Video Influencerul Cristian Florea, despre cel mai bun telefon calitate-preţ: "Second hand, îl găseşti la 2.000 de lei"
Invitat la Podcasturile Observator, cu Dan Pavel, Cristian Florea – Influencer în tehnologie, a vorbit despre gadgeturile din ziua de azi, utilitatea lor, ce să cumperi și ce să nu cumperi în 2023, dar și despre ce înseamnă să fii influencer pe social media.
Piața de telefoane mobile este foarte mare, iar majoritatea oamenilor nu știu să folosească aceste gadgeturi la capacitatea lor maximă. Totuși, majoritatea tinde să cumpere telefoane cât mai performante, cu foarte multe funcții disponibile, care costă o avere. Cristian Florea susține că este important să alegem telefonul care ne oferă o interfață prietenoasă şi pe care îl putem folosi cu ușurință.
Cristian Florea, Influencer: Nu cred că iOS este mai bun decât Android, sau invers. Ce ți se potrivește ție cel mai bine, ăla e cel mai bun pentru tine. Sunt două sisteme diferite. Dacă ar fi să aleg un iPhone, cred că cel mai bun raport calitate-preț din 2023, este un iPhone 12 simplu, pe care dacă vrei să ți-l iei second hand, îl găsești la 2000 de lei, dacă vrei să-l iei nou, e spre 3000 de lei. Când vine vorba de Android e mai complicat pentru că sunt foarte multe mărci. Dacă ar fi să vorbim despre raportul calitate-preț, cred că pentru majoritatea oamenilor e de ajuns să stai într-un range de poate maximum 3000 de lei când îți iei un telefon. Cele de vârf sunt pentru cei care au nevoie de lucruri de vârf. Ai nevoie de o cameră bună pentru că creezi conținut. Dar altfel, pentru activitățile de zi cu zi, trebuie să ai un procesor care să te țină vreo 2-3 ani de acum încolo, o memorie ram decentă și cam atât, altceva nu prea îți trebuie.
Dan Pavel: La ce bani îți poți lua un laptop bun?
Cristian Florea, Influencer: Pentru lucruri basic cred că tot pe la un 3000-3500 de lei. În schimb, ce cred eu este că la laptopuri mai ales, merită să te uiți și la produsele recondiționate. Sunt laptopuri aproape noi pe care o companie le-a cumpărat, le-a cosmetizat, le-a schimbat componentele care erau mai obosite și după să le cumperi la un preț mai bun decât dacă ai cumpăra un laptop nou.
De ce au nevoie oamenii care vor să se apuce să creeze conținut pe social-media?
Cristian Florea, Influencer: Eu cred că sunetul este cel mai important într-un clip video. Chiar dacă oamenii te văd, ei trebuie și să te audă bine pentru că altfel își pierd interesul și trec mai departe. Sunt milioane de clipuri pe internet, n-o să se uite la un clip slab calitativ sau care nu se aude bine. Când vine vorba de caliatea video, dacă ai un telefon de ultimă generație poți începe să-ți faci treaba cu el foarte bine, mai ales dacă sunetul se aude ok și ai tu grijă să ai fața luminată când te filmezi. Aici mai e un lucru interesant, de când a început să apară conținutul ăsta de pe TikTok sau Reel-urile de pe Instagram, deși așteptările oamenilor erau destul de sus referitoare la conținut, au mai scăzut puțin pentru că au apărut foarte mulți creatori de conținut care nu au studio-uri de genul ăsta, ci ei crează conținut cu ce au la îndemână. Ne aflăm într-un moment în care încep să fie din ce în ce mai mulți creatori de conținut pentru că bariera de intrare începe să fie mai mică și fiecare poate să-și pună un telefon în față, să se filmeze, să facă un edit rapid într-o aplicație și să se urce pe internet. Cumva cred că asta va fi în următorii 2-3 ani de acum încolo. Facebook-ul nu cred că moare prea curând. Și eu am crezut lucrul ăsta acum vreo 2-3 ani, că începe să se stingă.
Cum va arăta social media în 2030?
Cristian Florea, Influencer: Cred că inteligența artificială va schimba mult felul în care se întâmplă social media astăzi. Nu-mi dau seama cum, dar eu cred că-l va schimba.
Foarte mulți oameni critică modul în care roboții au început să înlocuiască foarte multe sarcini pe care le făcea omul în mod obișnuit.
Cristian Florea, Influencer: Este într-adevăr un risc, pentru că generațiile care vin din urmă probabil se vor baza mult mai mult pe ce le servește un roboțel din ăsta, decât pe a gândi ei rezolvări la anumite situații. Nu știu cum am putea să ne adaptăm, dar e clar că trebuie să facem asta. Nu putem să închidem evoluția unui roboțel de genul ăsta, doar pentru că ar veni o generație care preferă să-l folosească decât să gândească. Sunt și job-uri care probabil nu vor mai exista peste 10 ani, dar nu e prima dată când se întâmplă lucrul ăsta.
Cum e viața de influencer
Cristian Florea a povestit despre ce înseamnă și ce presupune să fii creator de conținut. Chiar dacă majoritatea oamenilor cred că este un job lejer, care nu necesită foarte mulă solicitare fizică sau psihică, a fi influencer necesită foarte multă muncă, constantă și zilnică. Un sfat dat Influencer pentru cei care își doresc să devină creatori de conținut este faptul că rezultatele necesită timp și se văd, din punct de vedere financiar, în câțiva ani.
Cristian Florea – Influencer: E un job full-time și atât. Nu poți să zici că te trezești la 12:00. E muncă multă. E o muncă continuă și zilnică. Când vine vorba de veniturile pentru creatorii e conținut sunt mai multe surse de venit. Una dintre ele este de la platforme direct. YouTube te plătește pentru vizualizări, Facebook te plătește pentru numărul de vizualizări, TikTok încă nu face asta în România, o face în alte țări și asta ar fi o sursă de venit. O alti sursă vine din colaborările cu branduri. Nu poți să te bazezi doar pe veniturile de la paltforme, în România cel puțin, pentru că aceste venituri depinde de subiectul pe care-l dezbați, de limba în care vorbești, deci nu te poți baza doar pe veniturile din platoformele astea. Ce trebuie să înțeleagă cei care ar vrea să facă o carieră în domeniu e că cifrele astea nu vin peste noapte. Eu creez conținut de 15 ani, întâi ca blogger și abia apoi conținut video, dar când am început să fac conținut video avea deja o bază de cunoștințe care m-a ajutat să ajung mai ușor în fața algoritmilor. Asta cred că e important de reținut. Dacă te apuci astăzi de asta, poate reușești să câștigi un salariu din activitatea asta peste doi sau trei ani de zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