Antena Meniu Search
x

Video Sătenii din România, speriaţi de tehnologie. Chiar şi acolo unde sunt implementate sisteme online, oamenii plătesc cash: "Tinerii sunt plecaţi din comună"

Milioane de români încă se aşează la coadă atunci când vine vorba de plata impozitelor sau a taxelor locale. Unii o fac din obişnuinţă sau pentru că nu au încredere în plăţile electronice. Alţii, şi de ar vrea să profite de tehnologiile moderne, nu pot din cauză că, în localitatea lor, civilizaţia întârzie. Din mediul rural doar una din trei comune a implementat soluţii digitale pentru colectarea contribuţiilor la buget. 

de Redactia Observator

la 09.02.2023, 08:47

Vezi și

În oraşul Bechet din judeţul Dolj, în localitatea de frontieră din sudul ţării trăiesc, potrivit datelor oficiale, peste 4.000 de oameni. Niciunul nu poate plăti taxele şi impozitele altfel decât la casierie. Şi doar cash. 

Șofer: Păi şi în anul 2023 doar cu banul jos? Aşa este în România. Asta este România!

Deşi nici măcar un POS nu li s-a pus oamenilor la dispoziţie până în ziua de azi, autorităţile locale le promit că tehnologia va ajunge în curând şi pe strada lor. 

Stamin, viceprimar Bechet: În acest moment se achită doar cash, la biroul taxe şi impozite. S-a luat în hotărârea de consiliu pentru implementarea sistemului de digitalizare ghişeul.ro, am contactat şi o bancă, în cel târziu o săptămână să implementăm acest program. 

Pe acelaşi subiect

Media europeană a digitalizării instituțiilor publice este de aproape 70%

Dacă înspre Bechet civilizaţia mai are de aşteptat, acolo unde a ajuns oamenii o privesc cu suspiciune. În comuna Galicea mare plata online există, dar nimeni nu o foloseşte. 

Localnic: Oamenii sunt în vârstă şi nu ştiu să acceseze aceste programe. Majoritatea tinerilor sunt plecaţi din comună. 

Frica de nou e boală grea, susţine edilul. 

Cristian Văduva, primar Galicea Mare: Populaţia noastră este puţin îmbătrânită, iar ei sunt reticenţi la tot ce este nou. Eu sper ca copiii şi nepoţii să-i determine pe cei în vârstă să poată folosească acest ghişeu. 

Potrivit cifrelor oficiale, la nivelul administrației publice, rata de implementare a sistemelor informatice care permit colectarea electronică a taxelor este de 99%. Comunele României au rămas cu mult în urma orașelor. Doar 30% își adună bani la buget și prin metode online. Media europeană a digitalizării instituțiilor publice este de aproape 70%, iar în Estonia, de pildă, statul s-a digitalizat până la 92%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Sătenii din România, speriaţi de tehnologie. Chiar şi acolo unde sunt implementate sisteme online, oamenii plătesc cash: "Tinerii sunt plecaţi din comună"