Tot mai multe acuzații îndreptate împotriva Chinei, din cauza pandemiei de coronavirus
China este încolţită. Acuzată că a ascuns informaţii vitale despre epidemia de coronavirus, este somată de Occident să permită o anchetă independentă asupra modului în care a gestionat criza. În faţa acuzaţiilor, Beijingul se apără.
- 184 de țări sunt afectate, în mod oficial, de pandemia de coronavirus.
- Primele cazuri de coronavirus ar fi fost confirmate în China, pe 27 decembrie.
Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii: Dacă au creat această situaţie cu bună ştiinţă, cu siguranţă. Dacă a fost o greşeală, a fost o greşeală. Dar dacă au făcut asta cu bună ştiinţă, trebuie să existe consecinţe.
Lumea occidentală strânge rândurile în faţa pandemiei. Statele Unite, Australia, dar şi marile puteri europene precum Marea Britanie şi Franţa cer explicaţii. Transparenţa raportărilor date de China, prima ţară afectată de pandemie, este pusă la îndoială.
De departe, cel mai virulent critic al acestei situaţii este Donald Trump care vrea să trimită o echipă de experţi în Wuhan.
- Manevre chineze în jurul Taiwanului. Şeful armatei din Filipine spune că Manila va fi inevitabil implicată în...
- Parteneriat strategic "fără limite" între Rusia şi China: "Prieteni pentru totdeauna, niciodată duşmani"
- China vrea să îi recruteze pe americanii concediați de Elon Musk. Anunțurile de angajare sunt publicate pe...
- Avion cu 257 de pasageri, întors din drum, după ce pilotul a realizat că şi-a uitat paşaportul acasă, în SUA
- Cum arată robotul creat de China, capabil să taie cabluri submarine: "Are puterea de a destabiliza comunicațiile...
Aproape două milioane şi jumătate de oameni au fost infectaţi la nivel global, iar numărul morţilor a depăşit 165 de mii. Statele Unite au cele mai multe decese şi îmbolnăviri. 765 de mii de oameni au fost testaţi pozitiv peste Ocean şi peste 40 de mii au murit.
În faţa presiunilor occidentale, Beijingul a ridicat, zilele trecute, bilanţul total al deceselor.
Dar susţine că acuzaţiile sunt nefondate.
Primele şapte cazuri, susţin chinezii, au fost înregistrate pe 27 decembrie. Xi Jinping a avertizat asupra severităţii virusului abia pe 20 ianuarie. După ce, o săptămână a dezminţit informaţiile apărute în presă.
Cazul unui medic arestat, după ce a avertizat asupra pericolului, dar şi stricteţea cu care China a controlat difuzarea informaţiilor pe timpul celor două luni de carantină au generat neîncredere.
Reporter CNN: Revizuind bilanţul vineri, autorităţile din Wuhan au încercat să demonstreze că respectă istoria, oamenii şi victimele, dar şi ca să dea asigurări că ancheta lor este transparentă şi deschisă, atât privind cifrele cât şi informaţiile oferite. Dar noile cifre sunt privite în continuare cu scepticism.
Reprezentanţii laboratorului de cercetare din Wuhan exclud posibilitatea de a fi sursa infectării planetei. Spun că numai virusuri cu grad mare de contagiozitate, precum Ebola, sunt analizate aici.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