Antena Meniu Search
x

Americanii au raportat un nou efect advers după vaccinarea cu Pfizer

În plus faţă de durerea locală de braţ, o uşoară stare de rău sau oboseală, un nou efect advers al vaccinului anti-COVID Pfizer a fost raportat de americani. Experţii spun că este un fenomen rar, dar real.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 28.03.2021, 11:55

Americanii au raportat un nou efect advers după vaccinarea cu Pfizer - shutterstock.com

Mai mulţi americani s-au plâns de un efect secundar neobişnuit în urma imunizării cu vaccinul Pfizer: un gust metalic intens în gură, care poate dura chiar și câteva zile.

"Simţi ca și cum ai avea nichel în gură", spune John Howard, 45 de ani, din Carolina de Sud. 

Senzația a apărut la câteva minute de la primirea primei doze de vaccin Pfizer, săptămâna trecută. A încercat să scape de ea cu cafea, apoi cu apă de gură. 24 de ore mai târziu, gustul metalic a rămas.

Şi nu este singurul. Dave Bischel, în vârstă de 52 de ani, din Sacramento, California, a simţit gust de nichel în gură, şii după prima doză şi după rapel. 

Pe acelaşi subiect

Gustul metalic a dispărut după câteva zile.

Deși este rar, dezvoltarea unui gust metalic după vaccinare nu este nemaiîntâlnită

Paul Wartenberg, 50 de ani, din Mulberry, Florida, a spus că a simţit gustul metalic timp de câteva ore după injecția cu Moderna, însă a dispărut după ce a luat masa.

Citește și:

Deși este rar, dezvoltarea unui gust metalic după vaccinare nu este nemaiîntâlnită. De fapt, este un efect secundar care a fost documentat în cazul alotor vaccinuri, antibiotice și medicamente împotriva durerilor, scrie NBC News.

"Am întâlnit persoane care s-au plâns de un gust neobișnuit după vaccinuri, de obicei un gust metalic care durează câteva zile", a spus dr. Buddy Creech, expert în boli infecțioase și director al Programului de cercetare a vaccinurilor Vanderbilt de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

Expert: "Nu există un receptor metalic al gustului"

Un raport din 1999 a detaliat o astfel de reacție la o femeie, după ce a primit o injecție de lidocaină, un tip de anestezic.

"Gustul metalic este interesant, pentru că într-adevăr nu cunoaștem baza biologică pentru acesta", a spus Nancy Rawson, vicepreședintele Centrului Monell Chemical Senses Center din Philadelphia. 

"Nu există un receptor metalic al gustului", a continuat expertul.

Se știe că vaccinările provoacă efecte secundare precum durerea brațelor, febră ușoară, cefalee și oboseală. Iar imunizarea cu serurile anti-Covid nu face excepție. Unele persoane au raportate simptome asemenea celor provocate de gripă, timp de câteva zile, după ce au primit serul.

A început testarea vaccinului Pfizer-BioNtech pe copii cu vârste de sub 12 ani

Americanii de la Pfizer şi compania germană parteneră BioNTech au început testarea vaccinului pentru Covid-19 pe copii cu vârste de sub 12 ani, în speranţa extinderii vaccinări pentru intervalul respectiv de vârstă de la începutul anului 2022, a anunţat, joi, producătorul american de medicamente, transmite Reuters.

Primii voluntari în acest studiu clinic de fază timpurie au fost inoculaţi miercuri, a declarat purtătorul de cuvânt Sharon Castillo. Vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech a fost autorizat de către autorităţile de reglementare din SUA la sfârşitul lunii decembrie, pentru persoane cu vârste de cel puţin 16 ani. Aproape 66 de milioane de doze din acest vaccin au fost administrate în SUA până în dimineaţa zilei de miercuri, potrivit datelor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite. Studiul clinic pentru copii cu vârste pornind de la 6 luni urmează unui alt studiu lansat de către compania Moderna săptămâna trecută. Numai vaccinul produs de Pfizer/BioNTech este utilizat în SUA pentru persoane cu vârste pornind de la 16 ani. Vaccinul fabricat de Moderna este administrat pentru persoane cu vârste de cel puţin 18 ani şi niciun vaccin împotriva Covid-19 nu a fost autorizat pentru copii mai mici.

Primul studiu Pfizer-BioNtech, cu 144 de participanți. Următorul va avea 4.500

Pfizer şi BioNTech intenţionează să testeze iniţial siguranţa vacccinului lor în două doze în trei dozaje, de 10, 20 şi 30 de micrograme, într-un studiu de fază I şi II cu 144 de participanţi. Ulterior, companiile vor extinde studiul de fază târzie la 4.500 de participanţi, în cadrul căruia vor testa siguranţa. Tolerabilitatea şi reacţia imunitară genertă de vaccin, probabil prin măsurarea nivelului de anticorpi la participanţii tineri.

Castillo a spus că cele două companii speră să aibă date referitoare la acest studiu în a doua jumătate a anului 2021. Între timp, Pfizer s testat vaccinul pe copii cu vârste de 12-15 ani şi se aşteaptă să aibă date din studiul respectiv în următoarele săptămâni, a mai arătat Castillo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Americanii au raportat un nou efect advers după vaccinarea cu Pfizer