Antena Meniu Search
x

Român de 41 de ani, cu dublă cetăţenie, ţinut ostatic de Hamas. Şi sora lui a fost răpită de terorişti

Un român cu dublă cetăţenie, dat dispărut în Israel, se află pe mâna teroriştilor Hamas, anunţă MAE. Un nou atac a avut loc sâmbătă seara asupra unei tabere de refugiați din Fâșia Gaza: sunt cel puţin șapte morți și zeci de răniți. Între timp, Israelul ameninţă tabăra adversă cu invazia terestră. Însă un oficial UNICEF a declarat că civilii din Gaza au nevoie de mai multe ajutoare umanitare

de Redactia Observator

la 22.10.2023, 07:59

Vezi și

Tal, un rezervist de 41 de ani, româno-israelian, este căutat de soţia sa încă de când a început războiul. Acum, MAE a făcut anunţul că bărbatul este ţinut ostatic de teroriştii Hamas. Familia lui Tal trăieşte o dramă: şi sora lui a fost răpită de Hamas, dar însă ea nu are dublă naţionalitate. Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin contactul cu autoritățile israeliene. Alţi patru români cu dublă cetăţenie româno-israeliană sunt în continuare dispăruţi.

Tabără de refugiaţi din Gaza, atacată

Sâmbătă seara, tabăra de refugiaţi Nuseirat a fost bombardată. În imagini apar oamenii care fug din calea flăcărilor, dar şi cei care luptă să stingă infernul din jurul lor. Mai multe victime ale atacului aerian asupra taberei Nuseirat au fost transportate la un spital din Deir al-Balah. Paturile unităţii medicale sunt pline ochi de copii cu răni grave. Unii plâng de durere, alţii de frică. 

Potrivit medicilor din Gaza, spitalele sunt aproape de colaps din cauza blocadei israeliene care a tăiat energia electrică și livrările de alimente, dar și alte produse prioritare. Între timp, ofensiva terestră israeliană pare iminentă. Mai multe tancuri israeliene şi soldaţi înarmaţi aşteaptă să acţioneze în jurul graniței cu Gaza, din sudul Israelului. Soldații pregătesc echipamentele, încarcă muniție și se aprovizionează cu alimente și apă lângă Kibbutzul Be'eri, care este situat la doar câțiva kilometri de granița cu Fâșia Gaza.

Herzi Halevi, şeful statului major israelian: "Vom intra în Fâșia Gaza. Vom începe o misiune operațională și profesionistă pentru a distruge teroriştii Hamas, infrastructura Hamas și vom păstra în minte imaginile, scenele, dar şi pe cei căzuți acum două săptămâni."

SUA evită un răspuns privind o invazie în Gaza

Preşedintele Biden a fost întrebat dacă încurajează Israelul să amâne o invazie terestră în Gaza. "Sunt discuţii", a fost replica. Liderul democrat a răspuns la întrebare în timp ce ieșea de la o slujbă din Delaware. De asemenea, el a fost întrebat dacă are vreo veste despre eliberările altor de ostatici, dar nu a oferit un răspuns.

Israelul acuză organizația teroristă Hamas că îşi folosește civilii pe post de scuturi umane și lansează rachete de pe infrastructuri, zone și clădiri civile din Fâșia Gaza. 

În doar două săptămâni, bilanţul atinge aproximativ 4.000 de morți în Fâşia Gaza. Pentru a mai detensiona situaţia, teroriştii Hamas au făcut un gest care a uimit întrega lume: au eliberat două femei, mamă şi fiică, cetăţeni americani, Natalie şi Judith. Rudele acestora au fost emoţionate la aflarea veştii.

Uri Raanan, tatăl lui Natalie Raanan: "Am vorbit mai devreme cu fiica mea, părea foarte bine. Arată foarte bine. Era foarte fericită. I-am spus: te iubesc. Mi-e tare dor de tine."

Întâmplător sau nu, primii ostatici eliberaţi sunt rudele fostului șef al biroului NBC News din Tel Aviv, Martin Fletcher. Jurnalistul britanic a fost corespondent în Israel timp de 26 de ani. 

Chiar şi animalele suferă pe fondul războiului din Israel. Un câine speriat tremură și refuză să mănânce după o lovitură aeriană israeliană în Gaza. Sâmbătă, mai multe ajutoare au intrat prin frontiera Rafah dintre Fâşia Gaza şi Egipt. Un oficial UNICEF din Egipt a declarat că cei 40.000 de litri de apă livrați vor ajunge doar  pentru 27.000 de persoane, timp de doar o zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Român de 41 de ani, cu dublă cetăţenie, ţinut ostatic de Hamas. Şi sora lui a fost răpită de terorişti