Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 238. Vladimir Putin decretează legea marțială în cele patru teritorii ucrainene anexate și o stare de alertă pe regiuni, în Federația Rusă

Război Rusia - Ucraina, ziua 238. Vladimir Putin a decretat legea marţială în cele patru regiuni anexate de Rusia. Ruşii se aşteaptă la un atac masiv în Herson, motiv pentru care au şi început evacuarea civililor din această regiune. Ucrainenii spun că totul este doar o propagandă a Rusiei. Pe de altă parte, mercenarii Wagner au început să ridice "fortăreţe" în Lugansk. Două bombardiere strategice ale Rusiei au fost interceptate de avioanele de vânătoare americane în apropiere de Alaska. Iranul vrea o organizeze o serie de discuţii cu reprezentanţii ucraineni pentru a lămuri acuzaţiile conform cărora Teheranul oferă armament Moscovei.

de Redactia Observator

la 19.10.2022, 22:24

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:25. Rușii au lovit o importantă termocentrală din vestul Ucrainei

O rachetă rusească a lovit miercuri o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk, citată de Reuters. Termocentrala pe cărbune alimentează cu electricitate cinci milioane de consumatori din trei regiuni ucrainene, adică peste 10% din populaţia ţării dinainte de război. Într-o declaraţie video online, Onişciuk a precizat că bombardamentul a provocat un incendiu la centrală, dar nimeni nu a fost rănit, transmite Agerpres.

Zona respectivă, aflată la sute de kilometri de front, nu a fost afectată prea mult până acum de conflictul armat declanşat de Rusia în februarie. Termocentrala de la Burştin mai fusese totuşi lovită de patru rachete în 10 octombrie, a afirmat guvernatoarea.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 20:30. Grupul Wagner a devenit indispensabil pentru armata rusă

Busculată de contraofensiva ucraineană, Rusia a înregistrat regrese în Ucraina şi a pierdut sectoare-cheie pe front, cu excepţia notabilă a Bahmut, unde ea avansează datorită mercenarilor grupului paramilitar Wagner, trupe auxiliare considerate acum indispensabile, relatează miercuri AFP într-o amplă analiză.

Wagner "este pe cale să demonstreze că este forţa de infanterie cea mai capabilă de care dispune în prezent armata rusă. Totuşi, ştacheta nu este foarte ridicată, ţinând cont de performanţele foarte modeste" ale trupelor regulate, consideră Philip Wasielewski, cercetător în cadrul institutului american Foreign Policy.

În contextul în care armata rusă cedează teren aproape peste tot, în special în sud în apropiere de Herson şi în nord-est în apropiere de Harkov, Bahmut (est) reprezintă un punct dificil pentru forţele ucrainene. Şi lupta, potrivit combatanţilor ucraineni cu care France Presse a discutat la faţa locului, s-a transformat în confruntări cu mercenarii de la Wagner.

Moscova a dezminţit mereu legăturile cu grupurile paramilitare şi Wagner nu are o existenţă legală în Rusia, unde societăţile militare private sunt interzise de lege, transmite Agerpres.

 

UPDATE 19:00. Iranul sfidează tot Occidentul, trimite și mai multe arme Rusiei. Cum mint rușii că dronele care atacă în Ucraina nu sunt iraniene

Rusia a negat marți că foloseşte drone sinucigașe furnizate de Iran pentru a ataca Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, s-a prefăcut că nu ştie deși fotografiile surprinse deasupra Kievului au arătat fix drone iraniene. "Se folosesc echipamente rusești cu denumiri rusești. Toate întrebările suplimentare ar trebui adresate Ministerului Apărării”, a spus Peskov. Ministerul rus nu a răspuns, potrivit Reuters. 

Şi Iranul a negat de mai multe ori în această lună că furnizează arme Rusiei. Mai mult, Iranul a promis că va furniza Rusiei şi rachete sol-sol, pe lângă o altă tranşă de drone, au declarat pentru Reuters doi înalți oficiali iranieni și doi diplomați iranieni. Decizia este o sfidare la adresa Occidentului, care va înfuria SUA, Marea Britanie și UE. 

