Antena Meniu Search
x

66 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia

Se împlinesc 66 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice

Se împlinesc 66 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice

Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, operațiune denumită conspirativ 'IUG', s-au făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 ''Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus''.

Conform documentelor de arhivă, la această operațiune au participat 4.496 de 'lucrători operativi' ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, 13.774 de ofițeri și soldați și 4.705 de activiști de partid din Moldova. Pentru asigurarea transportului intern al celor ce au fost ridicați au fost mobilizate 4.069 autovehicule, iar pentru transportarea basarabenilor în Siberia și RSS Kazahă au fost pregătite 30 de eșaloane de tren, respectiv 1.573 de vagoane de vite.

La 66 de ani de la acea noapte neagră, foști deportați și rudele acestora, dar și oficiali au fost prezenți luni la Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist, situat în fața gării feroviare din Chișinău, pentru a comemora victimele deportărilor din 1949.

Prezent la eveniment, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a solicitat crearea unui grup reprezentativ care să analizeze problemele nerezolvate ale foștilor deportați. ''Astăzi ne întâlnim în fața Monumentului, într-un mod demn, așa cum trebuie să fie. Între timp s-au mai rezolvat o serie de dosare. Din câte cunosc nu a fost rezolvată problema legată de egalarea în drepturi a deportaților cu veteranii de război. Știu că aceasta a fost una dintre solicitările dumneavoastră'', a declarat Dorin Chirtoacă, citat de Radio Chișinău.

Deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Primul val a fost cel din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când au fost deportate peste 25.000 de persoane. Au urmat alte două valuri, în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte peste 40.000 de persoane. Date neoficiale arată, însă, că numărul celor deportați ar fi cu mult mai mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » 66 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia