Antena Meniu Search
x

Ambasadorul francez se va întoarce la Washington săptămâna viitoare. Emmanuel Macron şi Joe Biden au ajuns la un acord

Preşedintele american, Joe Biden, i-a oferit asigurări, miercuri, omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, privind menţinerea angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii europeni, iar cei doi lideri au convenit să se întâlnească la sfârşitul lunii octombrie, anunţă Casa Albă.

de Redactia Observator

la 22.09.2021, 22:48

Ambasadorul francez se va întoarce la Washington săptămâna viitoare. Emmanuel Macron şi Joe Biden au ajuns la un acord - Hepta

Astfel, președintele francez Emmanuel Macron își va trimite, săptămâna viitoare, înapoi ambasadorul SUA, după ce președintele Joe Biden a fost de acord că o consultare cu Franța înainte de anunțarea unui pact de securitate cu Australia ar fi putut preveni un conflict diplomatic.

Au ajuns la un acord

"Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, au vorbit miercuri, 22 septembrie, la iniţiativa liderului SUA, pentru a evalua implicaţiile anunţului din 15 septembrie. Cei doi lideri au fost de acord că situaţia ar fi necesitat consultări deschise între aliaţi pe teme de interes strategic pentru Franţa şi pentru aliaţii noştri europeni. Preşedintele Biden a transmis angajamentul său activ în această privinţă", anunţă Preşedinţia SUA, potrivit Mediafax.

"Cei doi lideri au decis să iniţieze un proces de consultări profunde, în scopul creării condiţiilor pentru asigurarea încrederii şi pentru formularea de măsuri concrete în sensul obiectivelor comune. Se vor întâlni în Europa la sfârşitul lunii octombrie pentru a obţine înţelegeri comune şi pentru a menţine ritmul acestui proces. Preşedintele Emmanuel Macron a decis că ambasadorul francez va reveni la Washington săptămâna viitoare. Apoi, el va iniţia consultări intense cu oficiali americani de rang înalt", precizează Casa Albă. Preşedintele Emmanuel Macron a dispus rechemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei de la Washington şi Canberra pe fondul nemulţumirii profunde faţă de parteneriatul de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS).

Pe acelaşi subiect

"Preşedintele Biden reafirmă importanţa strategică a implicării franceze şi europene în regiunea Indo-Pacifică, inclusiv în cadrul recent-publicatei strategii a Uniunii Europene pentru zona Indo-Pacifică. De asemenea, Statele Unite recunosc importanţa unei apărări europene mai puternice şi cu mai multe capabilităţi, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea transatlantică şi mondială şi care să fie complementară Alianţei Nord-Atlantice", continuă Preşedinţia SUA.

"În cadrul acţiunilor comune pentru combaterea terorismului, Statele Unite asumă angajamentul de consolidare a susţinerii pentru operaţiunile antiteroriste efectuate în zona Sahel de statele europene", subliniază Casa Albă.

Franţa şi-a rechemat ambasadorii săptămâna trecută

Săptămâna trecută, Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia, după ce Statele Unite și Marea Britanie au semnat un acord privind furnizarea de submarine nucleare cu Australia, ceea ce a însemnat renunțarea autorităților de la Canberra la un acord în valoare de 40 de miliarde de dolari cu Franța.

Anunțul parteneriatului strategic anti-China dintre Washington, Londra și Canberra care a lăsat Parisul fără un contract de miliarde de dolari a fost catalogat ”de o gravitate excepțională”.

Alianța strategică AUKUS (Australia - UK - US) prin care SUA va construi 8 submarine nucleare a condus la anularea de către Australia a unui mare contract de achiziție de submarine din Franța, a anunțat vineri Ministrul Jean-Yves Le Drian.

„La cererea președintelui Republicii, am decis să mă retrag imediat la Paris pentru consultări cu cei doi ambasadori ai noștri din Statele Unite și Australia. Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor făcute pe 15 septembrie de Australia și Statele Unite”, a spus ministrul într-un comunicat de presă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ambasadorul francez se va întoarce la Washington săptămâna viitoare. Emmanuel Macron şi Joe Biden au ajuns la un acord