Antena Meniu Search
x
LIVE

Alina Bica, înfricoşată de gândul închisorii din România. "Nu pot. Mai mult de jumătate dintre deținuți au fost condamnați de biroul meu"

Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, condamnată la 4 ani de închisoare şi căutată din septembrie 2019, a fost prinsă în Italia. La scurt timp, autoritățile din Peninsulă au decis ca Alina Bica poate aştepta posibila extrădare în România.

De Cristian Ionescu la 15.07.2020, 19:56
Alina Bica nu vrea să facă închisoare în România - Mediafax Foto / SILVIU MATEI via Hepta
  • Alina Bica nu vrea să facă închisoare în România
  • Ea a cerut să română în Italia

Presa italiană precizează că Alina Bica locuia în Puglia de un an. 

Săptămâna trecută, poliţiştii din Bari au depistat-o ​​pe Alina Mihaela Bica, în vârstă de 46 de ani, până în 2014, șef al DIICOT. Împotriva ei exista un mandat european de arestare, după o pedeapsă finală de patru ani de închisoare.

Bica a fost dusă iniţial la închisoarea din Trani, scrie lagazzettadelmezzogiorno.it, însă două zile mai târziu Curtea de Apel din Bari i-a permis să aștepte acasă decizia privind posibila extrădare în România, după ce Ministerul Justiției va transmite sentința inițială și un raport asupra faptelor de care este acuzată Bica.

Bica locuia şi muncea în Italia de un an

De aproximativ un an de zile, Bica locuia în Italia, unde a găsit de lucru ca şi consultant legal pentru unele companii din zona Brescia. Cu puțin timp înainte de declararea carantinei în Italia, s-a mutat la Altamura, unde trăia şi lucra împreună cu concubinul său.

Ea şi-a declarat oficial domiciliul, aşa că poliţiştii au intrat imediat pe fir.

Alina Bica nu vrea să facă închisoare în România

"Acuzaţiile împotriva mea sunt instrumentale, nu am comis nicio infracțiune și am depus un nou recurs în fața Înaltei Curți a României. Sentința se bazează pe o interpretare foarte particulară a legii, asupra căreia a existat un dezacord puternic între judecători. Nu fug, dar nu vreau să mă întorc în România, iar dacă sentința este confirmată, vă voi cere să îndeplinesc aici în Italia. În România există doar un penitenciar pentru femei și mai mult de jumătate dintre deținuți au fost condamnați pe baza investigațiilor efectuate de biroul meu. Sunt o persoană educată, cunosc legea și nu pot merge la închisoare în România. Trebuie să mă consult cu avocatul meu pentru a studia strategia de apărare", a declarat Alina Bica.

Judecătorii au apreciat tocmai faptul că Bica pare să aibă atât domiciliul, cât și o ocupație stabilă în Italia.

Alina Bica vrea să se apere, pe fondul acuzațiilor, spune avocatul ei, Cristian Di Giusto. 

"România a fost adesea sancționată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a reformat sistemul judiciar impus la aderarea la Uniunea Europeană: justiția este considerată încă prea dependentă de puterea executivă, iar unii observatori independenți au recomandat pentru statele membre, un moratoriu privind extrădările în România până la depășirea problemelor critice", susţine avocatul Alinei Bica.

Citeşte şi: Alina Bica, în arest la domiciliu până la finalizarea procedurii de extrădare Alina Bica a fost prinsă în Italia. Fosta şefă a DIICOT se sustrăgea pedepsei cu închisoarea Alina Bica, de la procuror-șef DIICOT, la persoană dată în urmărire de Poliția Română

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Alina Bica, înfricoşată de gândul închisorii din România. "Nu pot. Mai mult de jumătate dintre deținuți au fost condamnați de biroul meu"