Măşti de protecţie pe care statul a dat milioane de euro zac, nefolosite, în depozite din toată ţară
Peste 16 milioane de euro a cheltuit Ministerul Sănătăţii pentru măştile destinate persoanelor defavorizate. Bani închişi în depozite, din nou. După scandalul achiziţiei controversate, asistăm la un alt eşec al ministerului în gestionarea crizei. Măştile de care depindeau peste două milioane şi jumătate de români nu au ajuns nici acum la ei.
- Peste 16 milioane de euro au plătit autorităţile pentru măştile destinate persoanelor defavorizate.
- Milioane de măşti de protecţie zac, nefolosite, în depozite din Craiova, Târgu Jiu sau Braşov.
Ludovic Orban, fost premier al României (27 iulie 2020): S-a finalizat licitaţia pentru măşti.
Klaus Iohannis, preşedintele României (2 septembrie 2020): S-a început livrarea acestor măşti.
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii (4 septembrie 2020): Până în acest moment peste 46,6 milioane de măşti.
"Minunea" s-a împlinit în trei luni și a ținut trei zile.
Cosmin Dumitrescu, şef Serviciu Administrativ Direcţia Asistenţă Socială Timişoara: În legislaţie spune că trebuie să le dăm doar în trei zile. Şi acum sunt blocate în depozit, da!
Două mii de măşti de protecţie în fiecare astfel de cutie. În total, 500 de mii de bucăţi zac în depozitele Asistenţei Sociale din Timişoara. Toate sunt aici din 17 septembrie 2020 şi ar fi trebuit, conform legii, să fie distribuite în exact trei zile.
Primul depozit controlat, aproape jumătate de milion de măști sub lacăt. E doar o mică parte din încă o afacere păguboasă a statului.
Licitaţia pentru măştile de protecţie, în iunie anul trecut
Iunie 2020. Ministerul Sănătății lansează licitația pentru măști destinate persoanelor cu venituri mici. Din 30 de participanți, a câștigat o firmă abia înființată, care s-a angajat să livreze peste 100 de milioane de măști în doar o săptămână.
Dar săptămâna a durat trei luni. Abia în septembrie s-a încheiat livrarea. Eșecul nu s-a încheiat nici astăzi, în februarie.
Doar 125 de mii de măşti au fost distribuite în Craiova. Au mai rămas pe stoc peste 600.000. Nimeni nu poate spune, în momentul de faţă, ce se va întâmpla cu ele.
Ioana Stoian, director executiv adjunct Direcţia Asistenţă Socială Craiova: Am trimis adresă către Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Până în acest moment, nu am primit un răspuns.
În judeţul Gorj, au rămas nedistribuite peste 230 de mii de măşti. Jumătate le găsim în depozitul Direcţiei Sociale din Târgu Jiu. Măştile ar fi trebuit să ajungă încă de acum jumătate de an la cei mai vulnerabili în faţa virusului, adică bătrâni cu pensii mici, familii monoparentale şi persoane cu dizabilităţi.
Camelia Rusta, şef centru Magnolia: În ultimele cinci zile, n-a fost eliberată decât o cutie de măşti.
Reacţia firmei care a distribuit măştile de protecţie
De parcă nu era de ajuns, Parlamentul a votat încă o lege prin care populaţia vulnerabilă ar fi trebuit să primească lunar măşti de protecţie. Legea a rămas pe hârtie, măştile - în depozite.
În depozitul Asistenţei Sociale a municipiului Braşov au rămas nu mai puţin de 210 mii de măşti. Acest lucru înseamnă că peste 2400 de beneficiari nu şi-au ridicat încă măştile medicale gratuite.
Cu măștile blocate și cu banii luați, Ministerul Sănătății are de acoperit o pagubă de 16 milioane de euro. Reprezentanţii Naguma recunosc că licitaţia de la Ministerul Sănătăţii e prima la care au participat: "Am câștigat fără să ne întâlnim sau să discutăm vreodată cu cineva din minister".
Nu e prima afacere din care statul iese în minus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