UPDATE 17:10. Kievul susține că impunerea legii marțiale în teritoriile ocupate "nu schimbă nimic pentru Ucraina"

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a respins miercuri anunţul prin care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat legea marţială în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia drept ”pseudo-legalizarea jefuirii proprietăţilor ucrainenilor”, relatează Reuters.

”Implementarea «legii marţiale» pe teritoriile ocupate de către Rusia ar trebui considerată doar ca o pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţilor ucrainenilor de către o altă «regrupare»”, a scris consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe contul de Twitter.

”Acest lucru nu schimbă nimic pentru Ucraina: continuăm eliberarea şi dezocuparea teritoriilor noastre”, a mai spus el, potrivit news.ro.

UPDATE 15:00 Vladimir Putin a introdus legea marţială în regiunile noi anexate și o stare de alertă pe regiuni din Federația Rusă

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că introduce legea marțială în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, pe care Moscova le-a revendicat luna trecută drept teritoriu propriu.

Legea marţială permite mobilizarea generală, naţionalizarea unor bunuri, precum şi dispunerea oricăror măsuri pentru protecţia acestor teritorii. Mai mult, Putin a introdus o stare de "alertă ridicată" în teritorii din Districtul Federal Central, care include Moscova, și Districtul Federal Sudic. Potrivit ageției de stat TASS, șefii acestor regiuni vor putea:

- introduce un mod special de operare a transporturilor, comunicațiilor și a instalațiilor energetice;

- restricționa deplasările cu vehicule;

- înăspri ordinea publică pentru a asigura protecția instituțiilor de stat și a celor militare;

În declarațiile televizate adresate membrilor Consiliului său de Securitate, Putin a cerut guvernului să înființeze un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mișustin, care să stimuleze efortul de război al Moscovei în cele patru regiuni anexate. 

Potrivit Reuters, deciziile, luate la aproape opt luni de la începutul invaziei, reprezintă cea mai recentă escaladare a lui Putin pentru a contracara o serie de înfrângeri majore suferite de armata rusă la începutul lunii septembrie, atunci când ofensiva ucrainenilor a împins cu zeci de kilometri linia frontului în zonele Harkov, Donețk, Lugansk și Herson. Anunțul liderului de la Kremlin vine în ziua în care în Herson oficialii instalați de Moscova le-au spus civililor să părăsească anumite regiuni cât mai repede posibil, semn al unui iminent atac ucrainean.

Vladimir Putin a mai precizat că măsurile pe care le ordonă vor crește stabilitatea economiei, industriei și producției în sprijinul a ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială. "Lucrăm la rezolvarea unor sarcini foarte complexe, la scară largă, pentru a asigura un viitor de încredere pentru Rusia, viitorul poporului nostru", a spus el.

UPDATE 14:30 Evgheni Prigojin anunţă că grupul paramilitar rus Wagner construieşte o linie de apărare în regiunea ucraineană Lugansk

Grupul paramilitar Wagner a început să construiască o linie fortificată de apărare în regiunea ucraineană Lugansk, în estul Ucrainei, anexată de Moscova în septembrie, anunţă miercuri şeful grupului, Evgheni Prigojin, relatează AFP, citată de news.ro. ”Un complex de fortificaţii este în curs de construcţie pe linia de contact, denumit comun «linia Wagner»”, anunţă acest om de afaceri apropiat Kremlinului, pe reţele de socializare aparţinând întreprinderii sale, Concord.

”Este vorba despre o apărare la mai multe niveluri”, subliniază Prigojin. Însă patronul Wagner nu oferă precizări cu privire la lungimea acestei linii şi nici despre amplasarea exactă a acesteia sau timpul necesar finalizării acestor lucrări. Prigojin, în vârstă de 81 de ani, consideră că această linie de apărare nu ar trebui să fie ”necesară” împotriva armatei ucrainene. ”Simpla prezenţă a unităţilor Wagener pe linia frontului este deja un zid impenetrabil”, consideră Evgheni Prigojin.

