Antena Meniu Search
x

Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova și guvernele Bulgariei și Poloniei au cerut cetăţenilor lor să părăsească ''imediat'' Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 28.09.2022, 15:17

Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia
Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia - Shutterstock

Ministerul bulgar al Afacerilor Externe le-a cerut, marți, cetățenilor bulgari să nu mai călătorească în Rusia și le recomandă cetățenilor bulgari deja aflați în Federația Rusă să părăsească țara cât mai curând posibil, folosind orice mijloace de transport disponibile.

Ministerul polonez de Externe a făcut o declarație similară, potrivit postuluiTVP, anunțând că zborurile către Rusia au fost suspendate și încurajându-i pe toți cetățenii polonezi aflați în Rusia să se întoarcă cât mai curând posibil.

Un avertisment similar a fost transmis și de Ambasada SUA la Moscova. ''Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale'', se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.

În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

SUA, Polonia și Bulgaria își cheamă cetățenii din Rusia înapoi

''Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte'', se menţionează în comunicatul citat.

Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt ''extrem de limitate'' şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp, scrie Agerpres.

''Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise'', menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă ''cât mai repede cu putinţă'', adaugă sursa citată.

Misiunea diplomatică a SUA avertizează că se confruntă cu ''limitări serioase'' în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ''diminua şi mai mult'' în orice moment.

Mobilizarea parţială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbaţi încorporabili care refuză să lupte în Ucraina şi care au decis să fugă din ţara lor în state precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda, aminteşte EFE. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia