Antena Meniu Search
x

Alegeri prezidenţiale în Franţa. Emanuel Macron, nonconformistul ambițios care ar putea salva UE

Emmanuel Macron este prezentat adesea, de la o poveste de dragoste din adolescenţă cu o profesoară şi până la ambiţia sa mai recentă de a deveni preşedinte, drept un nonconformist şi un ambiţios, trăsături care ar putea să facă din el viitorul lider la Franţei într-un scrutin marcat de frustrări antisistem, scrie The Associated Press.

Emmanuel Macron este prezentat adesea, de la o poveste de dragoste din adolescenţă cu o profesoară şi până la ambiţia sa mai recentă de a deveni preşedinte, drept un nonconformist şi un ambiţios, trăsături care ar putea să facă din el viitorul lider la Franţei într-un scrutin marcat de frustrări antisistem, scrie The Associated Press.

Acest reprezentant independent al centrului, în vârstă de 39 de ani, le era necunoscut francezilor până să devină ministrul Economiei al lui Francois Hollande, în urmă cu trei ani. El nu a fost ales vreodată în vreo funcţie. Cu toate acestea, este considerat favoritul în alegerile prezidenţiale.

”Este un bărbat care, la nevoie, poate lua decizii şi care vrea să le ia”, spune eseistul şi filosoful Olivier Mongin, un prieten de 18 ani al lui Macron.

Vecinii şi prietenii săi de la Paris şi de la Le Touquet-Paris-Plage, un oraş şic de coastă unde candidatul îşi petrece weekendurile, îl prezintă ca pe un bărbat cu o capacitate excepţională de a asculta, cu o traiectorie netradiţională atât în viaţa sa publică, cât şi în cea privată.

Macron este căsătorit cu o femeie cu 24 de ani mai în vârstă ca el, aceeaşi diferenţă de vârstă dintre preşedintele american Donald Trump şi Prima Doamnă Melania Trump. Posibilul viitor cuplu prezidenţial s-a întâlnit pe când el era elev la şcoala secundară la care ea era profesoară.

Brigitte Auziere era, la acea vreme, o femeie măritată cu trei copii. Ea conducea clubul de teatru. Emanuel Macron, un iubitor al literaturii, era membru al clubului. El s-a mutat la Paris în ultimul an de liceu şi a promis să o ia pe Brigitte de soţie.

De atunci sunt împreună. Ea s-a mutat în capitală şi a divorţat. Cuplul s-a căsătorit în 2007. Brigitte Macron face acum campanie alături de el, la fel ca şi una dintre fiicele ei, Tiphaine Auziere.

”El era mereu interesat de afacerile publice, de viaţa civică, însă nu l-am auzit vreodată să spună că vrea să fie preşedinte”, spune fiica sa vitregă Tiphaine Auziere. ”Însă am văzut că era mereu implicat, spunând că sunt lucruri pe care trebuie să le schimbăm în societate în ceea ce priveşte nedreptăţile”.

Olivier Mongin declară pentru The Associated Press că hotărârea politică a lui Macron provine totodată din viaţa lui personală unică.

”El este o persoană care îşi asumă riscuri în viaţă”, spune Mongin despre decizia lui Macron de a-şi trăi povestea de dragoste cu o femeie mai în vârstă.

”Părinţii săi l-au dat afară din casă, el a plecat trântind uşa. Este o experinţă de viaţă aici, este ceva mai dur”, adaugă el.

Macron are un curriculum vitae impresionant. El a studiat filosofia, a fost recompensat pentru talentul său de pianist, a absolvit Şcoala Naţională de Administraţie, o şcoală de elită şi a lucrat la Rothschild, ca un bancher de investiţii prosper.

Francezii l-au descoperit pe Macron atunci când a fost numit ministru al Economiei, în august 2014, după ce a fost timp de doi ani consilier de rang înalt al preşedintelui socialist Francois Hollande.

