Antena Meniu Search
x

Armata devine obligatorie în Letonia, de teama rușilor: fiecare bărbat între 18 și 27 de ani va fi recrutat

Autoritățile din Letonia anunță că toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani vor fi recrutați în armată în următorii cinci ani, potrivit CNN.

de Redactia Observator

la 11.07.2022, 16:15

soldat din Letonia
Armata devine obligatorie în Letonia, de teama rușilor: fiecare bărbat între 18 și 27 de ani va fi recrutat - Shutterstock

Conscripția va fi introdusă pentru toți cetățenii de sex masculin din Letonia cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, a anunțat luni Ministerul Apărării.

În următorii cinci ani, toți cetățenii de sex masculin din acest interval de vârstă „vor trebui să aleagă unul dintre cele patru tipuri de serviciu militar: Serviciul de Stat de Apărare, Garda Națională, Curs universitar de comandant de secție sau servicii alternative la Ministerul de Interne, Sănătate sau Asistență Socială", a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Cetățenilor de sex feminin din această grupă de vârstă li se vor oferi „aceleași oportunități pe bază de voluntariat", a precizat ministerul.

Letonii se tem de o invazie a Rusiei

Pe acelaşi subiect

„Populația trebuie să realizeze că, pentru a supraviețui, trebuie pur și simplu să creștem ponderea populației care a primit pregătire militară și este pregătită să se angajeze în luptă. Acest lucru ar trebui să reducă riscul ca Rusia să atace Letonia", a declarat ministrul apărării Artis Pabriks.

Pabriks a adăugat că „anul 2014 ne-a făcut să ne concentrăm mai mult pe reînarmarea și pe o mai bună pregătire de luptă a unităților forțelor noastre armate. Aceste obiective au fost atinse cu succes".

În 2014, Rusia a invadat și anexat peninsula ucraineană Crimeea.

"Cu toate acestea, implicațiile de securitate ale războiului dintre Rusia și Ucraina au dus la numeroase provocări noi. Pentru a le depăși, trebuie să ne sporim capacitățile de luptă și să dezvoltăm rezerva armatei", a adăugat Pabriks, potrivit MEDIAFAX.

În cadrul primei faze a proiectului, Ministerul leton al Apărării va oferi pregătire militară voluntară cetățenilor letoni cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, începând cu ianuarie 2023.

Înrolarea în Letonia se va face în două etape, în ianuarie și iulie

Ministerul estimează că, în primul an, Serviciul de Stat al Apărării va atrage aproximativ 1.000 de noi soldați. Aceștia vor trebui să servească timp de un an, inclusiv o lună de concediu.

Noii recruți vor urma o pregătire de bază de trei luni și un curs de specialitate de trei luni, în timp ce lunile rămase „vor fi dedicate integrării în unități și pregătirii colective", a precizat ministerul.

„Toți recruții vor fi protejați din punct de vedere social. Conform planurilor, fiecare nou soldat va primi un salariu lunar de până la 400 de euro, hrană gratuită și cazare în cazărmile armatei", a mai anunțat ministerul.

În următorii cinci ani, ministerul intenționează să crească ponderea populației pregătite de luptă în cadrul Forțelor Armate Naționale până la 50.000 de soldați.

„Dintre aceștia, 14.000 de soldați ar urma să formeze unități de serviciu activ, în timp ce 16.000 ar urma să se alăture Gărzii Naționale și 20.000 ar urma să formeze forța de rezervă", a explicat ministerul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Armata devine obligatorie în Letonia, de teama rușilor: fiecare bărbat între 18 și 27 de ani va fi recrutat