Antena Meniu Search
x

Aproximativ 28 de milioane de copii cu vârste de 5 - 12 ani din Statele Unite pot fi vaccinaţi împotriva Covid-19

Aproximativ 28 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani din Statele Unite pot fi vaccinaţi împotriva Covid-19, a decis marţi seară Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), după ce Administraţia naţională pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a recomandat utilizarea serului în cazul acestei grupe de vârstă, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 03.11.2021, 09:01

Aproximativ 28 de milioane de copii cu vârste de 5 - 12 ani din Statele Unite pot fi vaccinaţi împotriva Covid-19
- Profimedia

Oficialii americani din domeniul sănătăţii au dat marţi aprobarea finală pentru administrarea de doze pentru copii din vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. FDA deja autorizase utilizarea vaccinului la copii cu vârste între 5 şi până la 12 ani. Este vorba despre doze care reprezintă o treime faţă de cele administrate adolescenţilor şi adulţilor. CDC este cel care recomandă oficial cine ar trebui să primească vaccinurile aprobate de FDA.

Anunţul a fost făcut de dr. Rochelle Walensky, directorul CDC, la câteva ore după ce un grup consultativ a decis în unanimitate că dozele Pfizer ar trebui să fie administrate celor aproximativ 28 de milioane de copii din grupa de vârstă. Decizia reprezintă prima ocazie pentru americanii cu vârste mai mici de 12 ani de a primi protecţie împotriva Covid-19.

„Ca mamă, încurajez părinţii care au întrebări să discute cu medicii pediatri, cu asistentele din şcoli sau farmacistul local pentru a afla mai multe despre vaccin şi importanţa de a-şi imuniza copiii”, a spus marţi noapte Rochelle Walensky într-un comunicat citat de AP.

Reacţia preşedintelui Joe Biden

Pe acelaşi subiect

Anterior, în aceeaşi zi, ea a declarat că deşi riscul de dezvoltare a unei forme grave de boală şi riscul de deces la copiii mici este mai scăzut decât la adulţi, el există, şi a mai spus că boala a avut un impact profund social, asupra sănătăţii mintale şi educaţiei, inclusiv a accentuat disparităţile în ceea ce priveşte învăţarea. „Există copii de clasa a doua care nu au avut parte vreodată de un an de şcoală normal. Vaccinarea pediatrică are puterea de a ne ajuta să schimbăm asta”, a afirmat ea.

Preşedintele Joe Biden a spus că decizia este „un punct de cotitură”. „Va permite părinţilor să încheie luni de griji legat de copiii lor şi să reducă măsura în care copiii pot da virusul altora. Este un pas important înainte pentru naţiunea noastră în lupta împotriva virusului”, a transmis el într-un comunicat.

American Academy of Pediatrics a salutat decizia, iar medicii pot începe, potrivit CDC, „cât de curând posibil” administrarea micilor doze. Copiii cu vârste între 5 şi 12 ani vor primi două doze reduse, la distanţă de trei săptămâni, din vaccinul Pfizer/BioNTech - calendarul fiind menţinut, însă vor fi utilizate ace de dimensiuni mai mici.

Weekendul trecut, Pfizer a început să livreze în statele americane milioane de fiole cu doze pentru copii, care au capace portocalii, pentru a evita ca ele să fie încurcate cu cele destinate adulţilor, care au capac mov.

Mulţi părinţi au cerut ca un vaccin ati-Covid să fie disponibil pentru copii

Mulţi părinţi au cerut ca un vaccin ati-Covid să fie disponibil pentru copii, pentru ca ei să îşi poată relua activităţile obişnuite fără a-şi risca sănătatea sau fără a aduce virusul în familie. Consilierii CDC au recunoscut însă că destul de mulţi părinţi au şi întrebări, fiind influenţaţi şi de dezinformarea tot mai crescută.

Membrii grupului consultativ au spus că vor ca părinţii să adreseze întrebări legat de vaccin şi să înţeleagă că este mult mai bun decât să parieze că minorii vor scăpa de o formă gravă a infecţiei cu SARS-CoV-2. Cât priveşte siguranţa, mai mult de 106 milioane de americani au primit bine două doze din serul Pfizer, inclusiv mai mult de 7 milioane de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

„Mi-am vaccinat copiii”, a spus dr. Helen Keipp Talbot de la Vanderbilt University, consilier al CDC. Ea a precizat că nu ar recomanda ceva pentru alte familii dacă nu ar fi fost liniştită în ceea ce o priveşte. În Statele Unite au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări în cazul copiilor cu vârste de 5 - 11 ani, iar aproximativ o treime au necesitat terapie intensivă, potrivit datelor guvernamentale. CDC a înregistrat cel puţin 94 de decese în această grupă de vârstă, iar altele sunt anchetate.

Deşi în SUA a fost înregistrată o scădere a numărului de cazuri noi de boală, experţii se tem că acesta va creşte odată cu venirea iernii şi a faptului că activităţile vor avea loc mai mult în interior. Studiul Pfizer pe 2.268 de copii a rezultat că dozele reduse se dovedesc a fi aproximativ 91% eficiente în prevenirea Covid-19 simptomatic.

FDA a analizat mai mulţi copii care au fost vaccinaţi, în total 3.100, şi a concluzionat că serul este sigur. Copii din această grupă de vârstă au prezentat după vaccinare reacţii similare sau mai puţine decât adolescenţii şi adulţii - precum durere de braţ, febră şi iritaţii. Acel studiu nu a fost suficient de amplu pentru a detecta efecte secundare rare, precum inflamaţia cardiacă ce apare uneori, după a doua doză completă, mai ales la băieţi adolescenţi şi bărbaţi adulţi.

Organismele de reglementare au decis în final că beneficiile vaccinării depăşesc posibilitatea ca cei cu vârste sub 12 ani care primesc o doză mai mică să experimenteze acest risc rar. FDA a explicat săptămâna trecută că atât copiii care suferă de obezitate ori diabet, cât şi cei sănătoşi se pot îmbolnăvi grav, iar CDC a decis ca dozele să fie recomandate pentru toţi, inclusiv pentru copiii care au trecut prin boală.

Cât priveşte copiii cu vârste mai mici, Pfizer testează serul pe sugari şi preşcolari şi este aşteptat să prezinte rezultate la finalul acestui an. Moderna de asemenea derulează astfel de studii pe copii cu vârste mici, însă FDA nu a dat încă undă verde vaccinului în cazul adolescenţilor, astfel că Moderna amână să aplice pentru o grupă de vârstă mai mică.

Puţine ţări au început să folosească vaccinuri anti-Covid în cazul copiilor cu vârste sub 12 ani, între care China, care a demarat imunizarea celor cu vârste de peste 3 ani. Multe state care folosesc Pfizer/BioNTech urmăresc însă deciziile luate în SUA. Organismele europene de reglementare au început să analizeze eficienţa şi siguranţa dozelor pentru copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Aproximativ 28 de milioane de copii cu vârste de 5 - 12 ani din Statele Unite pot fi vaccinaţi împotriva Covid-19