Antena Meniu Search
x

Ambasadorul chinez la ONU: Situaţia a ajuns într-un punct care nu este pe placul Chinei. Măsura care va izola Moscova

Adunarea Generală a ONU s-a întrunit, ieri, într-o sesiune de urgenţă pentru prima dată în ultmele 4 decenii. Ambasadorii Naţiunilor Unite au cerut încetarea focului în Ucraina şi au propus o rezoluţie de condamnare a acţiunilor Rusiei. Aceasta va fi votată în următoarele zile şi, dacă este aprobată de două treimi din cele 193 de state membre, va fi pusă în aplicare. Ar însemna o izolare internaţională şi mai mare pentru regimul de la Moscova.  

de Redactia Observator

la 01.03.2022, 10:43

Vezi și

Adunarea Generală ONU a fost convocată de urgenţă pentru prima dată în ultimii 40 de ani. Scopul - un ultim apel pentru încetarea războiului din Ucraina şi formularea unei rezoluţii prin care Rusia să fie trasă la răspundere pentru acţiunile sale. 

Antonio Guterres, secretar general ONU: Luptele din Ucraina trebuie să se oprească. Se dezlănțuie în toată țara din aer, uscat și mare. Trebuie să se oprească acum! 

Citește și: Kit de prim ajutor. Ce e recomandat să ai în casă în caz de urgență

Contrele dintre Rusia şi Ucraina nu au încetat, însă, nici în timul adunării. Ambasadorul ucrainean la ONU a vorbit despre ameninţările cu arma nuclară proferate de Putin, pe care l-a comparat cu Hitler. 

Pe acelaşi subiect

Sergiy Kyslytsya, ambasador ucrainean la ONU: Dacă vrea să se sinucidă, nu trebuie să folosească arsenalul nuclear, trebuie să facă ceea ce a făcut tipul din Berlin într-un buncăr. 

Vasily Nebenzya, ambasador rus la ONU: Doresc să afirm că Federația Rusă nu a început aceste ostilități. Ostilitățile au fost declanșate de Ucraina împotriva propriilor rezidenți, a locuitorilor din Donbas și a tuturor celor care sunt dizidenți. Rusia încearcă să pună capăt acestui război. 

Măsura care va izola Moscova

Adunarea Generală a ONU va adopta zilele următoare o rezoluţie de condamnare a acţiunilor Rusiei în Ucraina. Este o măsură care va izola Moscova şi mai mult decât au făcut-o sancţiunile adoptate până acum. O astfel de rezoluţie a fost propusă săptămâna trecută, în Consiliul de Securitate, însă măsura s-a izbit, previzibil, de un veto din partea Rusiei. Însă în Adunarea Generală ONU Rusia nu mai are această opţiune. Este de aşteptat ca rezoluţia să fie votată în număr mare de cei 193 de membri. Chiar şi China s-a poziţionat împotriva războiului. 

Zhang Jun, ambasador China la ONU: Situaţia a ajuns într-un punct care nu este pe placul Chinei. Şi nu este în beneficiul niciuneia dintre părţi. Prioritatea este ca ambele părţi să arate reţinere, să prevină înrăutăţirea situaţiei şi să crească eforturile diplomatice pentru găsirea unei soluţii politice. 

Deși rezoluțiile Adunării Generale a ONU nu sunt obligatorii, ele au greutate politică în relaţiile internaţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ambasadorul chinez la ONU: Situaţia a ajuns într-un punct care nu este pe placul Chinei. Măsura care va izola Moscova