Antena Meniu Search
x

Apărare anti-aeriană la 13$ per lovitură? UK se laudă cu "DragonFire", arma care va revoluţiona fundamental războiul

Marea Britanie a testat cu succes prima armă laser cu rază lungă de acțiune, despre care susţine că ar putea schimba "fundamental" războiul, scrie CNN. În plus, arma este şi foarte ieftină: operarea sa costă aproximativ 13 dolari pe lovitură, economisind astfel zeci de milioane de dolari - costul interceptoarelor de rachete folosite în prezent.

de Redactia Observator

la 14.03.2024, 12:49

Apărare anti-aeriană la 13$ per lovitură? UK se laudă cu "DragonFire", arma ieftină care va revoluţiona fundamental războiul
Apărare anti-aeriană la 13$ per lovitură? UK se laudă cu "DragonFire", arma ieftină care va revoluţiona fundamental războiul - X / Ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării a prezentat recent imagini din timpul unui test cu arma “DragonFire”. Totodată a mai precizat că arma este suficient de precisă pentru a lovi o monedă de la un kilometru distanță, însă nu a dezvăluit care este raza maximă de acţiune. 

„Putând să fie montată pe viitoarele nave de război, va fi o armă vitală a Marii Britanii pe măsură ce ameninţarea războiului cu drone creşte. DragonFire este doar una dintre capacităţile potenţial revoluţionare în care investim pentru a obţine un avantaj în faţa inamicilor noştri”, a declarat ministrul britanic al Apărării Grant Shapps pe X. Arma a fost testată cu succes în luna ianuarie în Scoția. Ministrul Shapps a declarat că tehnologia ar putea reduce „dependența de muniții scumpe, reducând totodată şi riscul de pagube colaterale”. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit estimărilor, prețul pentru trimiterea unui impuls laser de 10 secunde este de aproximativ 13 dolari. În comparaţie, Racheta Standard-2 utilizată de Marina Statelor Unite pentru apărarea aeriană costă peste 2 milioane de dolari per lovitură. 

Pe acelaşi subiect

Costul rachetelor de apărare anti-aeriană a devenit un subiect fierbinte, pe măsură ce dronele cu cost redus și-au demonstrat eficacitatea pe câmpurile de luptă din Ucraina și în atacurile rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale și militare în Marea Roșie și Golful Aden. 

Analiștii au pus la îndoială cât timp SUA, Marea Britanie și partenerii lor vor mai putea continua să folosească rachete de milioane de dolari împotriva dronelor Houthi, care în unele cazuri pot fi achiziționate cu mult sub 100.000 de dolari. Pe de altă parte, sistemele scumpe de apărare aeriană ale aliaților occidentali au fost cruciale pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete și drone rusești. 

"Dronele și rachetele cu cost redus au schimbat calculul economic al ofensivei și apărării în favoarea celor care folosesc volume mari de sisteme și muniții ieftine pentru a copleși sistemele de apărare aeriană și antirachetă mai sofisticate," a explicat James Black, specialist britanic în Apărare.  

Limitările armelor cu laser

Însă, aceste arme au anumite limitări pe câmpul de luptă. Într-un articol pentru The Conversation, Iain Boyd, director al Centrului pentru Inițiative de Securitate Națională de la Universitatea Colorado, a enumerat unele probleme ale armelor cu laser. 

Ploaia, ceața și fumul dispersează fasciculele de lumină și le reduc eficienţa; armele cu laser eliberează multă căldură, astfel încât necesită sisteme mari de răcire; laserele mobile, montate pe nave sau aeronave, vor avea nevoie de baterii pentru reîncărcare; și laserele trebuie să rămână blocate pe ținte mobile timp de până la 10 secunde pentru a-şi atinge ţinta. 

Britanicii nu sunt primii în dezvoltarea unui laser care poate doborî o țintă aeriană. În 2014, Marina americană a testat și implementat cu succes un sistem de arme cu laser pe USS Ponce în Golful Persic. În 2020 și 2021, Marina a testat un sistem laser şi mai avansat pe USS Portland. În 2022, un sistem laser a fost instalat pe distrugătorul de rachete ghidate USS Preble. Acesta este încă în curs de testare, a declarat contraamiralul Fred Pyle, directorul Diviziei de Război de Suprafață a Marinei, în cadrul unui simpozion organizat în luna ianuarie, potrivit Breaking Defense. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Apărare anti-aeriană la 13$ per lovitură? UK se laudă cu "DragonFire", arma care va revoluţiona fundamental războiul