Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Cum a ajuns România în centrul intereselor cartelurilor de droguri din America de Sud

Ies noi detalii la iveală despre cel mai periculos narcotraficant din lume, capturat recent. Supranumit Otoniel, liderul grupării Clan del Golfo este cel care a trimis şi în România tone de cocaină în urmă cu doi ani. Un ofiţer antidrog a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre piaţa stupefiantelor din Columbia şi rolul pe care ţara noastră îl joacă în planurile cartelurilor sud-americane.

de Redactia Observator

la 26.10.2021, 20:29

Vezi și

Arestarea liderului cartelului a zguduit lumea traficanţilor, tone de cocaină fiind încă pe rute către europa şi america.

Ofiţer antidrog: Mai mult de 40% din cocaina care se află pe piaţa mondială este produsă în Columbia. Laboratoarele se află atât la graniţa cu Ecuador şi cu Peru, cât şi la graniţa cu Venezuela existând această posibilitate de a scăpa foarte uşor trecând frontiera. De acolo pleacă maritim, în containere, spre porturi din Europa de Vest , după care urmează porturile Varna, Constanţa, Odesa.

Aşa a ajuns România în zona de interes a celor mai periculoşi traficanţi - ca ţară de tranzit către Europa de vest.

Ofiţer antidrog: Principala grupare este Clan del Golfo. Întotdeauna încearcă să îmbunătăţească modalităţile de transport ale cocainei astfel încât să se poată eschiva controalelor. Sunt saci de cocaină care sunt ataşaţi cu magnet de vas au şi GPS. Sacii sunt preluaţi în larg, în funcţie de localizarea GPS-ului, nefiind afectat nici containerul nici marfa legală nici echipajul aflat pe vas

Pe acelaşi subiect

La finalul lui martie 2019, ofiţerii antidrog au descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe aproape două tone de cocaină de puritate 90%. În apă, pe nisip şi într-o barcă răsturnată. 28 de persoane au fost trimise în judecată. Printre ei şi români, care, spun anchetatorii, au ajuns de-a lungul anilor să nu mai fie simpli cărăuşi, ci să se ocupe şi de organizarea transporturilor, de logistică. Cei mai pricepuţi dintre ei urmăresc reacţiile autorităţilor din ţările de tranzit pentru a da alarma în caz că suspectează ceva.

Ofiţer antidrog: Se află chiar la punctul de plecare al cocainei în ţări din America Latină. Au întâlniri şi organizează transporturi de droguri din ţara producătoare până la destinaţie

Cum poate fi preluată comanda, dacă liderul suprem păţeşte ceva

Luis Fernando Navarro, Comandante de las Fuerzas Militares: "Eu sunt cel pe care-l căutaţi, să-mi respectaţi dreptul la viaţa."

Sunt cuvintele pe care Otoniel le-a spus în momentele capturării. Statele Unite ale Americii încearcă acum să-l extrădeze cât mai repede pe liderul columbian. Prinderea lui e o lovitură comparată cu uciderea lui Pablo Escobar. Traficanţii au un cod strict şi o ierarhie bine stabilită pentru continuitatea cartelului, spun ofiţerii antidrog.

Ofiţer antidrog: Dacă i se întâmplă ceva liderului suprem aceştia pot prelua comanda. Au un plan, plan numit "Pistola" în care sunt recompensaţi membrii guerilelor sau grupărilor care omoară poliţişti. Fiind recompensaţi cu aproximativ 100 de dolari pe cap de poliţist

Luis Fernando Navarro, Comandante de las Fuerzas Militares: Aceşti traficanţi mai au o caracteristică: nu se simt vinovaţi pentru crimele pe care le-au făcut.

Otoniel, regele cocainei din întreaga lume, va fi trimis în SUA

Columbianul Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, aşa cum este cunoscut regele cocainei din întreaga lume, va fi trimis în SUA. Americanii au pus pe capul lui o recompensa de 5 milioane de dolari, astfel că dosarul de extrădare este perfectat în mare grabă. Dovadă este fotografia ataşată corespondeţei dintre Columbia şi autorităţile antidrog de la NewYork şi dată publicităţii de Interpol. 

Capturarea liderului nu mută atenţia de la gruparea cu structură militară care are aproape 4.000 de membri. În paralel, oficialii columbieni încearcă să distrugă culturile de droguri stropindu-le cu insecticide care să omoare plantele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Cum a ajuns România în centrul intereselor cartelurilor de droguri din America de Sud