Antena Meniu Search
x

Video "Am început să plâng, am văzut toată disperarea". Mărturia Nicoletei, o româncă stabilită în nordul Italiei. Femeia îşi oferă ajutorul vecinilor aflaţi la ananghie

Gesturi emoţionante în regiunile italiene lovite de inundaţii. Indiferent de vârstă sau naţionalitate, oamenii se ajută între ei cu ce pot. Şi zeci de români au sărit în sprijinul celor care au pierdut agoniseala de o viaţă. Unii donează bani şi alimente, alţii ajută la curăţarea străzilor. Pericolul însă nu a trecut pentru că ploile au revenit, iar codul roşu de inundaţii a fost prelungit până mâine. 

de Redactia Observator

la 19.05.2023, 20:19

Vezi și

Nicoleta a lucrat 15 ani la ambulanţa din Roma, iar acum locuieşte în Cesena. Urmările inundaţiilor catastrofale nu au lăsat-o indiferentă. 

Nicoleta Pătraşcu, româncă din Cesena: Ieri, când am văzut, am început să plâng instantaneu, chiar dacă sunt la doi paşi. Am văzut tot chinul ăsta, toată disperarea omului. 

Românca vrea să-şi ajute vecinii şi pe oricine este acum la ananghie. 

Nicoleta Pătraşcu, româncă din Cesena: Eu una nu am putut să mă ofer fizic să ajut, dar am zis - cine are nevoie, ospităm la noi în casă, o farfurie de mâncare caldă, un duş să se cureţe. Ne-au rămas nişte uşi, am zis să le ofer cui are nevoie. În momente din astea nu contează cuvintele, contează faptele în sine. 

Pe acelaşi subiect

Formula 1 donează un milion de euro

La fel ca ea, mulţi români din Emilia Romagna, o zonă cu 95.000 de conaţionali, au trecut la fapte. În ajutorul victimelor au sărit şi şefii Formulei 1, care au donat un milion de euro. Pilotul japonez Yuki Tsunoda nu s-a mulţumit cu atât şi a ieşit să cureţe noroiul pe străzile din Faenza. De altfel, echipa lui, Alpha Tauri, îşi are sediul chiar în localitatea grav afectată de puhoaie. La Cesena, localnicii care strângeau resturile din faţa caselor au arătat care este adevăratul spirit al Italiei - s-au oprit şi au cântat melodia Romagna mia. 

Până acum, peste 15.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele. Peste jumătate dintre ei locuiesc în şcoli, săli de sport sau case puse la dispoziţie de autorităţi. În timpul acesta, peste o mie de pompieri continuă intervenţiile şi evacuările. 

Luptă contra-cronometru 

Este o luptă contra cronometru şi contra vremii, pentru că ploile au reînceput. Iar în weekend, o nouă furtună venită din Mediterana loveşte Italia. În Ravenna, se construiesc diguri pentru a opri următoarele viituri. În unele comune, localncii deja nu mai au apă şi mâncare. Prezentă în Japonia, la summitul G7, şefa guvernului de la Roma, Giorgia Meloni, le-a arătat celorlalţi lideri imaginile tragediei. Ea speră să obţină un ajutor de la Uniunea Europeană pentru reconstrucţia zonelor calamitate. Până acum, pagubele se ridică la 6 miliarde de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Am început să plâng, am văzut toată disperarea". Mărturia Nicoletei, o româncă stabilită în nordul Italiei. Femeia îşi oferă ajutorul vecinilor aflaţi la ananghie