UPDATE 14:25 Kievul acuză Rusia că "încearcă să-i sperie" pe locuitorii Hersonului prin evacuarea oraşului

Kievul acuză miercuri Rusia de faptul că ”încearcă să-i sperie” pe locuitorii regiunii ucrainene Herson prin organizarea evacuării acestui oraş important din sudul Ucrainei, situat în regiunea cu acelaşi nume, anexată de către Moscova la sfârşitul lui septembrie, relatează AFP, citat de news.ro. ”Ruşii încearcă să-i sperie pe locuitorii Hersonului cu newsletter-uri false despre bombardarea oraşului de către armata noastră”, denunţă, într-o postare pe Telegram, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak. ”Acest spactacol de propagandă (...) nu funcţionează”, denunţă Iermak.

UPDATE 14:22 Biserica Rusă a cumpărat mai multe proprietăţi în Norvegia situate lângă baze militare

Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat, prin diverse congregaţii, mai multe proprietăţi în Norvegia în apropierea unor importante baze militare relatează publicaţia norvegiană Dagbladet, citată de Agerpres. O congregaţie din Bergen asociată cu Patriarhia rusă din Moscova s-a stabilit aproape de una dintre cele mai importante baze ale forţelor armate norvegiene. La Haakonsvern, lângă Bergen, se află cel mai important port şi bază a marinei norvegiene. Armamentul fregatei, submarine şi şalupe sunt amplasate aici. Academia navală, care pregăteşte ofiţeri, se află în apropierea bazei.

UPDATE 13:25 "Militarii se vor bate până la moarte", susţine guvernatorul regiunii Herson

”Militarii se vor bate până la moarte”, anunţă miercuri, în direct, la canalul rus Rossiya 24, şeful administraţiei ruse de ocupaţie din Herson, Vladimir Saldo, relatează AFP, citat de news.ro. ”Întregul oraş (Herson) va fi păstrat. Însă trebuie să ne asigurăm că civilii sunt în siguranţă”, declară Vladimir Saldo. ”Nimeni nu va abandona Hersonul. Militarii se vor bate până la moarte”, a subliniat el în această intervenţie în direct în Rusia. Vladimir Saldo a anunţat că intrarea civililor în regiunea ucraineană Herson, aflată sub controlul Rusiei, este ”interzisă timp de şapte zile”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 13:15 Armata ucraineană anunţă că a distrus, de la jumătatea lui septembrie, 223 de drone iraniene

Forţele aeriene ucrainene anunţă miercuri că au distrus - începând de la jumătatea lui septembrie şi până în prezent - 223 de drone iraniene, în timp ce Teheranul a dezminţit în mai multe rânduri, în ultimele zile, că a furnizat drone Rusiei în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP, citat de news.ro. ”De la prima doborâre a unei drone kamikaze (de tip) Shahed 136, de fabricaţie iraniană, pe teritoriul ucrainean, la 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea aeriană a Forţelor aeriene şi alte componente ale forţelor de apărare au distrus 223 de drone de acest tip”, anunţă într-o postare pe Telegram Forţele aeriene ucrainene.

UPDATE 12:45 Ocupaţia rusă din Herson a început să evacueze civili, cu feribotul

Autorităţile ruse de ocupaţie din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, anunţă miercuri că au început să evacueze civili, la faţa locului, din cauza înaintării trupelor ucrainene, relatează AFP, citat de news.ro. ”Transferul organizat al locuitorilor către celălalt mal al Niprului a început la Herson”, anunţă într-o postare pe Telegram administraţia de ocupaţie a oraşului Oleşkî, situat în estul Hersonului.  Canalul rus Rossiya 24 a difuzat un reportaj în care arată persoane evacuate care se aşează la bordul unor feriboturi pentru a traversa fluviul.

UPDATE 11:50 Ministrul Apărării din Israel exclude orice livrări de arme către Ucraina

Israelul exclude în continuare orice livrări de arme către Ucraina, în ciuda atacurilor ruseşti cu drone de luptă presupuse a fi de concepţie iraniană, relatează DPA, citată de Agerpres. "Vreau să spun clar că nu vindem arme Ucrainei", a declarat marţi seară ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, pentru postul de radio Kol Chai. El a spus că Israelul a trimis Ucrainei numai ajutor medical şi umanitar şi că aşa se va întâmpla şi în continuare.