Ca ministru, a devenit rapid un subiect de genul ori îl iubeşti cu patimă, ori îl deteşti, la mesele francezilor din întreaga ţară.

Un pachet de măsuri economice care să permită tot mai multor magazine să deschidă duminica şi care să deschidă sectoare reglementate ale economiei, cunoscut sub numele de ”legea Macron”, a scos în stradă zeci de mii de protestatari, luni de zile, în întreaga ţară.

Tranşant, el şi-a apărat aprig politicile în favoarea liberalizării pieţei, în pofida faptului că unii colegi din Guvernul socialist l-au acuzat că distruge măsurile de protecţie a muncitorilor.

Cu toate acestea, el provine dintr-un oraş cu rădăcini muncitoreşti - Amiens, în nordul Franţei, unde s-a născut, a crescut şi a întâlnit-o pe Brigitte.

Unii observatori l-au acuzat că a jucat un joc dublu atunci când a părăsit Guvernul socialist, anul trecut, fără să-i spună lui Hollande care sunt de fapt intenţiile sale. El şi-a lansat candidatura la preşedinţie în noiembrie, înainte ca nepopularul şef al statului să spună dacă va candida sau nu al doilea mandat.

Intrarea lui Macron în campania prezidenţială este considerată unul dintre principalii factori din spatele deciziei lui Hollande de a nu candida pentru al doilea mandat.

”Ceea ce a sedus multă multe, iar eu cred că el nu este un seducător, este capacitatea sa de a prezenta un argument, de a-şi acorda timp să vorbească, de a-şi acorda timp să reflecteze”, spune Mongin .

Timp de două decenii, Macron şi-a împărţit timpul între Paris, unde şi-a trăit viaţa profesională, şi weekendurile la Le Touquet-Paris-Plage, o elegantă staţiune balneară.

Localitatea, care are 4.000 de locuitori permanenţi şi alte câteva mii vara, este liniştită cea mai mare parte a anului. Unele familii îşi amintesc de socializarea cu familia Macron vara, bând un aperitiv pe plajă, în timp ce copiii se jucau împreună.

Gregoire Campion, în vârstă de 62 de ani, cunoaşte cuplul de aproape 20 de ani. El îl consideră pe Macron, ”Manu, un tip cool, deschis la minte”.

”Cred că este o poveste (de dragoste) minunată. Pe deasupra, el este foarte bine acceptat de copii lui Brigitte”, spune Campion. ”Este o dovadă de angajament, la fel cum se angaază pentru Franţa”.

Până de curând, Macron putea fi văzut ducându-se la clubul de tenis, ducând gunoiul, făcând cumpărături împreună cu soţia sa.

Jacques Guilbert, un fost membru al Partidului Socialist, un sexagenar, s-a înscris în mişcarea lui Macron, En Marche!, înfiinţată cu un an în urmă.

El spune că a fost convins să o facă de stilului lui ”prietenos” şi ”simplu”.

”Atunci când eşti cu el, se uită în ochii tăi şi te ascultă fără să te întrerupă. Îţi răspunde când ai terminat”, spune el.

Auziere spune că familia este importantă pentru tatăl ei vitreg. El a îndemnat-o să se mărite cu partenerul ei, după naşterea celui de-al doilea copil, în 2015.

I-au spus râzând, la acea vreme, ”«Nu, ne vom (căsători) atunci când vei fi tu preşedintele Republicii». Iar el ne-a răspuns «Vă provoc!». Aşa că ne-am scos dacă se întîmplă”, declară ea.

Întreaga familie a participat o serie de evenimente de campanie, un lucru obişnuit în campaniile din Statele Unite, dar rar în Franţa. Brigitte Macron nu ezită să apară alături de soţul ei în faţa camerelor de luat vederi.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Alegeri prezidenţiale în Franţa. Emanuel Macron, nonconformistul ambițios care ar putea salva UE