Antena Meniu Search
x

Antony Blinken, o nouă vizită în Israel. Secretarul de stat al SUA face presiuni pentru extinderea armistiţiului cu Hamas şi a asistenţei umanitare pentru Gaza

Război Israel - Hamas. Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit joi devreme dimineaţa la Tel Aviv, unde are programate discuţii cu liderii israelieni despre armistiţiul cu Hamas şi continuarea ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza, transmite AFP. Aceasta este a treia sa vizită în Orientul Mijlociu - şi a şasea în Israel - de la începutul războiului, pe 7 octombrie, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 30.11.2023, 07:36

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA
Antony Blinken, o nouă vizită în Israel. Secretarul de stat al SUA face presiuni pentru extinderea armistiţiului cu Hamas şi a asistenţei umanitare pentru Gaza - Profimedia

Şeful diplomaţiei americane a aterizat la scurt timp după miezul nopţii pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv venind de la Skopje.

Blinken are programate pentru joi întâlniri cu preşedintele Isaac Herzog, apoi cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu la Ierusalim, precum şi cu alţi oficiali israelieni. Oficialul american urmează să se deplaseze şi în Cisiordania ocupată.

"În zilele următoare, ne vom concentra să facem tot ce putem pentru a prelungi pauza, astfel încât să putem continua să scoatem mai mulţi ostatici şi să facem să intre mai mult ajutor", a spus el miercuri, în marja reuniunii NATO de la Bruxelles, subliniind că armistiţiul a permis eliberarea ostaticilor şi intrarea masivă de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, asediată de armata israeliană. Orice prelungire a armistiţiului, negociat prin intermediul Qatarului, Statelor Unite şi Egiptul,"înseamnă mai mulţi ostatici care se întorc acasă şi mai mult ajutor". Acesta este "ceea ce vrem noi şi cred că este şi ceea ce îşi doreşte Israelul", a adăugat Blinken în timpul unei conferinţe de presă.

Militanţii Hamas, dispuşi să prelungească armistiţiului

Pe acelaşi subiect

Hamas a declarat că este pregătit miercuri să prelungească cu patru zile armistiţiul care expiră joi la ora 05:00 GMT, şi să elibereze noi ostatici, în timp ce mediatorii internaţionali îşi sporesc eforturile pentru a obţine o încetare de durată a luptelor.

În acest sens, Antony Blinken a cerut "stabilirea condiţiilor pentru o pace adevărată şi durabilă. Pentru noi, cel mai bun mod de a ajunge acolo este prin cele două state Israel şi Palestina".

Statele Unite, deşi susţin Israelul şi răspunsul său faţă de Hamas, se tem acum că o reluare a luptei, în special în sudul Fâşiei Gaza, va fi în detrimentul civililor prinşi în conflict. "Amploarea deplasărilor care au avut loc în nord nu trebuie să se repete în sudul Gazei", a declarat luni presei un oficial american, sub protecţia anonimatului.

După Israel, Antony Blinken urmează să călătorească vineri în Dubai pentru a participa la o întâlnire cu liderii regionali în legătură cu conflictul din Gaza şi pentru a participa la deschiderea summitului COP28 privind clima, care va dura două săptămâni. Mulţi lideri arabi, inclusiv regele Iordaniei Abdullah al II-lea şi emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, urmează să ia cuvântul vineri, în Dubai.

Secretarul de stat american s-a deplasat miercuri la Skopje pentru câteva ore pentru a participa la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), boicotată de statele baltice şi de Ucraina din cauza prezenţei aşteptate a ministrul rus de externe Serghei Lavrov

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Antony Blinken, o nouă vizită în Israel. Secretarul de stat al SUA face presiuni pentru extinderea armistiţiului cu Hamas şi a asistenţei umanitare pentru Gaza