Africa de Sud suspendă vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca

De Iulia Iancu.
Publicat: 08.02.2021, 15:46.
Actualizat: 08.02.2021, 15:47

Africa de Sud şi-a suspendat temporar programul de vaccinare împotriva COVID-19 - care urma să înceapă în următoarele zile - cu un milion de vaccinuri dezvoltate de Oxford şi AstraZeneca, în urma unui studiu care arată că acesta are o eficienţă limitată împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV-2.

Imagine ilustrativă

Imagine ilustrativă

Zuma Press / Prabin Ranabhat / Hepta

Vaccinuri Johnson&Johnson şi Pfizer urmează să sosească în Africa de Sud pesta patru săptămâni.

Acest studiu - realizat de către Universitatea Witwatersrand din Johannesburg şi care nu a fost examinat de către colegi - arată că vaccinul britanic oferă o ”protecţie limitată de forme moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană tinerilor adulţi”.

”Este o problemă temporară. Trebuie să suspendăm vaccinurile Astrazeneca până când rezolvăm această problemă”, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă online, ministrul sud-african al Sănătăţii Zweli Mkhize.

Vaccinul, mai puțin eficient împotriva formelor moderate ale virusului

Potrivit primelor rezultate, acest vaccin este eficient - doar 22% - împotriva formelor moderate ale virusului.

Niciun rezultat nu este disponibil cu privire la eficienţa acestuia împotriva formelor grave.

Aflată în urmă în curs mondială a vaccinurilor, Africa de Sud - cea mai afectată ţară de pe continent, cu peste 1,5 milioane de contaminări şi peste 46.000 de morţi - a primit prima livrare de un milion de vaccinuri lunea trecută..

O nouă livrare de 500.000 de doze suplimentare urmează să aibă loc în februarie. Este vorba despre toate vaccinurile AstraZeneca/Oxford produse de către Serum Institue of India. Aceste prime doze erau destinate cu prioritate celor 1,2 milioane de membri ai personalului medical.

”În următoarele patru săptămâni, vom avea vaccinri Johnson&Johnson et Pfizer”, a dat asigurări Mkhize.

Negocieri cu Moderna și Rusia

Negocieri cu alte laboratoare sunt în curs, şi anume cu Moderna şi producătorul vaccinul rusesc Sputnik V, a anunţat el.

Ministrul sud-african a anunţat recent că a rezervat 20 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech.

Cele 1,5 milioane de vaccinuri Astrazeneca obţinute de către Africa de Sud - care se permiează în aprilie - vor fi păstrate până când oamenii de ştiinţă vor da indicaţii clare cu privire la utilizarea lor, a precizat el.

”A doua generaţie de vaccin în lupta împotriva tuturor variantelor se va produce în mai mult timp”, a avertizat profesorul Salim Abdool Karim, un epidemiolog şi copreşedinte al Comitetului Ştiinţific din cadrul Ministerului sud-african al Sănătăţii.

Africa de Sud preconizează să vaccineze cel puţin 57% din populaţie până la sfârşitul anului, adică 40 de milioane de persoane.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat de mai multe ţări, însă unele au preferat să-l recomande numai persoanelor învârstă de până în 65 de ani, din cauza lipsei datelor despre persoane în vârstă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.