Meniu
Search
x

Americanii vaccinaţi se pot întâlni fără măşti. Anunţul făcut de Centrul pentru Prevenirea Bolilor din SUA

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA a anunţat că persoanele care au primit ambele dozele de vaccin anti-Covid se pot întâlni în grupuri mici, în interior, fără a mai purta măşti. Acestea vor trebui totuşi purtate în public, a precizat CDC.

De Veronica Micu la 09.03.2021, 07:53
  • Aproximativ 58,9 milioane de adulţi, reprezentând 18% din populaţia SUA, au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

„Când spun complet vaccinat, mă refer la persoanele care sunt la două săptămâni după a doua doză de vaccinuri Pfizer sau Moderna sau la două săptămâni după o singură doză de vaccin de la Johnson şi Johnson”, a explicat Rochelle Walensky, directorul CDC.

Măsura a fost luată pentru a-i ajuta pe americani să revină din nou la normal.

„Adoptăm această abordare, deoarece toate îndrumările noastre se bazează pe asigurarea faptului că păstrăm oamenii în siguranţă”, a mai spus Walensky, potrivit Mediafax.

Recomandările au fost făcute după ce au fost vaccinaţi complet aproximativ 30 de milioane de americani, adică 9,2% din populaţia ţării.

Acestora li s-a administrat unul din vaccnurile Pfizer, Moderna - din care sunt necesare câte două doze - sau Johnson & Johnson, constând într-o singură doză.

Aproximativ 58,9 milioane de adulţi, reprezentând 18% din populaţia ţării, au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

Două măşti suprapuse oferă protecție mai bună la coronavirus

Recent, CDC a anunţat că purtarea a două măști de protecție suprapuse poate bloca până la 92,5% din particulele infecțioase care duc la apariția bolii Covid-19.

„Aceste date experimentale întăresc îndrumările anterioare ale CDC conform cărora toți cei cu vârsta mai mare de doi ani ar trebui să poarte o mască de protecție atunci când sunt în public și în preajma oamenilor cu care nu împart de regulă locuința. Continuăm să recomandăm ca măștile să aibă două sau mai multe straturi, iar oamenii să-și acopere complet nasul și gura​”, a spus directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, într-un briefing de la Casa Albă.

Măștile pentru proceduri medicale, cum ar fi măștile chirurgicale albastre, frecvent folosite, nu se potrivesc perfect pe față și permit evacuarea aerului nefiltrat. O mască de pânză așezată peste masca chirurgicală ajută astfel la fixarea ei pe față.

În acest fel se îmbunătățește protecția prin prevenirea eliberarilor în aer a particulelor nefiltrate, protejând mai bine purtătorul dar și pe cei din jur.

Măști duble sau măști înnodate

Începând din ianuarie 2021, CDC a testat două modificări simple pentru a îmbunătăți performanța măștilor utilizate în mod obișnuit, folosind metodele de „masca dubla” și „înnodare”.

Studiul a arătat că prin „înnodare” se poate îmbunătăți performanța generală a măștilor medicale.

Prin plierea marginilor măștii spre interior și înnodarea elasticului cât mai aproape de material, masca se așează perfect pe față și se reduce considerabil spațiul rămas de ambele părți.

O mască medicală înnodată poate bloca până la 63% din particule care ar putea conține coronavirusul, comparativ cu 42%, când masca nu este înnodată.

De asemenea, studiul a constatat că atunci când atât o sursă infectată, cât și o sursă neinfectată, purtau măști duble, expunerea cumulativă la aerosoli potențial infecțioși a persoanei neinfectate a fost redusă cu 96,4%.

Când ambele persoane purtau măști înnodate și fixe, expunerea cumulativă a fost redusă cu 95,9%.

Ambele descoperiri evidențiază importanța unei potriviri bune pentru a maximiza performanța măștii și a reduce expunerea.

Echipa CDC a folosit o mască de procedură medicală și o mască de pânză cu trei straturi pentru un total de 12 combinații diferite de mască. Aceștia au efectuat teste folosind diverse combinații de ”fără mască”, ”măști duble” și ”măști chirurgicale neînnodate sau înnodate și înfășurate”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Americanii vaccinaţi se pot întâlni fără măşti. Anunţul făcut de Centrul pentru Prevenirea Bolilor din SUA