Antena Meniu Search
x

Agenţiile bancare din Grecia se redeschid după trei săptămâni de pauză forţată

Agenţiile bancare din Grecia se redeschid după trei săptămâni de pauză forţată. Restricţiile asupra retragerii de fonduri se menţin, dar grecii speră, totuşi, că este vorba de un prim pas spre normalitate

Vezi și

Agenţiile bancare din Grecia se redeschid după trei săptămâni de pauză forţată. Restricţiile asupra retragerii de fonduri se menţin, dar grecii speră, totuşi, că este vorba de un prim pas spre normalitate

Tot astăzi intră în vigoare şi primele legi din cele adoptate la cererea creditorilor internaţionali. La Atena au început deja protestele faţă de noile măsuri.

Redeschiderea băncilor nu va elimina cozile de la bancomate, deoarece limitele asupra retragerii banilor se menţin. Restricţiile ar putea fi ridicate total dacă vor avea succes negocierile cu Eurogrupul, pentru un nou ajutor financiar. Dezamăgiţi, grecii continuă totuşi să aibă încredere în premierul Tsipras şi în partidul său.

Tot astăzi intră în vigoare unele din reformele votate, zilele trecute, la cererea finanţatorilor internaţionali. TVA va creşte în restaurante şi în transportul public, dar cele mai mari proteste le suscită o altă măsură: deschiderea magazinelor duminica, împotriva căreia sindicaliştii au ieşit deja în stradă.

Chiar dacă s-au resemnat, grecii rămân supăraţi pe Germania, acuzată că le umileşte ţara şi îi impune măsuri economice insuportabile. Cele două naţiuni s-ar putea, însă, reconcilia în bucătărie. La Berlin, un festival culinar grecesc a atras neaşteptat de mulţi vizitatori.

Cancelarul Angela Merkel a lăsat să se înţeleagă că, dacă negocierile cu Grecia merg bine, ar putea accepta reeşalonarea plăţii datoriei, dar nu şi reducerea ei. Presa germană scrie despre neînţelegeri între cancelar şi ministrul finanţelor, Wolfgang Schaeuble, care ar prefera ieşirea Greciei din zona euro. Acesta ar putea chiar să plece din guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Agenţiile bancare din Grecia se redeschid după trei săptămâni de pauză forţată