Alegeri SUA 2020. Joe Biden, democratul care vrea să ducă mai departe moștenirea lui Obama - fișă biografică
Fostul vicepreședinte american Joe Biden a câștigat alegerile din Statele Unite după ce l-a învins pe Donald Trump, potrivit proiecțiilor presei internaționale.
- Rezultatul alegerilor prezidențiale a fost cunoscut de abia la 4 zile de la vot
- Joe Biden a fost vicepreședinte al Statelor Unite timp de 8 ani
Joe Biden l-a învins pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA și va deveni al 46-lea președinte american.
Un om care s-a confruntat cu pierderi personale devastatoare, Joe Biden încearcă să-şi găsească echilibrul în îndatoririle faţă de familie şi faţă de ţară sau chiar de planetă.
Joe Biden - Începuturile
Joseph Robinette Biden s-a născut la 20 noiembrie 1942, în Scranton, statul Pennsylvania, fiind primul din cei patru copii ai familiei. Peste mai bine de zece ani, familia Biden s-a stabilit la Claymont, statul Delaware, ceea ce avea să devină „acasă” pentru viitorul senator.
Acolo a urmat Şcoala Saint Helena din Wilmington, apoi studiile liceale la şcoala catolică Archmere Academy din Claymont. Se înscrie apoi la Universitatea din Delaware, pe care o absolvă în 1965, cu licenţa atât în istorie cât şi în ştiinţe politice. Trei ani mai târziu, în 1968, obţine licenţa în drept la Universitatea Syracuse.
În 1969 intră în baroul din Delaware şi începe să practice avocatura la Wilmington. În perioada 1970-1972, a lucrat la Consiliul regional din New Castle, la finalul perioadei fiind ales senator democrat de Delaware, la doar 29 de ani.
Joe Biden - politicianul
Biden a fost senator de Delaware timp de şase mandate. Practic, mandatul său a cuprins perioada 3 ianuarie 1973 - 15 ianuarie 2009, când a demisionat pentru a deveni vicepreşedinte.
A candidat prima oară pentru preşedinţie în 1988, dar s-a retras după ce a recunoscut că a plagiat discursul liderului laburiştilor de la acea vreme, Neil Kinnock.
Mandatul său lung în capitala ţării a oferit criticilor ample materiale de atac.
La începutul carierei s-a alăturat segregaţioniştilor sudici în opoziţia faţă integrarea rasială în şcolile publice.
Încă de la începutul anilor '70, Joe Biden a militat pentru finanţarea publică a campaniilor electorale, în deceniile următoare continuând să ia măsuri în vederea consolidării instituţiilor democrate, pornind de la protejarea dreptului la vot.
De asemenea, a condus o delegaţie de senatori americani la Moscova, pentru a prezenta oficialilor de la Kremlin condiţiile solicitate de SUA pentru ratificarea Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice - SALT II, care a marcat începutul unei activităţi îndelungate de coordonare a acţiunilor de control asupra armelor nucleare şi de negocieri în domeniul securităţii strategice pentru siguranţa cetăţenilor americani şi pentru stabilirea unor norme internaţionale.
A preluat conducerea Asociaţiei Naţionale a Armelor de Foc (NRA) pentru o perioadă de 2 ani (1993-1994).
Un alt domeniu de interes pentru Joe Biden a fost cel de mediu, senatorul implicându-se activ în eforturile de protecţie globală a climei.
Joe Biden este cunoscut şi pentru iniţierea şi susţinerea demersurilor legislative în vederea prevenirii violenţei împotriva femeilor.
Joe Biden şi dramele din familie
Viața lui Joe Biden a fost marcată de tragedii personale. În 1972, la scurt timp după ce a câștigat cursa pentru Senat, și-a pierdut soția, Neilia Hunter, și fetița Naomi Christina, într-un accident rutier.
A fost nevoit să își depună jurământul pentru primul mandat de senator într-o cameră de spital, unde ceilalți doi copii ai săi, Beau și Hunter, supraviețuitori au accidentului, erau tratați.
În 1977, se căsătoreşte cu Jill Jacobs, cu care are o fiică, pe Ashley Blazer.
În 2015, Beau, fiul său cel mare, pierde lupta cu cancerul la vârsta de 46 de ani. Tânărul Biden era văzut ca o stea în devenire a politicii americane și intenționa să candideze pentru postul de guvernator al statului Delaware în 2016.
Joe Biden spune că Beau l-a încurajat să candideze din nou la președinție și a folosit tragediile din viața lui ca să explice de ce sistemul de sănătate - una din politicile de bază din programul său - este o problemă atât de personală.
După decesul fiului său cel mare, Beau, de cancer, în 2015, Joe Biden se implică într-un demers naţional de combatere a acestei maladii, cu scopul de a înregistra un progres semnificativ în prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul acestei boli. De altfel, în ultimul an de mandat, a coordonat "Cancer Moonshot", un program internaţional de stopare a cancerului.
Joe Biden - vicepreședintele
Biden a participat în scrutinul de nominalizare al democraților din 2008, înainte să se retragă și să i se alăture lui Barack Obama.
Cei opt ani la Casa Albă alături de Obama i-au permis să își atribuie mare parte din moștenirea acestuia, inclusiv trecerea unui stimulent economic sau a reformei industriale.
Asocierea cu Obama - căruia îi spune frecvent „frate” - a contribuit de asemenea la primirea suportului din partea votanților afro-americani.
În 2012 a ținut prima pagină a ziarelor când a spus că este „absolut confortabil” în privința căsătoriilor între persoane de același sex, comentariu care a părut că îl subminează pe președinte, care nu își declarase încă suportul. Obama l-a urmat pe Biden la câteva zile.
Ca vicepreşedinte, cel de-al 47-lea din istoria SUA, a vizitat peste 50 de ţări, a lucrat alături de Congres pentru a creşte nivelul de trai al clasei de mijloc, pentru a reduce violenţa armată, precum şi pe cea împotriva femeilor şi pentru a combate cancerul.
Preşedintele Obama a apelat la Joe Biden pentru aprobarea şi implementarea celui mai mare plan de redresare financiară din istoria SUA, denumit "Recovery Act", care prevede măsuri de prevenire a unei crize financiare similare cu cea din anii '30 (cunoscută sub denumirea de "Great Depression"), crearea şi salvarea a milioane de locuri de muncă.
Vicepreşedintele Joe Biden a jucat un rol important în încheierea responsabilă a războiului din Irak, efectuând, până în decembrie 2011, nu mai puţin de opt vizite în zonă, pentru a marca finalizarea formală a acestuia.
În urma câştigării unui nou mandat prezidenţial de către Barack Obama, la 17 decembrie 2012, victoria celor doi a fost proclamată la 6 ianuarie 2013, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, iar Joe Biden a depus jurământul la 20 ianuarie 2013, cu câteva ore înainte ca preşedintele Barack Obama să depună şi el jurământul pentru al doilea mandat la Casa Albă
Joe Biden - candidatul
În ianuarie 2017, preşedintele Barack Obama l-a luat prin surprindere pe vicepreşedintele său, Joe Biden, acordându-i cea mai înaltă distincţie civilă a ţării, Medalia prezidenţială a libertăţii, într-o ceremonie desfăşurată la Casa Albă.
Mai mult, medalia i-a fost acordată "cu distincţie", onoare suplimentară de care au mai beneficiat doar trei personalităţi, Papa Ioan Paul al II-lea, preşedintele Ronald Reagan şi generalul Colin Powell.
La 5 iunie 2020, fostul vicepreşedinte Joe Biden a revendicat victoria în cursa Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului care va participa la alegerile prezidenţiale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