Adolescent australian, mort într-o închisoare din Siria, deşi ceruse ajutor guvernului. ”Inima ne este zdrobită”
Un adolescent australian, în vârstă de 17 ani, a murit într-o închisoare din Siria, în care era încarcerat de trei ani, a anunţat familia sa luni.
Tânărul, pe nume Yusuf Zahab, a murit din ”cauze incerte” în nord-estul Siriei, în închisoarea Al-Sinaa, anunţă ONG-ul “Human Rights Watch” (HRW).
”Inima ne este zdrobită şi suntem furioşi”, afirmă familia lui Zahab într-un comunicat publicat de HRW, relatează news.ro. Yusuf Zahab, în vârstă de 17 ani, născut la Sydney, a fost luat în Siria de către apropiaţi şi a fost arestat de către Forţele Democratice Siriene în 2019.
El a cerut ajutor în care scrie că a văzut alţi copii prizonieri ucişi într-un raid jihadist în închisoare. Ministerul australian de Externe încearcă să confirme decesul tânărului şi să ofere asistenţă consulară familiei acestuia.
Tânărul a cerut ajutorul guvernului australian
- "A simţit toată dragostea noastră" Reacția bunicilor lui Mathias, atunci când băiețelul a ajuns din Danemarca...
- Trupul neînsufleţit al românului de 25 de ani, găsit în apele mării din Lefkada, va fi repatriat. În...
- „Am pielea de găină". Soldatul britanic, capturat și condamnat la moarte de ruşi, a fost obligat să cânte...
”Guvernul australian rămâne profund îngrijorat de situaţia australienilor din nord-vestul Siriei, inclusiv de starea de bine a unor persoane deţinute în închisori şi centre de detenţie”, declară într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului.
Ţări din Occident se confruntă cu o dilemă în privinţa modului în care să-şi gestioneze cetăţenii deţinuţi în Siria după încheierea operaţiunilor militare împotriva Statului Islamic, din 2019. Mii de combatanţi au intrat în gruparea jihadistă şi şi-au adus adesea soţiile şi copiii să trăiască în ”califatul” pe care SI l-a proclamat în teritorii cucerite în Siria şi Irak.
HRW estimează că peste 41.000 de cetăţeni străini - majoritatea în vârstă de până la 12 ani - sunt deţinuţi în tabere şi închisori, în nord-estul Siriei, din cauza unor presupuse legături cu SI.
Până la 80 de cetăţeni australieni - inclusiv 19 femei şi 29 de copii - se află printre aceste persoane, potrivit unei purtătoare de cuvânt a familiilor acestora.
”Vă rugăm să repatriaţi femeile şi copiii australieni rămaşi”, cere familia lui Zahab.
Directoarea HRW, însărcinată cu crize şi conflicte Letta Tayler, acuză Australia şi alte guverne de o ”externalizare a responsabilităţii” cetăţenilor lor, abandonaţi în ”condiţii oribile”. Moartea lui Zahab ”ar trebui să determine aceste ţări să-şi repatrieze de urgenţă cetăţenii deţinuţi” în Siria, subliniază Letta Tayler.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