Agenția USAID, condusă de Marco Rubio. A fost transferată sub controlul Departamentului de Stat
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a preluat şefia USAID, pe fondul intenției administrației Trump de a desființa agenția. Rubio a acuzat USAID de "încălcare a subordonării" și a anunțat măsuri ferme. Elon Musk a declarat că a discutat cu Trump despre închiderea agenției, iar președintele ar fi fost de acord. Sediul USAID din Washington a fost închis, angajații au fost trimiși acasă, iar site-ul și conturile de socializare au fost dezactivate.
- Ce au ridicat procurorii din casa Laurei Vicol după ce au reţinut-o în dosarul Nordis. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Regula zgârcitului sau cum să rezişti tentaţiei de a-ți cumpăra ceva spontan. Guda: Sunt mândru că sunt econom
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat luni că este noul şef interimar al agenţiei americane de ajutor extern USAID pentru a pune capăt "insubordonării", relatează AFP.
Marco Rubio preia conducerea USAID pentru a pune capăt "insubordonării"
"Sunt directorul interimar al USAID", a declarat Rubio jurnaliştilor, afirmând că agenţia americană pentru dezvoltare internaţională nu a răspuns la întrebările noii administraţii Trump despre finanţarea şi priorităţile sale şi că "acest nivel de insubordonare face imposibilă o revizuire serioasă". "Acest lucru trebuie să înceteze şi trebuie să se termine", a spus el.
Noul secretar de stat al SUA, care a susţinut ajutorul extern în calitate de senator, a acuzat USAID că acţionează ca şi cum ar fi o "entitate neguvernamentală independentă".
- Răspunsul Chinei la tarifele lui Trump: Anunţă taxe la mai multe produse americane și deschide o investigație...
- Trump îi pune condiţii lui Zelenski. Preşedintele SUA vrea mineralele rare ale Ucrainei în schimbul ajutorului...
- Trump bate în retragere în războiul comercial cu Mexic şi Canada, UE se pregăteşte de "impact". Cum va fi...
- Americanii ar fi întrerupt pentru scurt timp livrările de arme pentru Ucraina
- Donald Trump ordonă crearea unui fond suveran al SUA și spune că ar putea cumpăra TikTok
- "Război" comercial SUA - UE. Cum ar putea fi afectată România de tarifele lui Donald Trump. "Am văzut deja astfel...
Miliardarul Elon Musk, care conduce eforturile preşedintelui american Donald Trump de a restrânge guvernul federal, a oferit luni dimineaţa o actualizare despre măsurile luate în acest sens, spunând că lucrează pentru a închide agenţia de ajutor extern a SUA, USAID, notează Reuters.
Duminică, Reuters a relatat că administraţia Trump a îndepărtat doi oficiali de rang înalt de la USAID în weekend, după ce au încercat să îi împiedice pe reprezentanţii Departamentului de Eficienţă Guvernamentală (DOGE) al miliardarului Musk să obţină acces la părţi restricţionate ale clădirii, au declarat trei surse.
USAID este cel mai mare donator unic din lume. În anul fiscal 2023, SUA au plătit 72 de miliarde de dolari în întreaga lume pentru diverse programe, de la sănătatea femeilor în zonele de conflict şi până la acces la apă curată, tratamente împotriva HIV/SIDA, securitate energetică şi activităţi anticorupţie. Agenţia a asigurat 42% din tot ajutorul umanitar urmărit de Naţiunile Unite în 2024.
De ce vrea Donald Trump controlul asupra USAID
Administrația Trump, susținută de Elon Musk, a inițiat demersuri pentru desființarea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), acuzând-o de ineficiență și gestionare defectuoasă a fondurilor. Musk a declarat că USAID este "ireparabilă" și a criticat-o pentru presupuse activități ilegale și corupție. În consecință, sediul agenției a fost închis, angajații fiind instruiți să rămână acasă, iar site-ul și conturile de social media ale USAID au fost dezactivate, explică The Guardian.
Criticii acestei decizii susțin că desființarea USAID ar putea avea consecințe grave asupra programelor umanitare globale, afectând milioane de persoane vulnerabile. De asemenea, există îngrijorări cu privire la legalitatea acestei acțiuni, având în vedere că USAID a fost înființată prin legislație congresională în 1961, iar desființarea sa ar necesita aprobarea Congresului, potrivit AP.
În plus, unii observatori consideră că această măsură face parte dintr-o strategie mai amplă a administrației Trump de a reduce influența agențiilor federale și de a diminua implicarea SUA în afacerile internaționale, promovând o politică externă de tip "America First".
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