Antena Meniu Search
x

Video Rusia ameninţă Republica Moldova că va fi "a doua Ucraina" pentru că vrea să adere la UE. Reacţia Maiei Sandu

Zi istorică pentru Ucraina şi Republica Moldova! Comisia Europeană recomandă ca cele două ţări să adere la UE. Este o decizie care vine la aproape patru luni după ce Rusia a invadat Ucraina şi poate scoate cele două foste republici sovietice total de sub sfera de influenţă a Moscovei. Cu doar câteva ore înainte de acest anunţ, Rusia a ameninţat Chişinăul că va avea soarta Kievului, dacă nu renunţă la aspiraţiile europene. Într-un interviu exclusiv pentru Observator, Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO, îi răspunde Rusiei.  

de Redactia Observator

la 17.06.2022, 19:59

Vezi și

După mai bine de 30 de ani de aşteptare, cu tensiuni sociale şi politice, care ameninţau să ţină ţara pentru totdeauna sub influenţa Moscovei, Republica Moldova face un pas decisiv către Europa. "În ceea ce privește Moldova, evaluarea noastră merge în general în aceeași direcție ca și în cazul Ucrainei. Prin urmare, Recomandăm de asemenea Consiliului să acorde Moldovei perspectiva europeană și statutul de țară candidată, cu condiția ca această țară să realizeze o serie de reforme suplimentare importante", a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Decizia de a-i acorda acest statut Moldovei a fost luată în timp record, la doar trei luni și jumătate după ce a depus cererea de aderare. Graba a fost impusă de invazia Ucrainei. A fost semnalul clar pentru Occident că trebuie să sprijine fosta republică sovietică în faţa politicii agresive a Moscovei. "Semnalul este unul clar şi pozitiv, pentru că este ceea ce datorăm acestei ţări şi acestei regiuni", susţine Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Lavrov acuză: Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în ''a doua Ucraină''

În replică, Moscova a trecut la ameninţări. "Bineînțeles, E clar că (n.r. Occidentul) încearcă să facă din Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente. Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile", crede Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Pe acelaşi subiect

Mircea Geoană: "Nu există capabilităţi ale Rusiei să intre în Moldova"

"Astăzi nu există capabilităţi ale Rusiei să intre în Moldova. Mai degrabă presiune economică la adresa Moldovei decât militare. Trebuie să dea dovadă de tărie, e drumul către prosperitate", susţine Mircea Geoană. "Este manualul de comunicare al Kremlinului - ameninţare, ameninţare".

Acuzaţiile şefului diplomaţiei ruse nu au rămas fără replică de la Chişinău. "Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Astea sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom, noi ne achităm consumul și apropo, plătim sume foarte mari", a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova, țară candidată la UE

Recomandarea Comisiei Europene urmează să fie confirmată la Consiliul European de săptămâna viitoare, însă este doar o formalitate. Deja, liderii majorităţii statelor membre au declarat că văd Republica Moldova alături de Uniunea Europeană. Nu se ştie însă cât va dura procesul de integrare. Kievul şi Chişinăul vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia ameninţă Republica Moldova că va fi "a doua Ucraina" pentru că vrea să adere la UE. Reacţia Maiei Sandu