Antena Meniu Search
x

Video Cosmin a creat băutura perfectă pentru şoferii care ies în oraş. Afacerea pusă pe picioare cu greu a încasat o mare lovitură, dar a renăscut din cenuşă

Ce poţi să bei când ieşi în oraş, dar eşti cu maşina? Nu sunt prea multe variante. Sau nu erau. Pentru că, de câţiva ani, au apărut şi la noi băuturile artizanale. Combinaţii inedite de plante sau condimente. Nu conţin alcool, nici conservanţi sau îndulcitori. Şi sunt invenţia unui român care şi-a dorit să bea ceva special când se întâlneşte cu prietenii la terasă. O afacere pe care a început-o la el în bucătărie. Cu bani de acasă, prieteni în loc de angajaţi şi o luptă continuă cu statul şi ghinioanele. O poveste fascinantă din seria Afaceri mici, visuri mari

de Redactia Observator

la 20.09.2023, 21:21

Vezi și

Există oameni care ştiu exact ce vor în viaţă. Şi fac orice să îşi împlinească visul. Bărbatul din imagini este unul dintre ei: "Să călătorim în jurul lumii, să facem copii şi trei, să facem un business de plăcere". Îl cheamă Cosmin şi e programator. Are o soţie cu care a călătorit deja în jurul lumii. Împreună au doi copii. Şi un business de poveste. 

O afacere renăscută din cenuşă

Totul a plecat de la pasiunea lui pentru condimente şi plante. Pe care a început să le combine - pulpa fructului de cafea, scoarţa de chinchona, cascara sau fruct de cola. Şi a obţinut ceea ce specialiştii numesc băuturi artizanale. 

"Erau băuturi pe care le făceam pentru petreceri, pentru prieteni, familie. Le-am făcut acasă şi am mers la un festival de cafea să vedem cum reacţionează lumea. După care am luat un spaţiu şi am început să producem asta legal", spune Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

Pe acelaşi subiect

Prietenii i-au fost primii "angajaţi"

Primele 100 de sticle le-a îmbuteliat într-o noapte, împreună cu nişte prieteni. Cererea era tot mai mare. Ar fi vrut să producă mai mult, dar nu aveau cum. Aşa că au apelat la un specialist în maşini de îmbuteliat, ca să inventeze ceva special pentru ei.  

"Aparatul de aici se numeşte GP Machinery de la Ghiocel Postelnicu şi nu este glumă. Este făcut pe specificaţiile noastre şi nu ştiu dacă mai există altul. Cu siguranţă a fost primul", arată Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

Idei de succes: totul, improvizat

Aproape totul au improvizat - de la maşinării complexe până la liftul de transport marfă. "Am pornit eu cu Raluca. Ne-am dat seama că singuri nu putem şi i-am cooptat pe naşii noştri care se întorceau din America în România. Am avut şi primul nostru angajat pe care nu ne-am permis să îl plătim", povesteşte Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

S-au folosit de un concept dezvoltat în start-up-urile din Silicon Valey unde angajatii primesc, în loc de salariu, părţi sociale din compania la care lucrează. Aşa au reuşit, cu o mână de oameni, să facă aici o adevărată magie. 

Momentul în care a dat lovitura

Emoţia cea mai mare a trăit-o când a văzut prima oară această băutură în meniul unui restaurant. "Asta mi se pare că a ieşit wow, toate sunt faine, că altfel nu le-aş vinde. Eu nu vând produse care nu îmi plac. Vindem ceea ce bem noi. În primul rând, le facem pentru noi şi apoi ne gândim că sunt şi alţii ca noi", spune Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

Şi sunt peste tot în lume. Au înţeles asta după ce dus băuturile lor, prima dată, la un târg internaţional. "Oameni din lumea întreagă, din Noua Zeelandă până în Canada, să ne spună că nu au mai văzut băuturi ca ale naostre şi că sunt interesaţi să le cumpere şi să le vândă mai departe", adaugă Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

Visul lui Cosmin a prins aripi

Abia atunci a simţit că prinde aripi. Şi că visul lui e liber acum să zboare oriunde. Până într-o seară, la începutul lui august. "Era vineri seară, s-a întâmplat pe la 10 seara. M-a sunat cineva şi mi-a spus: Arde hala. Am pierdut jumătate, plus bani, producţia blocată. Foarte complicat pentru noi", povesteşte Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

S-a întâmplat la Crevedia, cu o săptămână înainte de tragedia din staţia GPL. Un scurtcircuit la un depozit din apropiere a provocat incendiul. Printr-un miracol, nu a murit nimeni. Şi, avea să se convingă Cosmin, nu va muri nici afacerea lor. A fost nevoie de un singur mesaj prin care cerea ajutor. "Am primit lavandă, ofertă de lavandă pe gratis, am fost invitaţi la târguri şi festivaluri gratuit", spune Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

Mulţi furnizori le-au trimis produse gratis, iar clienţii şi-au făcut abonament - plătesc acum şi primesc marfa peste un an. "Emoţional şi moral contează fantastic. Putem să trecem mai departe şi să reconstruim ce a ars", a precizat Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

Un business puternic în ţară

Povestea merge mai departe. E o poveste despre pasiune, muncă, oameni împreună, curaj, dar mai ales perseverenţă, spune Cosmin. Iar ce se va naşte din nou, din cenuşă, va fi un business mai puternic, mai încărcat de energie bună. 

"Eu am trăit, am studiat, am lucrat în alte ţări şi m-am întors în România ca să fac ceva aici. Cunosc mulţi care au curaj, dar de la un punct încolo cred că viaţa te prinde din urmă. De 6 ani de zile, de când facem asta, nu am reuşit să obţinem nicio formă de finanţare, euroepană, naţională. Nimic, absolut nimic. Totul este făcut exclusiv de noi. În ciuda statului român, noi suntem încă aici", încheie Cosmin Pasnicu, antreprenor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Exclusiv Observator » Cosmin a creat băutura perfectă pentru şoferii care ies în oraş. Afacerea pusă pe picioare cu greu a încasat o mare lovitură, dar a renăscut din cenuşă