"Sunt ministrul apărării şi sunt responsabil de exporturile de arme ale Israelului", a precizat el. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat marţi, conform media ucrainene, că Kievul va cere de la Israel sisteme de apărare antiaeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor ruseşti. "Dacă politica Israelului este cu adevărat de a contracara acţiunile distructive ale Iranului, atunci este timpul ca Israelul să fie oficial de partea Ucrainei", a spus şeful diplomaţiei ucrainene. Conform informaţiilor Kievului, peste 70 de persoane au fost ucise în atacuri cu drone şi rachete în ultima săptămână şi jumătate.

UPDATE 11:35 Iranul a trimis instructori pentru drone din cadrul Corpului Gardienilor Revoluţiei în Crimeea, dezvăluie NYT

Iranul ar fi trimis instructori în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, cu scopul de a forma militari ruşi în pilotarea dronelor livrate de către Teheran Rusiei, acuză oficiali americani, dezvăluie The New York Times (NYT), citat de news.ro. Oficiali americani declară NYT, sub protecţia anonimatului, că aceşti formatori provin din cadrul Corpului Gardienilor revoluţiei, o organizaţie clasată drept ”teroristă” în Statele Unite.

Drone iraniene kamikaze de tip Shahed-136 şi drone iraniene de tip Mohajer-6 au fost folosite în atacuri ruse în Ucraina în ultimele săptămâni. Aceste drone au fost vopsite şi redenumite, arată fragmente de drone recuperate de pe teren. Multe drone iraniene au fost folosite în ultimele atacuri ruseşti care au vizat infrastructuri energetice în toată Ucraina. Atât Moscova, cât şi Teheranul neagă orice astfel de livrări Rusiei de către Iran.

UPDATE 11:30 Von der Leyen: Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina sunt crime de război

Atacurile cu drone şi rachete ale Rusiei asupra centralelor electrice şi a altor obiective de infrastructură civilă din Ucraina sunt "acte de pură teroare" care echivalează cu crime de război, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi DPA, citate de Agerpres. "Ieri (marţi - n.r.) am văzut din nou cum Rusia a atacat infrastructura civilă, iar acest lucru marchează un nou capitol într-un război deja nemilos", a spus Von der Leyen într-un discurs în Parlamentul European la Strasbourg.

"Acestea sunt crime de război", a mai afirmat ea. "Atacurile ţintite asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a lăsa bărbaţi, femei şi copiii fără apă, electricitate şi încălzire odată cu apropierea iernii sunt acte de pură teroare şi trebuie să le numim ca atare", a declarat şefa CE. Von der Leyen a reiterat de asemenea că Uniunea Europeană va sprijini Ucraina "atât timp cât este nevoie".

UPDATE 11:20 Patru persoane au murit în ultimele 24 de ore în Donețk

Cel puțin patru civili au murit în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore în urma atacurilor aeriene lansate de ruși, anunță autoritățile ucrainene, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Patru persoane au fost ucise în regiunea Donețk, în timp ce loviturile aeriene rusești au continuat în întreaga țară. Guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko a declarat că decesele au fost înregistrate în orașele Kurakhovo, Bakhmut, Kurdyumivka și Siversk.

În paralel, alte opt persoane ucise de ruși au fost găsite în Liman, care a fost eliberat de ucraineni în urmă cu câteva săptămâni. „Pe 18 octombrie, rușii au ucis patru civili din regiunea Donețk: în Kurakhovo, Bakhmut, Kurdyumivka și Siversk. În plus, alți opt civili uciși de ruși în timpul ocupației au fost găsiți în Liman. Alte 12 persoane au fost rănite ieri. În prezent, este imposibil să se stabilească numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas. Fiecare criminal de război va fi pedepsit", a anunțat guvernatorul ucrainean.

UPDATE 11:15 Ruşii anunţă că bătălia pentru Herson "va începe în curând"

Kirill Stremousov, al doilea om la conducerea regiunii Herson, a spus într-un mesaj postat pe contul său de Telegram că "bătălia pentru Herson va începe în viitorul apropiat". În aceste condiţii, oficialul rus a îndemnat populaţia civilă să părăsească zona. Serghei Surovikin, noul comandant al operaţiunilor din Ucraina, a vorbit chiar despre o evacuare totală a civililor din zonă, ceea ce înseamnă aproximativ 60.000 de oameni.

