Antena Meniu Search
x

Video Mehmet şi-a vândut afacerea şi vrea să iasă la pensie mai devreme. Cât îl costă 5 ani de vechime: "E o măsură bună"

Românii au cumpărat până acum 35.000 de ani de vechime în muncă. Cei mai mulţi n-au stagiul complet de cotizare, dar vor să iasă la pensie, aşa că sunt dispuşi să plătească pentru asta. Un an de muncă poate fi cumpărat cu 9.000 de lei. Doar până la finalul acestei luni se mai poate cumpăra vechime. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 12.08.2023, 20:09

Vezi și

Mehmet a venit la Casa de Pensii din Bucureşti să afle cum poate să cumpere vechimea în muncă ca să iasă la pensie. 

Mehmet: N-am mai lucrat de patru ani. Am avut un business, l-am vândut. Suma pentru cinci ani, cât estimez că aş vrea să cumpăr - 41.000 de RON. E o măsură bună, bănuiesc că e o cerinţă a sistemului. 

Care este procedura pentru a cumpăra vechime în muncă

Alina Frăţică, şef servicii contribuții asigurări sociale: Procedura este simplificată. Cu buletinul, trebuie să ştii perioada pe care vrei s-o cumperi. Perioada poate să fie disparată, în sensul că poţi să cumperi vechime o lună, două, din 1990, '86, fie să cumperi perioada 2001-2006. Există un flux ridicat acum de cumpărare de vechime. 

Pe acelaşi subiect

Sunt trei ani deja de când românii cumpără ani de muncă.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Din 2020 şi până în prezent, s-au încheiat aproape 27 de mii de contracte de cumpărare de vechime în muncă. Valoarea lor e de peste 306 milioane de lei, iar dacă e să facem un calcul, în doar doi ani şi jumătate românii au cumpărat aproape 35 de mii de ani de vechime în muncă. 

Ai nevoie de minimum 15 ani de vechime pentru a ieşi la pensie

Pentru a ieşi la pensie este nevoie de o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii. La pensia pentru limita de vârsta, stagiul de cotizare e de 35 de ani. Perioada maximă pe care o putem cumpăra e de şase ani. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Având în vedere că salariul minim brut pe economie a urcat la trei mii de lei de la începutul acestui an, şi cota lunară pe care trebuie să o plătească cineva care vrea să cumpere vechime în muncă este mai mare, de 750 de lei. Aşa că, pentru a cumpăra un an de vechime, vom avea nevoie de suma de 9.000 de lei. 

Poţi să ieşi la pensie şi fără să mergi la ghişeu

Alina Frăţică, şef servicii contribuții asigurări sociale: Suma poate să crească. Putem să plătim şi o altă sumă, nu neapărat 750 de lei. Ne putem asigura şi la o sumă mai mare. 

Aida Chivu, specialist HR: Problema va fi că, aşa cum noi astăzi, cei care suntem ancoraţi în câmpul muncii, plătim pensiile pentru cei care astăzi sunt pensionari, în cazul nostru, al celor care cumpărăm ani de pensie, va trebui să existe cineva care să ne plătească. Iar piaţa muncii e în scădere din această perspectivă. 

Cei care vor să afle când pot ieşi la pensie o pot face acum cu un click, fără să meargă la ghişeu. Toate informaţiile se găsesc pe site ul casei naţionale de pensii, www.cnpp.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Mehmet şi-a vândut afacerea şi vrea să iasă la pensie mai devreme. Cât îl costă 5 ani de vechime: "E o măsură bună"