Antena Meniu Search
x

Cum arată spațiul aerian al României, după ce avioanele au evitat să mai traverseze Ucraina

Spațiul aerian al României a fost intens circulat, potrivit site-ului de monitorizare a zborurilor flightradar24.com, după ce Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre de luni până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo.

de Redactia Observator

la 14.02.2022, 15:09

Cum arată spațiul aerian al României, după ce avioanele au evitat să mai traverseze Ucraina
Cum arată spațiul aerian al României, după ce avioanele au evitat să mai traverseze Ucraina - Twitter

Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample, a anunţat sâmbătă agenţia de presă RIA.

''Începând de sâmbătă, companiile aeriene sunt sfătuite să nu zboare ...deasupra acestei zone şi să planifice din timp rutele optime, ţinând cont de situaţia actuală'', a precizat duminică serviciul public ucrainean de trafic aerian.

Acesta a precizat că spaţiul aerian deasupra teritoriului Ucrainei a rămas deschis. Kievul a alocat 529 de milioane de dolari pentru a garanta menținerea spațiului aerian deschis. Premierul Denis Shmihal a declarat că fondurile vor fi folosite pentru a preveni riscurile pentru companiile aeriene și vor stabiliaza situația pe piața transportului aerian, scrie The Guardian

Tot duminică, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova, în timp ce compania aeriană olandeză KLM - parte a Air France - a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina, iar compania germană Lufthansa a declarat că ia în considerare suspendarea zborurilor.

Pe acelaşi subiect

Statele Unite au declarat că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment. Moscova neagă orice plan de a invada, spunând că îşi menţine propria securitate împotriva agresiunii aliaţilor din NATO.

Oligarhii ucraineni fug din țară pe capete

Oligarhii ucraineni și oamenii de afaceri fug pe capete din țară cu zboruri charter, pe măsură ce zvonurile unui război iminent cu Rusia se acutizează. Cel puțin 20 de avioane private au decolat, în ultima săptămână, din Kiev.

Printre avioanele închiriate duminică se află cele ale celor mai bogați ucraineni, Rinat Ahmetov și Borys Kolesnikov, potrivit Ukrainska Pravda. Ulterior, însă, Kolesnikov a trasmis că se află la Kiev și nu va pleca nicăieri. Potrivit acestuia, avionul său privat a fost transportat la Praga pentru lucrări de întreținere. Aceeași sursă relatează că deși unul dintre zborurile lui Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a plecat din Ucraina în cursul săptămânii, acesta s-ar afla la Zurich încă de pe 30 ianuarie.

De asemenea, Igor Abramovici, membru al partidului pro-rus „Pentru Viață”, ar fi rezervat un zbor pentru 50 de persoane, o cursă specială pentru rudele, apropiații și partenerii săi de afaceri, potrivit Moscow Times.

În aceeași zi și afaceristul Viktor Pinchuk a părăsit Ucraina. Deputatul Vadim Novinski a plecat din țară pe 10 februarie, cu un zbor spre Munchen. Tot joi a plecat și Oleksandr Yaroslavski, a cărui coloană de mașini ar fi ucis un om, potrivit sursei citate. Duminică, pe 13 februarie, Andrei Stavnitser, CEO al TransInvestService, și magnatul Vadim Nesterenko au părăsit Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Cum arată spațiul aerian al României, după ce avioanele au evitat să mai traverseze Ucraina