UPDATE 11:05 Rusia susţine că forţele sale au respins o tentativă ucraineană de a recuceri centrala nucleară Zaporojie

Rusia susţine că forţele ucrainene ar fi încercat să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, controlată de partea rusă, în sudul Ucrainei, dar încercarea acestora ar fi fost respinsă după mai multe ore de lupte, a relatat miercuri agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, citată de Reuters, potrivit Agerpres. Armata ucraineană a încercat miercuri să efectueze o debarcare cu peste 30 de vedete în apropiere de oraşul ucrainean Energodar cu scopul de a recuceri centrala nucleară Zaporojie, într-un atac ce a fost respins de forţele ruse, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militare instalate de Rusia în regiunea Zaporojie, citat de EFE.

'După ce au bombardat oraşul, a fost lansată o tentativă de desant, inclusiv o tentativă de capturare a centralei nucleare Zaporojie. Bătălia a durat mai multe ore, cel puţin între trei ore şi trei ore şi jumătate', îl citează RIA Novosti pe Rogov, care este şi lider al mişcării "Împreună cu Rusia". Potrivit lui Rogov, marţi seara, 'din partea de sud a oraşului Zaporojie (centrul administrativ al regiunii omonime, aflat sub controlul ucrainenilor) şi din alte direcţii a pornit un grup mare de ambarcaţiuni de desant, pline cu trupele speciale'. Autorităţile proruse din Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, au denunţat miercuri că armata ucraineană a atacat cu rachete americane HIMARS sediul administraţiei locale, un pod de acces în oraş şi un transformator. Şeful administraţiei oraşului, Aleksandr Volga, a declarat că atacul a lăsat în întuneric Energodar.

UPDATE 11:00 AIEA confirmă reţinerea de către Rusia a încă doi angajaţi ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat reţinerea de către forţele ruse a altor doi angajaţi ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie (din sudul Ucrainei), aflată sub controlul Rusiei, relatează miercuri DPA, citată de Agerpres. Un director adjunct al centralei nucleare şi alţi doi angajaţi au fost reţinuţi recent. În timp ce directorul adjunct a fost eliberat, ceilalţi doi sunt sechestraţi, indică AIEA. Directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la recentele reţineri a altor doi membri ai personalului, sechestrări confirmate de AIEA. 'Aceasta este o altă evoluţie îngrijorătoare care sper sincer că va fi rezolvată rapid', a adăugat el.

Şeful centralei nucleare Zaporojie fusese reţinut temporar de către partea rusă, dar a fost eliberat la începutul acestei luni. La 11 octombrie, Kievul anunţa sechestrarea lui Valeri Martîniuk, director adjunct pentru resurse umane la centrala Zaporojie pe fondul procedurii declanşate de Moscova pentru însuşirea uzinei. Câţiva experţi AIEA se află la centrala Zaporojie pentru monitorizarea situaţiei. Deşi aceasta se află sub controlul forţelor ruse, ea activează în continuare cu personal ucrainean.

UPDATE 10:16 Sursă ucraineană: 13 drone kamikaze, doborâte în regiunea Nikolaiev

Armata ucraineană anunță că 13 drone „kamikaze" au fost doborâte miercuri dimineață în regiunea Nikolaiev, potrivit CNN, citat de Mediafax. Armata ucraineană susține că a doborât dronele deasupra regiunii sudice în cursul nopții, potrivit unei anunț publicat miercuri pe Telegram. „În timpul nopții de 18-19 octombrie, inamicul a atacat regiunea Nikolaiev de două ori cu drone kamikaze Shahed-136. Unsprezece au fost doborâte de apărarea aeriană a comandamentului aerian Sud, alte două de către soldații Gărzii Naționale a Ucrainei și ai Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei", scrie în mesajul Forțelor Armate.

Informația nu a putut fi confirmată din surse independente. Ucraina s-a confruntat în ultimele zile cu numeroase atacuri aeriene asupra infrastructurii critice și asupra surselor de energie. Rușii au folosit drone și rachete de croazieră.

