Antena Meniu Search
x

Alegeri în Taiwan: Victorie clară a candidatului pro-independență, Lai Ching-te

Vicepreşedintele în exerciţiu al Taiwanului, Lai Ching-te, candidat la preşedinţie din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale, obţinând 40,2% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea sufragiilor în 98% din secţiile de votare, transmite France Presse.

de Redactia Observator

la 13.01.2024, 15:45

președintele ales al Taiwanului Lai Ching-te
Alegeri în Taiwan: Victorie clară a candidatului pro-independență, Lai Ching-te - Profimedia Images

Principalul său adversar, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani, candidat din partea Kuomintang (KMT), care pledează pentru legături mai strânse cu Beijingul, a obţinut 33,4% din voturi, potrivit acestei numărători a Comisiei Electorale Centrale.

Mai devreme în cursul serii, el şi-a recunoscut înfrângerea în faţa susţinătorilor săi: "Respect decizia finală a poporului taiwanez" şi "Îi felicit pe Lai Ching-te şi Hsiao Bi-khim (colistiera sa) pentru alegerea lor şi sper că nu vor dezamăgi aşteptările poporului taiwanez".

Alegeri în Taiwan: Lai Ching-te, descris de Beijing ca fiind "un pericol grav"

Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost descris de Beijing ca fiind "un pericol grav", deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă. China, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, a făcut apel la alegători să facă "alegerea corectă", armata sa promiţând să "zdrobească" orice dorinţă de "independenţă".

Pe acelaşi subiect

Cel de-al treilea candidat, Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, din partea micului Partid Popular din Taiwan (TPP) şi care se prezintă ca fiind anti-sistem, s-a clasat pe locul al treilea cu 26,4%. Şi el şi-a recunoscut înfrângerea.

Taiwanezii au votat, de asemenea, pentru reînnoirea celor 113 locuri din Parlament, unde DPP ar putea pierde majoritatea.

Procedură specială de numărare a voturilor, în Taiwan

În cele aproximativ 18.000 de secţii de votare, fiecare buletin de vot a fost ţinut sus şi citit cu voce tare de către persoanele responsabile de numărare - un proces deschis publicului - înainte de a fi înregistrat.

Scrutinul s-a încheiat la ora 16:00 (08:00 GMT) în acest teritoriu cu 23 de milioane de locuitori situat la 180 de kilometri de coasta chineză şi considerat un model de democraţie în Asia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Alegeri în Taiwan: Victorie clară a candidatului pro-independență, Lai Ching-te