Antena Meniu Search
x

Afganistan: SI, capabil să acționeze, dar nu în mod coordonat

Gruparea Statul Islamic (SI) este capabilă să desfășoare operațiuni în Afganistan, în special împotriva talibanilor, însă nu în mod coordonat, a afirmat joi un oficial american aflat în această țară

Gruparea Statul Islamic (SI) este capabilă să desfășoare operațiuni în Afganistan, în special împotriva talibanilor, însă nu în mod coordonat, a afirmat joi un oficial american aflat în această țară

Gruparea Statul Islamic este considerată ca "operațional emergentă" în Afganistan, a explicat generalul Wilson A. Shoffner, membru al statului-major al operațiunii NATO "Resolute support".

Gruparea extremistă acționează "în diverse părți ale țării", dar "nu credem să-și poată coordona operațiunile în mai multe locuri deodată", a declarat el.

"Sunt lupte între Daech (acronimul în arabă pentru SI) și talibani. În cele mai multe cazuri, Daech încearcă să atenteze la teritoriile talibanilor și să tulbure activitățile talibanilor", a explicat generalul.

Coaliția ia "foarte în serios" amenințarea ca gruparea ultraradicală să își stabilească un cap de pod în Afganistan și în Asia Centrală, a subliniat el.

"Știm că vin finanțări" pentru membri SI aflați la fața locului, dar "în sume puțin importante".

SI încearcă să se implanteze mai ales în estul Afganistanului și a reușit să-i recruteze pe unii lideri locali ai talibanilor.

În iunie, mollahul Mansour (devenit între timp noul șef al talibanilor) l-a avertizat pe liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, în legătură cu orice tentativă de implantare în Afganistan, sub pedeapsa unei "reacții" a talibanilor.

De altfel, într-un mesaj audio difuzat joi, șeful organizației Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, a depus jurământul de fidelitate față de noul lider al talibanilor.

Potrivit unor surse afgane, Statele Unite au efectuat mai multe lovituri cu drone contra SI în Afganistan, eliminându-l printre alții pe Hafez Said, șeful pentru Afganistan și Pakistan al grupării extremiste.

Generalul John Campbell, comandantul forțelor armate americane din Afganistan urmează să prezinte în toamnă la Casa Albă raportul său de evaluare a situației din Afganistan. Acesta va fi capital pentru a stabili viitorul implicării militare americane și internaționale în țară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Afganistan: SI, capabil să acționeze, dar nu în mod coordonat