Arabia Saudită confirmă că jurnalistul Washington Post a murit în Consulatul său din Istanbul

Publicat: 20.10.2018, 02:37.
Actualizat: 20.10.2018, 03:40

Arabia Saudită confirmă că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul. Televiziunea de stat saudită a transmis că decesul s-a produs după o încăierare în sediul misiunii diplomatice din Turcia.

Selfie făcut de Jamal Khashoggi cu logodnica sa Hatice Cengiz

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi și logodnica sa de origine turcă, Hatice Cengiz

Arhivă personală Hatice Cengiz

Arabia Saudită confirmă că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul. Televiziunea de stat saudită a transmis că decesul s-a produs după o încăierare în sediul misiunii diplomatice din Turcia.

Televiziunea de stat din Arabia Saudită a făcut anunțul citând rezultatele preliminare ale anchetei autorităților de la Riad.

”Discuție degenerată în ceartă și altercație”

Televiziunea a transmis că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit după o încăierare cu mai multe persoane, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul.

”Primele rezultate ale anchetei procurorilor privind dispariția cetățeanului Jamal Khashoggi arată că o discuție între el și persoanele cu care s-a întâlnit în Consulatul Saudit din Istanbul a degenerat într-o ceartă și o altercație fizică cu Khashoggi, care i-a provocat moartea”, se afirmă în știrea tv.

Autoritățile saudite au mai anunțat și primele măsuri luate în acest caz.

”Ancheta este încă în desfășurare și 18 cetățeni saudiți au fost arestați, pentru a dezvălui ce s-a întâmplat și pentru a-i pedepsi pe cei responsabili în acest caz și a-i aduce în fața justiției”, s-a mai spus în știrea care citează un comunicat al Procurorul General al Arabiei Saudite.

Demiteri la nivel înalt după confirmarea morții jurnalistului

De asemenea, potrivit comunicatului, consilierul Curții Regale Saudite Saud al-Qahtani și adjunctul șefului serviciului de informații, Generalul Ahmed al-Assiri, au fost demiși.

Este pentru prima dată când Arabia Saudită recunoaște că jurnalistul Jamal Khashoggi este mort.

Conform televiziunii de stat, Arabia Saudită a instituit o comisie formată din oficiali responsabili cu securitatea și din ministerele de interne și externe. Ei au la dispoziție o lună pentru finalizarea unui raport cu concluzii privind moartea lui Jamal Khashoggi.

Cazul șocant al lui Jamal Khashoggi

Jurnalistul a dispărut pe 2 octombrie, după ce a fost la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține documentele necesare pentru a se căsători cu logodnica sa de origine turcă, Hatice Cengiz.

La 3 ore după intrarea lui în consulat, ea a alertat autoritățile turce, spunând că nu a mai primit niciun semn de la logodnicul pe care îl aștepta în afara clădirii.

”După 3 ore de așteptare am fost cuprinsă de teamă și îngrijorare. Am scris mesaje câtorva prieteni pentru a le spune și am întrebat de Jamal în clădirea consulară. Am primit un răspuns care mi-a alimentat și mai mult frica: Jamal a plecat deja, mi-au spus ei, posibil fără ca eu să-l fi observat”, a dezvăluit Hatice Cengiz într-un editorial în Washington Post.

Turcia a acuzat Arabia Saudită că Jamal Khashoggi a fost ucis în Consulatul din Istanbul, iar cadavrul său a fost tranșat și scos din clădire într-un mod foarte discret.

Zilele trecute, și Președintele american Donald Trump își dezvăluia convingerea că jurnalistul este mort. O înregistrare video cu momentul intrării lui Khashoggi în Consulat a fost dată publicității de oficialii turci.

Autoritățile turce spun că în asasinarea jurnalistului ar fi implicați 15 saudiți care au venit în Istanbul pe 2 octombrie. Cel puțin unul dintre ei pare să aibă conexiuni la nivel înalt în guvernul saudit, cred oficiali turci.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.