Antena Meniu Search
x

Video "Aduceţi-l acasă, vă rog!" Strigătul disperat de ajutor al soţiei românului răpit de Hamas. Tal, fost rezervist, îşi apăra familia în ziua atacului

Război Israel - Hamas. Un român este de două săptămâni prizonier în mâinile teroriştilor Hamas în Fâşia Gaza. Bărbatul de 41 de ani, cu dublă cetăţenie, este fost rezervist chiar în Divizia Gaza. A fost răpit de luptătorii Hamas în timp ce-şi apăra familia într-un kibbutz. Soţia lui a povestit, în exclusivitate pentru echipa Observator din Israel, drama prin care trec ea şi cei trei copii după atacul teroriştilor. Armata Israeliană anunţă că sunt 212 ostatici în Fâşia Gaza.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 22.10.2023, 19:15

Vezi și

"Aduceţi-l acasă, vă rog!". Este strigătul de disperare al soţiei lui Tal Chaimi. Bărbatul are 41 de ani şi dublă cetăţenie română şi israeliană. Era cu Ella şi cei trei copiii acasă, în kibbutzul Nir Yitzhak, când s-au trezit înconjuraţi de luptători înarmaţi. Femeia povesteşte echipei Observator momentele de coşmar care au urmat. 

Ella, soţia românului răpit: Am auzit sirenele, am auzit exploziile, am auzit împuşcăturile. A fost oribil şi înfricoşător. Atât pentru mine, cât şi pentru copii. Am ştiut că teroriştii urmează să ajungă şi la casa mea. Am ştiut. Le-am spus copiilor că trebuie să nu spună un cuvânt. Le-am spus că păstreze liniştea. 

Tal a ieşit în stradă pentru a-şi apăra copiii şi vecinii: "I-am dat mesaj, dar mesajul nu a mai ajuns niciodată"

Tal, fost rezervist chiar în divizia Gaza şi adjunct al Rabinului în unitatea de apărare a kibbutzului, a ieşit în stradă pentru a-şi apăra copiii şi vecinii. 

Pe acelaşi subiect

Ella, soţia românului răpit: În jur de 8.30 l-am sunat a spus că este ok, dar nu poate să vorbească. La 12, i-am dat mesaj, dar mesajul nu a mai ajuns niciodată. 

Iar de atunci, nicio veste despre el. Cel mai greu îi este, spune femeia, să le explice copiilor de ce tatăl lor nu vine acasă. 

Ella, soţia românului răpit: Încercaţi să vă imaginaţi această situaţia în casa voastră, în familia voastră. Că într-o zi tatăl pleacă şi nu se mai întoarce niciodată. Ei plâng uneori, eu plâng mereu. 

Născut şi crescut în Israel, Tal provine dintr-o familie de supravieţuitori ai Holocaustului. 

Tatăl românului răpit: Noi, de obicei, luăm cina în familie vineri seara. A vrut să ne protejeze, familia şi comunitatea lui. Nu ştia cu ce se vor confrunta. Speraţi că este încă în viaţă? O, da! Sperăm, credem. Încerc să îmi păstrez familia puternică.

În kibbutzul Nir Yitzhak trăiau 600 de oameni. Supravieţuitorii au fost mutaţi la Eilat

O altă familie, aceeaşi dramă. Fratele acestei femei a făcut front comun cu Tal împotriva ucigaşilor Hamas. 

Leon Rudaef, fratele femeii: A fost unul dintre primii care s-a dus la periferie ca să îşi protejeze familia. Nu avem nicio informaţie şi deja au trecut două săptămâni şi două zile.

În kibbutzul Nir Yitzhak, aflat la doar 5 kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza trăiau 600 de oameni. Supravieţuitorii au fost mutaţi acum la Eilat. Cu Hamas luptă şi militari români, bărbaţi sau femei. 

Românii care luptă împotriva teroriştilor: "Am trei prieteni răniţi. E periculos. Îmi e frică"

Hannah, o tânără de 20 de ani, soldat, cu origini româneşti, a fost la un pas de moarte. Misiunea ei era să păzească un alt kibbutz aflat la trei kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza. Când a avut loc atacul din 7 octombrie, era în permisie acasă. Aşa a scăpat cu viaţă. 

Hannah Avram, militar român: Am trei prieteni răniţi. În schimbul de focuri, sunt în unitatea mea. Am un prieten care era la unitate, care a murit.

Imediat după atac, comandantul a sunat-o şi a chemat-o la bază. De două săptămâni n-a mai ieşit din unitate. 

Hannah Avram, militar român: Noi le-am dat primul ajutor. Apoi au venit elicopterul şi ambulanţa. Au scos trupurile şi oamenii răniţi. E periculos. Îmi e frică. 

Ultimele date prezentate de autorităţile israeliene arată că 212 oameni sunt acum în mâinile teroriştilor Hamas. Familiile se roagă să se întoarcă vii acasă. 

Radu Filip, MAE: Avem, din păcate, confirmate patru decese ale cetăţenilor cu dublă cetăţenie română-israeliană cu domiciliu în israel şi două persoane semnalate ca dispărute. Dintre acestea, una este ostatică în Fâşia Gaza.

Doi ostatici ar fi putut fi eliberaţi astăzi, dar Israelul ar fi refuzat să îi primească. Replica israelienilor

Un oficial Hamas susţine că intenționau să elibereze astăzi încă doi ostatici din Gaza, dar Israelul a refuzat să îi primească. Este doar o declarație de propagandă, a fost replica autorităţilor israeliene, care au negat categoric informaţia. Primii ostatici eliberaţi, două americance mamă şi fiică au stat de vorbă la telefon cu preşedintele american. 

Cât despre militarii israelieni luaţi prizonieri, Hamas anunță că nu va discuta soarta lor până la încetarea războiului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Aduceţi-l acasă, vă rog!" Strigătul disperat de ajutor al soţiei românului răpit de Hamas. Tal, fost rezervist, îşi apăra familia în ziua atacului