Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alegeri în SUA. Trump şi Harris au încercat să convingă alegătorii până în ultimul minut. Cum arată cele mai noi sondaje

Astăzi, americanii decid cine va ocupa Biroul Oval de la Casa Albă până 2029. Este o cursă umăr la umăr, al cărei final nu poate fi prezis pentru că niciunul dintre candidaţi nu are un avantaj categoric. Donald Trump şi Kamala Harris au încercat să convingă alegătorii până în ultimul minut al campaniei pe care amândoi au încheiat-o în Pennsylvania, unul dintre statele care pot decide soarta scrutinului. Între timp, şefii serviciilor de informații americane avertizează că "adversarii străini" încearcă să perturbe alegerile și să alimenteze diviziunea între americani.

de Redactia Observator

la 05.11.2024 , 13:31

Prima urnă care s-a deschis a fost cea din orăşelul Dixville Notch, din statul New Hampshire, unde se află doar 6 locuitori. Aşa cum cere tradiţia veche de mai bine de 60 de ani, primele voturi au fost la miezul nopţii. Chiar şi aici, scorul este strâns: 3 voturi au fost pentru republicanul Donald Trump şi 3 pentru democrata Kamala Harris. 

Aproape 80 de milioane de americani au votat anticipat

Până acum, aproape 80 de milioane de americani au votat anticipat. Ambii candidaţi se concentrează pe statele cheie, în special pe Michigan şi Wisconsin. Câştigătorul va fi dat de cele 7 state "nehotărâte", care nu au o tradiţie în a vota constant cu o tabără sau alta. 

Vezi și

În fiecare stat, câştigător va fi cel care obţine cele mai multe voturi. Voturile nu merg însă direct la candidaţi, ci la electori. În funcţie de populaţie şi reprezentarea în Congres, fiecărui stat îi este alocat un număr de electori. În total sunt 538 de electori, iar ca să ajunga la Casa Albă, candidatul trebuie să obţină 270 dintre aceştia. Cei mai mulţi electori îi are California, 54 la număr. Un candidat poate câştiga votul popular însă poate pierde alegerile. 

Pe acelaşi subiect

Măsuri de securitate în ziua alegerilor: garduri uriaşe de metal protejează Biroul Oval şi sediul Congresului

La Washington DC, Casa Albă a devenit cea mai mare fortăreaţă de peste ocean. Garduri uriaşe de metal sunt instalate pentru a proteja Biroul Oval şi sediul Congresului. Serviciile secrete americane se tem că Moscova şi Teheranul i-ar putea incita pe americani să iasă să protesteze violent. 

Jen Easterly, Director Agenţia pentru Securitatea Cibernetică și Securitatea Infrastructurii din SUA: Este vorba despre răspândirea de dezinformări menite să submineze încrederea în alegerile noastre și să semene dezbinare. Nu le putem permite adversarilor noștri externi să aibă un vot în democrația noastră!

Tot de teama unor proteste, guvernatorii din statele Washington şi Nevada au anunţat activarea Gărzii Naţionale, o structură armată de rezervă, care poate interveni pentru a apăra instituţiile statului. Arizona a introdus şi ea supravegherea cu drone şi ia în calcul desfăşurarea de lunetişti pe acoperişuri în caz de nevoie. 

Donald Trump şi Kamala Harris au încercat să convingă alegătorii până în ultimul minut al campaniei

În ultima lor zi de campanie, Donald Trump şi Kamala Harris au mers în Pennsylvania, un stat cheie în care cei doi candidaţi sunt la egalitate. 

Donald Trump, candidat la preşedinţia SUA: Patru ani am aşteptat acest moment. Patru ani de mitinguri bune şi rele. Dar nu cred că am avut mitinguri rele. Vom lupta, lupta, lupta împreună şi vom câştiga, câştiga, câştiga! 5 noiembrie va deveni cea mai importantă zi în istoria ţării noastre. Împreună, vom face America puternică din nou. Vom face America bogată din nou. Vom face America sănătoasă din nou. Vom face America măreaţă din nou! 

Aşa cum i-a obişnuit pe simpatizanţii săi, democrata a adus pe scenă noi vedete cu nume sonore  - Lady Gaga şi Oprah Winfrey o susţin pe deplin pe Kamala Harris. 

Kamala Harris, candidata la preşedinţia SUA: Suntem pregătiţi să facem asta? Suntem pregătiţi să ieşim la vot? Suntem pregătiţi să câştigăm? Atunci când iubeşti ceva, lupţi pentru acel ceva. Şi asta este ceea ce facem. Asta facem noi. Ne iubim ţara şi luptăm pentru ceea ce avem mai bun. Vă iubim. Şi eu vă iubesc. 

O medie a ultimelor sondaje de opinie arată că Donald Trump şi Kamala Harris sunt la egalitate. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Alegeri în SUA. Trump şi Harris au încercat să convingă alegătorii până în ultimul minut. Cum arată cele mai noi sondaje