UPDATE 10:10 Ucraina vrea să ceară Israelului sisteme de apărare antiaeriană

Ucraina afirmă că vrea să obţină sisteme de apărare antiaeriană sofisticate de la Israel într-o încercare de a se proteja împotriva atacurilor cu drone şi rachete ale Rusiei, relatează DPA, citată de Agerpres. "Ucraina va trimite astăzi (marţi - n.r.) un mesaj oficial guvernului din Israel cu solicitarea de a echipa de urgenţă Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, conform media de la Kiev. "Dacă politica Israelului este cu adevărat de a contracara acţiunile distructive ale Iranului, atunci este timpul ca Israelul să fie oficial de partea Ucrainei", a spus şeful diplomaţiei ucrainene.

Conform informaţiilor Kievului, peste 70 de persoane au fost ucise în atacuri cu drone şi rachete în ultima săptămână şi jumătate. Kievul şi mai multe ţări occidentale au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană în atacuri asupra unor obiective energetice civile din Ucraina, însă Moscova şi Teheranul resping acuzaţiile. Israelul este reticent să vândă arme, pentru a nu-şi pune în pericol relaţiile cu Moscova.

UPDATE 09:33 Ruşii recunosc că situaţia de pe front e "tensionată" şi plănuiesc evacuarea civililor din Herson

Serghei Surovikin, noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, recunoaşte că situaţia de pe front este una "tensionată". "Situația din zona operațiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunță la încercările sale de a ataca pozițiile trupelor rusești", a declarat Surovikin pentru Rossia 24. Generalul rus spune că armata va asigura evacuarea populaţiei civile din Herson, acolo unde armata ucraineană ar plănui noi atacuri.

UPDATE 09:20 Ministrul Apărării din Estonia: Rusia va avea nevoie de cel puţin doi ani pentru a-şi reconstrui armata

Rusia va avea nevoie probabil între doi şi patru ani pentru a-şi reconstrui forţele armate la nivelul de dinaintea războiului pe care îl duce în Ucraina, a apreciat marţi ministrul apărării eston, Hanno Pevkur, care a pledat pentru o presiune continuă la adresa Moscovei, relatează AFP, citată de Agerpres. Aflat în vizită la Washington, Hanno Pevkur a anticipat un conflict îndelungat şi a îndemnat Occidentul să fie de partea ucrainenilor până când aceştia vor obţine victoria pentru 'lumea liberă'. În timp ce Rusia s-a orientat spre utilizarea dronelor kamikaze, pe care se presupune că le achiziţionează din Iran, Pevkur a afirmat că arsenalul rus se pare că s-a diminuat până în punctul în care forţele ruse folosesc sistemul de apărare antiaeriană S-300 ca pe nişte rachete obişnuite şi că unele obuze ruseşti au explodat chiar înainte de a-şi atinge ţinta, din cauza vechimii lor.

'Consensul, mai mult sau mai puţin, este că Rusiei îi va lua de la doi la patru ani pentru a-şi reface unele capacităţi sau chiar capacităţi similare cu ceea ce avea' înainte de război, a afirmat ministrul eston la o masă rotundă în faţa presei. Sancţiunile occidentale, potrivit lui, au afectat îndeosebi producţia de avioane şi mentenanţa elicopterelor, privând Rusia de elementele-cheie. 'Când vom putea găsi noi modalităţi de a afecta Rusia cu sancţiuni, bineînţeles că va trebui să o facem', a declarat Hanno Pevkur, care s-a întâlnit cu omologul său american.

Bombardiere strategice ruse, interceptate în apropiere de Alaska

Statele Unite au trimis două avioane de vânătoare pentru interceptarea a două bombardiere strategice ruse care s-au apropiat de spaţiul aerian american în largul statului Alaska, pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, notează Mediafax. Conform Comandamentului aerospaţial nord-american (NORAD), două bombardiere ruse de tip Tupolev Tu-95 "au fost detectate, urmărite, identificate şi interceptate" în Zona de identificare aeriană din largul statului american Alaska. Forţele Aeriene americane au trimis două avioane de vânătoare F-16 pentru interceptarea bombardierelor strategice ruse. Comandamentul aerospaţial nord-american (NORAD) precizează că bombardierele ruse au rămas tot timpul în spaţiul internaţional, fără a pătrunde în spaţiul aerian suveran al Statelor Unite sau Canadei.

