Antena Meniu Search
x

Adolescentă de origine evreiască, violată de doi băieţi. Cazul a cutremurat Franţa şi este folosit în lupta politică

Emmanuel Macron i-a cerut ministrului Educaţiei din Franţa să organizeze discuţii despre antisemitism şi rasism în şcoli, după ce o fată de 12 ani de origine evreiască a fost violată.

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 17:59

Adolescentă de origine evreiască, violată de doi băieţi. Cazul a cutremurat Franţa şi este folosit în lupta politică
Adolescentă de origine evreiască, violată de doi băieţi. Cazul a cutremurat Franţa şi este folosit în lupta politică - Profimedia

Emmanuel Macron a denunţat miercuri, în cadrul Consiliului de miniştri, "flagelul antisemitismului" după ce o adolescentă de origine evreiască a fost violată în apropiere de Paris, preşedintele francez cerând ca în şcoli să se discute despre rasism şi antisemitism, potrivit AFP.

Şeful statului a rostit "cuvine solemne şi grave despre flagelul antisemitismului", în cursul Consiliului de miniştri, a indicat anturajul său.

Val de reacţii după ce o fată de 12 ani a fost violată de doi adolescenţi

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele Macron a "cerut ministrului" educaţiei naţionale, Nicole Belloubet, "ca în zilele următoare să poată fi organizat un timp de discuţii în şcoli pe tema luptei împotriva rasismului şi antisemitismului, pentru ca discursul urii purtător de consecinţe grave să nu se infiltreze" în instituţiile de învăţământ.

Pe acelaşi subiect

Reacţiile politice s-au înmulţit în plină campanie pentru alegerile legislative din 30 iunie şi 7 iulie, după inculparea şi încarcerarea marţi a doi adolescenţi de 13 ani pentru viol în grup, ameninţări cu moartea, insulte şi violenţe de natură antisemită împotriva unei adolescente de 12 ani.

Potrivit parchetului din Nanterre (vestul capitalei), un al treilea suspect, de asemenea minor, a fost plasat sub statutul intermediar de martor asistat, pentru viol, şi a fost pus sub acuzare pentru celelalte infracţiuni care fac obiectul anchetei, scrie Agerpres.

Liderul partidului de extrema stângă LFI, Jean-Luc Melenchon, acuzat periodic de oponenţii săi de remarci ambigue asupra antisemitismului, a denunţat pe X (ex-Twitter) un act motivat de "rasismul antisemit".

De cealaltă parte a eşichierului politic francez, Marine Le Pen, personalitate marcantă a partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (Rassemblement national /RN/), pe care l-a condus până acum doi ani, situat în fruntea sondajelor înaintea alegerilor anticipate, a evocat pe aceeaşi platformă o "stigmatizare a evreilor de luni de zile de către extrema stângă".

Incidentul a fost dezvăluit de adolescentă sâmbătă seara. Potrivit unei surse din poliţie, minora a spus că a fost abordată de trei adolescenţi şi târâtă într-o magazie în timp ce se afla într-un parc din apropierea casei sale cu un prieten.

Violul în grup al adolescentei de 12 ani, însoţit de remarci antisemite, a provocat un val de indignare în Franţa, electrizând miercuri campania scurtă pentru alegerile legislative, extrema dreaptă deplângând "stigmatizarea evreilor" de către "extrema stângă" prin "instrumentalizarea conflictului israeliano-palestinian", notează AFP.

Incidentul produs la Courbevoie a provocat o emoţie puternică în cadrul comunităţii evreieşti din Franţa pe fundalul recrudescenţei actelor antisemite.

De la atacurile din 7 octombrie în Israel, partidul La France Insoumise (LFI, stânga radicală) a fost acuzat de detractori că a subestimat antisemitismul în Franţa şi a fost criticat pentru că a refuzat să califice drept teroristă gruparea palestiniană Hamas, contrar poziţiei Franţei şi a Uniunii Europene.

Poziţionarea LFI după 7 octombrie a spulberat o precedentă coaliţie a partidelor de stânga, care însă acum s-au aliat din nou pentru alegerile legislative convocate de preşedintele francez Emmanuel Macron după eşecul taberei sale în alegerile europene.

"Oripilat de acest viol din Courbevoie şi de tot ceea ce face lumină asupra condiţionării comportamentului criminal masculin de la o vârstă fragedă şi de rasismul antisemit. Solidaritate şi gânduri emoţionante pentru victimă şi rudele sale", a reacţionat liderul LFI Jean-Luc Melenchon pe reţeaua X.

La începutul lunii iunie, el a calificat antisemitismul în Franţa drept "rezidual", în pofida cifrelor care arată o creştere de patru ori a actelor antievreieşti în 2023 în decurs de un an.

În cadrul comunităţii evreieşti din Franţa, cea mai importantă din Europa, preşedintele Consistoriului Central, Elie Korchia, a denunţat "o crimă sexuală sordidă şi ignobilă", în timp ce rabinul-şef al Franţei, Haim Korsia, a afirmat că "nimeni nu poate fi exonerat în faţa acestei creşteri de antisemitism fără precedent".

Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif) şi-a exprimat "emoţia imensă" faţă de un "caz extrem de îngrijorător". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Stiri externe » Adolescentă de origine evreiască, violată de doi băieţi. Cazul a cutremurat Franţa şi este folosit în lupta politică