Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi: "Nu se face fără"

Farmecul unei nunţi de machedoni stă însă în tradiţii. Obiceiuri care sunt păstrate de sute de ani şi la care nu au renunţat nici Ianis Hagi şi soţia lui, Elena. La aromâni, cel mai important moment al vieţii este când se întemeiază o nouă familie. Iar nunta încununează tot acest moment plin de semnficaţie. Un eveniment care, conform tradiţiei, durează o săptămână. Timp în care sunt respectate zeci de ritualuri. 

de Redactia Observator

la 14.07.2024 , 20:13

După tradiţia machedonească, înainte de nuntă are loc o ceremonie mai restrânsă, alături şi naş. Băţul cu cruce în vârf, de care se agaţă trei mere roşii reprezintă hlambura. Un simbol al trăiniciei, care nu lipseşte la nicio nuntă de aromâni. La fel şi pânza în care se adună banii dăruiţi de rude. Toate sunt ritualuri menite dă aducă noroc şi prosperitate.  

"La noi nunta nu se face fără hlambură. Hlambura este steagul cu care dansăm toată noaptea. Normal, noi îl facem, din partea bărbatului, din partea băiatului. Se face hlambura cu o zi înainte. Ne adunăm doar familia mea, iar apoi la nuntă se dansează cu hlambura", a declarat Ianis Hagi.

Un alt obicei este şi moştenirea naşilor

Vezi și

Un alt obicei care se păstrează cu sfinţenie este şi moştenirea naşilor. 

Pe acelaşi subiect

"Se dau din generaţie în generaţie, bunicii, părinţii, copiii şi aşa mai departe, cum şi noi la rândul nostru, copiii o sa moştenească naşii de la noi. Este ceva care vine din generaţii si este o tradiţie care conteaza destul de mult într-o familie", adaugă Ianis Hagi.

La machedoni, nunta durează ca-n poveşti

La machedoni, nunta durează ca-n poveşti. Cinci zile şi cinci nopţi. Fiecare zi are ritualuri aparte, iar cel mai cunoscut dans este hora. "Ne mândrim cu tradiţiile noastre. Sunt destule, gândiţi-vă la o nuntă normală, obiceiurile noastre să le triplaţi", a adăugat Elena Hagi.

Nunta se termină după ce naşul descoase hlambura, pânza o predă soacrei mari, iar cele trei mere de pe steag sunt tăiate şi împărţite invitaţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 36 voturi
Întrebarea zilei
De câte ori consumaţi mezeluri pe săptămână?
Observator » Exclusiv Observator » Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi: "Nu se face fără"