Antena Meniu Search
x

Video Interviu cu un medic român stabilit în Israel, martor la nenorocirile Hamas. Spitalul în care lucrează, plin până la refuz: "Fracturi deschise, amputaţii"

Război Israel - Hamas. Tirurile aeriene nu încetează de nicio parte a fontierei. Cel mai grav atac ar fi avut loc azi în Gaza la mai puţin de 200 de metri de Spitalului Al Aqsa. Oamenii au fost avertizaţi să fugă, dar 12 civili nu s-au mai putut salva. Clădirile s-au făcut una cu pământul, iar sub dărâmături ar fi prinşi zeci de oameni. Cu mâinile goale, localnicii sapă să găsească supravieţuitori. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 21.10.2023, 20:28

Vezi și

Imaginile sunt cutremurăoare. Părinţi care aleargă cu copii răniţi în braţe şi tineri care abia se mai ţin pe picoare. 

Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel: Suntem într-un război pe care nu l-am ales, nu este ceva ce ne-am dorit. Ei ne-au impus un război, iar ne vom uni. și vom câștiga acest război.

Bombardamente şi asupra Israelului 

Continuă şi bombardamentele asupra Israelului. 

Pe acelaşi subiect

Cristi Popovici, reporter Observator: Dinspre Gaza au fost lansate mai multe rachete astăzi. Spre Netivot, scutul antirachetă a acţionat, distrugând parte din proiectile, au câzut aici pe câmp, îi vedeţi pe pompierii israelieni care încearcă să limiteze efectele incendiului. Însă, sunt câteva care au trecut de scut şi au căzut în sătucul din apropiere. 

- Ce s-a întâmplat aici?

- Este o zonă populată. 

- Port uniformă IDF, dar sunt civil. Locuiesc aici. Au tras aici intenţinat în civili. Din fericire, am ajuns aici la timp. Nu ştim dacă se mai întorc. 

Mărturia unui localnic evacuat din Sderot

Cu aceeaşi frică se luptă şi Vitaly. E unul dintre localnicii evacuaţi din Sderot. Venise să ia câteva lucruri de acasă. Abia ce a apucat să intre pe poartă când un proiectil lansat de militanţii Hamas i-a lovit casa. Era încă în stare de şoc când a vorbit cu echipa Observator. 

Vitaly: Teroriştii au oprit acest autobuz şi toţi bătrânii au fost scoşi din autobuz. Erau şi mai mulţi copii acolo şi au fost toţi împuşcaţi.

Cristi Popovici, reporter Observator: În ziua asaltului teroriştilor Hamas, Vitaly şi familia lui se aflau în casă, în oraşul Sderot, au văzut pe camerele de supraveghere teroriştii, cum merg pe stradă şi apoi, la un moment dat au intrat în curte. se văd imaginile cum merg pe lângă piscină. Ce au făcut atunci? Singurul lucru pe care puteau să îl facă şi slavă Domnului că au făcut-o pentru că au suprevieţuit. Au mers în camera de urgenţă, pare o cameră ca oricare alta, dar este din beton armat, pereţii sunt din beton armat, uşă metalică. S-au închis aici, au luat cuţitul în mână şi au sperat că nu vor fi găsiţi. Asta i-a fost salvarea. Vecinii lui nu au avut acelaşi noroc şi au fost ucişi fie pe străzi, fie chiar la ei în case. 

Interviu cu un medic român stabilit în Israel

Martori ai nenorocirilor comise de luptătorii Hamas au fost şi românii. Tiberiu Katz, un român stabilit în Israel, este în prima linie a războiului. De 41 de ani e chirurg la cel mai mare spital din Sudul ţării. 

Tiberiu Katz, medic: Cred că au venit în prima zi cel puţin 350 de pacienţi, într-o zi. Fracturi deschise, amputaţii.

La el au ajuns mulţi dintre tinerii vânaţi la festivalul Super Nova. 

Tiberiu Katz, medic: Am salvat mulţi pacienţi, soldaţi, au fost mulţi tineri din festivalul de muzică. O parte au venit inconştienţi, o parte au venit conştienţi. Fel şi fel de răni de război. Au fost şi pacienţi cu lovituri la plămâni, urme de proiectile, rachete. 

Războiul împarte lumea în două. Mitinguri în zeci de oraşe

Războiul împarte lumea în două. În oraşe din toată lumea sunt mitinguri pro-palestiniene. Zeci de mii, poate sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Yemen. La Londra, conductorul unui metrou a strigat în difuzoare: Eliberaţi Palestina! Iar călătorii i-au răspuns la unison. Mişcări de stradă au fost şi în ţări aflate departe de epicentrul războiului, precum Australia. 

Oamenii au ieşit în stradă şi la Bucureşti. În Capitală s-au luat măsuri de securitate fără precedent, mai ales după în alte ţări manifestaţiile au fost marcate de incidente violente.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Întreg locul este împânzit de poliţişti, jandarmi, dar şi agenţi ai serviciului de informaţii. Toate persoanele care vor să participe la acest miting trebuie să treacă de filtrul de securitate, iar bagajele cu care acestea ajung în Piaţa Universităţii sunt verificate cu un scanner cu raze x.

Franța și Germania au anunțat că interzic manifestațiile grupurilor pro-palestiniene. Se altfel cele două ţări au şi cele mai mari comunități evreiești și musulmane din Uniunea Europeană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Interviu cu un medic român stabilit în Israel, martor la nenorocirile Hamas. Spitalul în care lucrează, plin până la refuz: "Fracturi deschise, amputaţii"