"Recentele activităţi ruse în zona de identificare aeriană din largul statului Alaska nu sunt considerate ameninţări şi nici nu sunt percepute în mod activ ca fiind provocatoare", subliniază Comandamentul aerospaţial nord-american (NORAD). Incidentul intervine pe fondul tensiunilor majore dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. NATO şi Rusia organizează în mod separat exerciţii programate ale forţelor nucleare. Exerciţiul nuclear anual organizat de NATO a început luni, cu participarea Statelor Unite şi a altor 14 naţiuni aliate. La rândul său, Rusia urmează să organizeze luna aceasta un exerciţiu al forţelor nucleare strategice. Luni, un oficial american a declarat că Moscova nu a informat încă Washingtonul când vor avea loc cu exactitate exerciţiile forţelor strategice.

Iranul vrea discuţii cu Ucraina pentru clarificarea acuzaţiilor privind livrări de armament Rusiei

Administraţia de la Teheran a anunţat, marţi seară, că manifestă disponibilitatea de a purta discuţii cu Ucraina pentru clarificarea acuzaţiilor "fără fundament" privind livrarea de drone militare Rusiei. "Sunt afirmaţii fără fundament, bazate pe informaţii false. Iranul este pregătit de negocieri şi discuţii cu Ucraina pentru rezolvarea acestor acuzaţii", a declarat marţi seară Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de Agenţia France-Presse şi de publicaţia canadiană La Presse, notează Mediafax. "Informaţiile potrivit cărora Republica Islamică Iran furnizează armament, inclusiv drone de atac, pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina sunt false", a subliniat oficialul de la Teheran. Administraţia de la Washington a avertizat, luni, că va sancţiona statele sau companiile care colaborează cu producătorii de drone militare din Iran, pe fondul acuzaţiilor Ucrainei privind bombardamente efectuate de Rusia cu aparate de zbor iraniene. Tema livrărilor de drone iraniene a fost abordată şi de miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene. "Unii miniştri au cerut aprofundarea rapoartelor privind dronele iraniene utilizate de Rusia. Ar putea fi o încălcare gravă a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, iar Iranul ar putea fi expus sancţiunilor", a declarat Catherine Colonna, ministrul francez de Externe.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat marţi că îi va cere preşedintelui Volodimir Zelenski întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul, din cauza atacurilor ruse comise cu armament iranian. În plus, Dmitro Kuleba cere Uniunii Europene să adopte urgent sancţiuni împotriva Teheranului.

Zelenski: Faptul că Rusia a apelat la Iran pentru drone reprezintă recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, că lupta pentru o viaţă normală pentru poporul ucrainean a continuat, cel puţin zece regiuni fiind bombardate de ruşi. ”Cele 237 de zile ale acestui război dovedesc că suntem capabili să găsim un răspuns la orice ameninţare”, a transmis preşedintele, notează news.ro. ”Astăzi, lupta pentru o viaţă normală pentru poporul nostru a continuat. Au avut loc noi atacuri ruseşti împotriva sistemului nostru energetic. Unele dintre drone şi rachete au fost doborâte”, a transmis Zelenski, în ultimul mesaj video. 

Acesta a mulţumit ”partenerilor - tuturor celor care ajută cu apărarea antiaeriană şi antirachetă”.   ”Lucrăm cu partenerii pentru a oferi şi mai multă protecţie cerului ucrainean. În ultima zi, peste 10 regiuni ucrainene au suferit atacuri teroriste. Regiunea Jîtomir şi regiunea Kiev, regiunea Sumî, Dnipro şi Kryvyi Rih, regiunea Harkov şi Zaporojie, Nikolaiv şi alte oraşe din sudul Ucrainei, Donbas. Ori de câte ori este posibil, încercăm să accelerăm lucrările de restaurare”, a mai afirmat Zelenski. Acesta a explicat că în continuare este nevoie de un consum conştient de energie electrică şi limitarea utilizării aparatelor consumatoare de energie în orele de vârf.

