Anchetatorii sud-coreeni cer mandat de arestare pentru Yoon Suk Yeol, după impunerea legii marțiale
Unitatea comună de anchetă din Coreea de Sud a solicitat un mandat de arestare pentru preşedintele suspendat Yoon Suk Yeol în legătură cu impunerea de scurtă durată a legii marţiale în această lună, a declarat luni un oficial, potrivit Reuters, potrivit News.ro.
Yoon nu a răspuns mai multor citaţii pentru interogatoriu din partea poliţiei şi a Biroului de Investigare a Corupţiei pentru Înalţi Funcţionari, care investighează împreună dacă declaraţia sa de lege marţială din 3 decembrie a reprezentat o insurecţie.
Este pentru prima dată când se solicită un mandat de arestare pentru un preşedinte în exerciţiu în Coreea de Sud. Un tribunal din Seul va decide dacă va emite un mandat de arestare în urma cererii.Insurecţia este una dintre puţinele acuzaţii pentru care un preşedinte sud-coreean nu are imunitate.
Anchetatorii sud-coreeni cer mandat de arestare pentru Yoon Suk Yeol
Yoon Kab-keun, un avocat al preşedintelui suspendat, a declarat pentru agenţia de presă Yonhap că agenţia anticorupţie nu are autoritatea de a investiga acuzaţiile de insurecţie. Yoon a fost suspendat din atribuţiile prezidenţiale după ce a fost pus sub acuzare de parlament în această lună din cauza deciziei sale de a impune pentru scurt timp legea marţială.
- Cum a petrecut Nadia Comăneci de Anul Nou. Mesajul fostei campioane pentru fanii de pretutindeni
- Filmul atacului terorist din New Orleans. Martorii povestesc scene de groază după ce un șofer a călcat zeci de...
- Rușia a pierdut 420.000 de militari în 2024, morți sau răniți, pentru a cuceri 4.168 de km pătrați în Ucraina...
- Concertul de Anul Nou de la Viena 2025. Mesajul dirijorului Riccardo Muti: "Vă doresc pace, fraternitate şi dragoste"
- Tragedia din New Orleans s-a petrecut înainte de Sugar Bowl, meciul de fotbal care atrage fani din toată ţara....
Trupele mascate ale legii marţiale, echipate cu puşti, veste antiglonţ şi echipamente de vedere pe timp de noapte, au intrat în parlament, unde s-au confruntat cu angajaţii care li s-au opus cu extinctoare. Decretul a durat doar câteva ore, până când parlamentul l-a respins şi Yoon a renunţat. Măsura a şocat naţiunea, care este o democraţie din anii 1980, şi a provocat alarmă internaţională în rândul aliaţilor precum Statele Unite şi al partenerilor comerciali ai celei de-a patra economii ca mărime din Asia.
Destituit de Parlament la 14 decembrie, Yoon Suk-yeol este în prezent suspendat până când Curtea Constituţională va decide dacă validează sau nu decizia deputaţilor şi are interdicţia de a părăsi ţara. Astfel, un proces al Curţii Constituţionale este în curs de desfăşurare pentru a stabili dacă Yoon trebuie repus în funcţie sau înlăturat definitiv din funcţie. Curtea are la dispoziţie 180 de zile pentru a ajunge la o decizie.
Vineri, instanţa a organizat prima audiere pregătitoare, în cadrul căreia a fost respinsă cererea avocaţilor lui Yoon de amânare a procedurilor pentru o mai bună pregătire. Instanţa a declarat că se va mişca rapid. Următoarea audiere este programată pentru 3 ianuarie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