Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reportaj exclusiv cu românii din Dubai. Filmul transformării unui mic sat într-unul dintre cele mai moderne oraşe ale lumii

De la un mic sat din Golful Persic la unul dintre cele mai cosmopolite şi moderne oraşe ale lumii. E transformarea fulminanta a Dubaiului, emiratul superlativelor si al recordurilor, acolo unde totul este posibil. Dubaiul se dezvoltă atât de repede încât nevoia constantă de forţă de muncă a făcut ca azi, 80% din populaţia sa să fie străină. Acolo a ajuns şi o echipa Observator, care a stat de vorbă cu români mutaţi in emirat încă de când Dubaiul era mai mult deşert, iar Burj Khalifa şi Burj al Arab nici nu existau.

de Alexandra Marin

la 28.12.2021 , 20:37

În urmă cu jumătate de secol, adică înainte de descoperirea petrolului şi a boom-ului turistic, Dubaiul arăta aşa cum astăzi mai putem vedea doar în districtul Al Seef.  În anii 60, dată cu descoperirea petrolului, șeicul Rashid bin Saeed Al Maktoum, cunoscut ca fondatorul Dubaiului, a început dezvoltarea oraşului.

Bastaki - membru familie fondatoare: Dubai era un oraş mic pe vremea bunicului meu, iar apoi, încet încet, cu harul lui Dumnezeu, cu ajutorul liderilor noştri şi apoi cu o viziune bună, suntem astăzi ceea ce suntem. Poţi vedea casele noastre aici. Asta este viaţa reală în care am trăit. Acestea sunt cele mai vechi zone şi toţi localnicii puri provin din aceste zone. 

Acum, însă, au rămas puţini localnici, Dubaiul găzduieşte peste 200 de naţionalităţi. Printre ei, mulţi români. Diana, de exemplu, s-a căsătorit acolo şi este director la unul dintre cele mai mari hoteluri. În 1994, când a ajuns în Dubai, emiratul era departe de ce ştim noi astăzi. 

Vezi și

Diana Alshehhi - director operaţiuni: Nimic, chiar nimic, în 1994 nu aveam decât un singur mall în Dubai. Mereu apare ceva nou aici, ceva interesant. 

Pe acelaşi subiect

Dubaiul ne surpinde în fiecare zi

Diana a fost martorul construirii unor clădiri emblematice: Burj Khalifa, clădirea de aproape 900 d emetri înălţime, Burj Al Arab, primul hotel de 7 stele din lume, dar şi insula palmier,  cea mai mare insulă artificială de pe glob.

Diana Alshehhi - director operaţiuni: Le place să fie totul la superlativ. Cel mai înalt, cel mai mare, cel mai tare, cel mai cel. Vrea să deţină recordul mondial ca Dubaiul să fie pe locul 1 în lume ca fiind cea mai faimoasă destinaţie turistică. 

Deşi istoria Dubaiului începe în 1833, tot ceea ce vedem noi astăzi a fost construit în ultima jumătate de secol.

Alexandra Marin - reporter Observator: Dubaiul se schimb spectaculos de la an la an. Burj Khalifa, adică cea mai înaltă clădire din lume, al doilea cel mai mare mall din lume, dar şi primul metrou din golf, toate au fost construite în ultimii 15 ani. 

Alina Coroma - antreprenor în Dubai: Ca antreprenor ai ocazia, atunci când eşti extrem de ocupat, să chemi echipa mobilă de urgenţă, care vine cu elicopterul. Spitalele au şi echipe medicale care vin cu elicopeterul. În pandemie veneau cu elicopeterul să îţi facă testul covid.

Anul acesta, Emiratele Arabe Unite au împlinit 50 de ani de existenţă, iar Dubaiul a fost gazda expoziţiei mondiale Expo 2020 Dubai, un nou prilej de strălucire pentru gazde. 

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Exclusiv Observator » Reportaj exclusiv cu românii din Dubai. Filmul transformării unui mic sat într-unul dintre cele mai moderne oraşe ale lumii