Antena Meniu Search
x

Update UE ameninţă Marea Britanie cu oprirea exporturilor de vaccinuri: ”Suntem în criza secolului”

Uniunea Europeană a amenințat joi că interzice exporturile de vaccin pentru COVID-19 către Marea Britanie pentru a-și proteja stocurile deficitare de doze de ser, destinate cețățenilor ei. UE se confruntă cu al treilea val al pandemiei ce ar pune în dificultate planurile de reluare a liberei circulații la vară, relatează Reuters.

de Georgiana Dulgheru

la 17.03.2021, 19:06

UE ameninţă Marea Britanie cu oprirea exporturilor de vaccinuri: ”Suntem în criza secolului”
- Profimedia

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că situația epidemiologică se înrăutățește în contextul în care numărul deceselor legate de COVID-19 a depășit 550.000 iar mai puțin de o zecime din populația blocului comunitar a fost inoculată. „Suntem în criza secolului”, a spus ea reporterilor. „Vedem cum se formează creasta unui al treilea val în statele membre și știm că trebuie să accelerăm ratele de vaccinare.” a mai spus ea. 

Von der Leyen a declarat că fluxul de vaccin merge bine cu Statele Unite, dar s-a arătat frustrată din cauza lipsei livrărilor de la AstraZeneca din Marea Britanie. Ea a spus că 10 milioane de doze au trecut de la fabricile din UE la fostul stat membru. „Așteptăm în continuare să vină doze din Marea Britanie”, a spus von der Leyen cel mai recent semnal al deteriorării legăturilor dintre Marea Britanie și UE.

„Dacă această situație nu se schimbă, va trebui să reflectăm asupra modului în care facem exporturi către țările producătoare de vaccinuri în funcție de nivelul lor de deschidere. Vom reflecta dacă exporturile către țări cu rate de vaccinare mai mari decât ale noastre sunt în continuare proporționale.”

Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca de către mai multe state UE a fost considerată de multe voci ca fiind motivată politic și determinată de acțiunile Germaniei se arată într-o analiză Bloomberg despre efectele acestor decizii asupra blocului comunitar 

Pe acelaşi subiect

Acord cu Pfizer-BioNTech privind livrarea a zece milioane de doze de vaccin în trimestrul doi

Comisia Euroepană şi alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech au ajuns la un acord în vederea livrării a zece milioane de doze de vaccin în trimestrul doi, o iniţiativă care este necesar să fie aprobată de către statele membre UE,a anunţat ieri comisia într-un comunicat.

”Ştiu cât de critic este trimestrul doi în desfăşurarea strategiilor noastre de vaccinare în statele membre (UE). Aceste zece milioane de doze vor creşte totalul dozelor de (vaccin împotriva covid-19) BioNTech-Pfizer în trimestrul doi la peste 200 de milioane”, declară, citată în comunicat, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

”Aceasta este o veste foarte bună. Le dă statelor membre spaţiu de manevră şi posibilitatea de a acoperi goluri în livrări”, apreciază ea. Aceste zece milioane de doze de vaccin provin din opţiunea de 100 de milioane de doze din cel de al doilea contract încheiat de CE cu BioNTech-Pfizer privind trimestrele trei şi patru. Această iniţiativă a Comisiei este necesar să fie aprobată de către statele membre ale Uniunii în cadrul Comitetului director comun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » UE ameninţă Marea Britanie cu oprirea exporturilor de vaccinuri: ”Suntem în criza secolului”