”Cu cât mai conştient va fi consumul casnic de energie electrică între orele 17.00 şi 23.00, cu atât mai stabil va fi sistemul nostru energetic. Toţi cei care respectă această regulă simplă pentru orele de vârf ajută întreaga ţară.  Vă rugăm să explicaţi acest lucru rudelor, prietenilor şi vecinilor dumneavoastră pentru a ne ghida unitatea naţională către un rezultat comun şi foarte necesar”, a mai declarat preşedintele. Acesta a explicat că se fac toate scenariile posibile de luptă împotriva dronelor. ”Ar trebui să ne amintim că însuşi faptul că Rusia a apelat la Iran pentru o astfel de asistenţă reprezintă recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic. Timp de decenii, au cheltuit miliarde de dolari pentru complexul lor militar-industrial, iar în cele din urmă au mers să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de simple. Oricum nu îi va ajuta din punct de vedere strategic. Nu face decât să dovedească lumii că Rusia se află pe traiectoria înfrângerii sale şi încearcă să atragă pe altcineva în rândul complicilor săi în teroare”, a mai declarat Zelenski. Acesta a adăugat: ”Cele 237 de zile ale acestui război dovedesc că suntem capabili să găsim un răspuns la orice ameninţare. Dacă acţionăm împreună - toţi ucrainenii şi naţiunile lumii libere”.  

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a restabilit conexiunea la ultima linie electrică

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie (ZNPP) a restabilit conexiunea la ultima linie electrică de 750 kilovolţi (kV) care mai funcţiona, după ce aceasta a fost pierdută pentru a treia oară în zece zile, a declarat, marţi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi. Acesta şi-a exprimat ”profunda îngrijorare" cu privire la recentele reţineri a doi membri ai personalului centralei nucleare din Zaporojie, notează news.ro. ”Experţii AIEA prezenţi la amplasamentul centralei ZNPP au fost informaţi de către personalul operaţional ucrainean de rang înalt că conexiunea a fost restabilită ieri, la ora locală 21:30, la aproape 18 ore după ce linia a fost deconectată de un sistem de protecţie care ia automat o astfel de măsură atunci când tensiunea scade prea mult”, arată Agenţia, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, ”întreruperile repetate arată cât de precară este în continuare situaţia securităţii şi siguranţei nucleare la cea mai mare centrală nucleară din Europa în timpul actualului conflict militar din Ucraina”. ”De asemenea, ele subliniază necesitatea de a stabili o zonă de protecţie a securităţii şi siguranţei nucleare în jurul instalaţiei, ca urmare a bombardamentelor frecvente care au avut loc la centrală sau în apropierea acesteia în ultimele luni”, a mai declarat directorul general Grossi. În timpul celor două întreruperi externe de energie electrică anterioare ale centralei ZNPP - la 8 şi, respectiv, 12 octombrie - generatoarele diesel de urgenţă ale centralei au asigurat energia electrică de rezervă necesară pentru răcirea reactorului şi pentru alte funcţii de siguranţă esenţiale. 

Cu toate acestea, ZNPP a continuat să primească energie electrică de la o linie externă de 330 kV care furnizează electricitate printr-un sistem de rezervă care a fost restabilit la sfârşitul săptămânii trecute. ”Odată cu reconectarea liniei de 750 kV, centrala ZNPP le are acum pe ambele disponibile, deşi situaţia sa energetică rămâne fragilă”, a declarat directorul general Grossi. Deşi nu au avut loc bombardamente recente în apropierea centralei, echipa AIEA a observat patru explozii de mine în timpul zilei. ”Echipa AIEA a fost, de asemenea, informată că bombardamentele intense asupra infrastructurii din întreaga ţară au întârziat lucrările de restabilire a unei a doua linii electrice externe de rezervă de 330 kV către staţia de distribuţie a centralei termice din apropiere, deşi se aşteaptă ca lucrările de reparaţii să fie efectuate astăzi”, a mai transmis Agenţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 238. Vladimir Putin decretează legea marțială în cele patru teritorii ucrainene anexate și o stare de alertă pe regiuni, în Federația Rusă