Antena Meniu Search
x

10 amirali, arestați pentru că au criticat ”planul nebun” al lui Erdogan la Marea Neagră. Ce vrea să construiască liderul turc

Turcia a arestat 10 amirali în rezervă pentru că au criticat public proiectul „nebun” privitor la canalul Istanbul, al lui Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc vrea să construiască o nouă cale navigabilă de la Marea Neagră la Mediterană, pe lângă strâmtoarea Bosfor, relatează The Guardian.

de Redactia Observator

la 05.04.2021, 16:54

10 amirali în rezervă, arestați pentru că au criticat ”planul nebun” al lui Erdogan la Marea Neagră. Ce vrea să construiască liderul turc
- Getty Images

Mandatele de arestare emise luni au venit la o zi după ce un grup de 104 foști înalți oficiali ai Marinei au semnat o scrisoare deschisă prin care avertizează că planul lui Erdogan ar putea dăuna securității Turciei. Un canal navigabil în zonă ar invalida un tratat internațional vechi de 85 de ani menit să prevină militarizarea Mării Negre, potrivit The Guardian

Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor este un acord din 1936, încheiat în Elveția, prin care Turcia obține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele. În urma acordului, Turcia are dreptul de a militariza zona strâmtorilor în situație de conflict armat.

Declarația care critică planul lui Erdogan a fost întâmpinată cu furie din partea oficialilor turci.  Aceștia au interpretat-o ca pe o provocare directă din partea armatei la adresa guvernului, amintind de ”lovitura de stat”. Armata turcă s-a considerat multă vreme un garant al constituției seculare a țării, organizând trei lovituri de stat între 1960 și 1980. Guvernul Erdogan a supraviețuit și unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016, când a dat vina pe adepții clericului stabilit în SUA, Fethullah Gülen. Sute de mii de militari, funcționari publici, avocați și cadre universitare au fost dați afară din funcții sau arestați în ultimii cinci ani, sub acuzația de acuzația de legături cu Gülen.

Furie din partea guvernului turc la adresa oficialilor din Marină 

Pe acelaşi subiect

"Un grup de soldați în rezervă se pune într-o poziție ridicolă și nefericită prin declarația care amintește de vremea loviturii de stat", a declarat pe Twitter Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui. „(Grupul) ar trebui să știe că stimata noastră națiune și reprezentanții săi nu vor permite niciodată această mentalitate”, a adăugat el. „Nu doar cei care au semnat, ci și cei care îi încurajează vor da socoteală în fața justiției”, a spus șeful Biroului de Comunicare al președinției, Fahrettin Altun.

Procurorul-șef din Ankara a lansat o anchetă privitoare la declarație, potrivit agenției de știri de stat Anadolu, iar alte patru persoane suspectate că au participat la compunerea ei au fost chemate să se prezinte poliției în următoarele trei zile.

Ce este Canalul Istanbul, ”proiectul nebun” al lui Erdogan

Canalul Istanbul, propus de Erdogan, este cel mai ambițios dintre zecile de planuri pe care Erdogan le numește ”proiectele sale nebunești”. Adică proiecte de dezvoltare a infrastructurii la scară largă care au ajuns să definească boom-ul economic al Turciei în cei 18 ani de mandat ai săi. 

Planurile de a crea efectiv un al doilea Bosfor au fost elaborate în 2011 și aprobate definitiv luna trecută. Pasajul lung 45 de km urmează să fie construit la vest de calea navigabilă naturală pentru a ușura traficul intens și a reduce riscul de accidente pe strâmtoarea existentă. Canalul ar urma să coste aproape 10 miliarde de euro, dar planul a fost suspendat în 2018, când lira turcească s-a prăbușit. Reintroducerea sa a provocat îngrijorarea criticilor care spun că acesta va distruge ecosistemul în zonă și că, probabi, costurile vor crește.

Convenția de la Montreux din 1936 - care a deschis Bosforul pentru transportul civil pentru navele sub o anumită dimensiune și pentru marinele vecinilor de la Marea Neagră - nu se va aplica noului canal, susțin oficialii turci. Ceea ce înseamnă că Turcia ar putea, în teorie, să permită oricărei nave - inclusiv nave de război americane să treacă în Marea Neagră, și astfel să militarizeze apele dominate de Rusia.

Amiralii în rezervă sunt suspectați că au conspirat împotriva securității statului și a ordinii constituționale, potrivit site-ului de știri Habertürk.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » 10 amirali, arestați pentru că au criticat ”planul nebun” al lui Erdogan la Marea Neagră. Ce vrea să construiască liderul turc