alin.(1).

Art.5. - Prevederile prezentei legi se aplică tuturor angajaţilor din mediul public şi privat

Art.6. – În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi va fi aprobată hotărârea Guvernului prevăzută la art.3 alin.(3).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis a decis: zile libere pentru părinți, cât timp școlile sunt închise