Antena Meniu Search
x

HARTĂ. Armata israeliană a ajuns la porţile oraşului Gaza în nord, l-a tăiat de sudul Fâşiei. Discursul liderului Hezbollah, aşteptat cu sufletul la gură

Război Israel - Hamas. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) continuă să lovească Fâșia Gaza. Armata israeliană a declarat miercuri noapte că forțele sale au străpuns prima linie de apărare a Hamas în nord și au ajuns la porţile orașului Gaza. Operaţiunea militară terestră extinsă declanşată vinerea trecută a intrat azi în a şasea zi, iar forţele israeliene au confirmat moartea a 17 soldaţi în această perioadă.  Armata israeliană a bombardat ieri a doua oară tabăra de refugiaţi Jabalia. Cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi aici în atacurile israeliene de marţi şi miercuri, potrivit Hamas.

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 16:23

Vezi și

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în cea de-a 27 zi. Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat miecuri noapte că "forțele noastre au spart linia frontului de apărare a Hamas în nordul Fâșiei Gaza", potrivit Times of Israel. Iar generalul Itzik Cohen, comandantul Diviziei 162 a IDF, a transmis că forțele israeliene au înaintat adânc și au ajuns "la porțile orașului Gaza".  Potrivit acestuia, în ultimele cinci zile, "am distrus o mare parte din capacitățile Hamas, am atacat facilități strategice, toată gama de explozibili, tunelurile sale și alte facilități pe care le-am distrus complet".

Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat că trupele IDF au continuat să avanseze spre coastă, la sud de orașul Gaza, unde potrivit unor analişti militari forţele israeliene s-ar afla la mai puţin de un km de a tăia Fâşia Gaza în două şi de a izola oraşul de sudul regiunii. De asemenea, trupele au făcut progrese de-a lungul coastei de la nord la sud şi au avansat şi în interiorul oraşului Beit Hanoun, situat în nordul Fâşiei.

Armata israeliană a ajuns la porţile oraşului Gaza, a înaintat spre coastă izolând oraşul de sudul Fâşiei

ISW

Joi dimineaţă, armata israeliană a anunţat că forțele sale terestre și tancurile s-au angajat peste noapte în lupte cu celulele teroriste Hamas în nordul Fâșiei Gaza, ucigând zeci de agenți. Trupele Brigăzii de Infanterie Golani au dus "bătălii prelungite" împotriva teroriștilor Hamas, care au tras rachete, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade asupra forțelor israeliene.  Armata susţine că trupele Golani au ripostat, asistate de artilerie și tancuri, dar şi aviaţie şi marina militară.  "La sfârșitul luptei, zeci de teroriști au fost uciși", a transmis IDF. Un grup de terorişti Hamas care a deschis focul asupra unor soldaţi din Brigada de Infanterie Nahal au fost ucişi într-un atac aerian, a mai transmis armata. 

Pe acelaşi subiect

Război Israel-Hamas. Liderul Hezbollah va ţine vineri un discurs aşteptat de multă lume

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah urmează să susțină vineri un discurs aşteptat cu sufletul la gură în regiune, este primul de la începutul escaladării intense dintre gruparea sa şi Israel în urmă cu trei săptămâni, şi totodată primul de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Discursul este programat pentru ora 15.00 şi va avea loc în cadrul unei ceremonii de "cinstire a martirilor care şi-au sacrificat viaţa pe drumul către Ierusalim", potrivit canalului Al Mayadeen, afiliat grupării. Hezbollah și Israel s-au angajat în numeroase ciocniri la scară mică la granița cu Libanul, unele dintre ele soldate cu morţi. Gruparea teroristă a fost avertizată în mod repetat să nu se implice în război. 

Război Israel-Hamas. Hezbollahul libanez anunţă că a doborât o dronă israeliană. Israelul contestă

Hezbollahul Libanez a anunţat joi că a distrus o dronă israeliană deasupra sudului Libanului cu o rachetă sol-aer, o informaţie contestată de armata israeliană care a confirmat lansarea rachetei, dar a declarat că dispozitivul său aerian nu a suferit "nicio pagubă", relatează Reuters.

Este pentru a doua oară în această săptămână când Hezbollah pretinde că a doborât o dronă israeliană cu o rachetă sol-aer, pe fondul ciocnirilor transfrontaliere în creştere, în timp ce Israelul efectuează o incursiune la sol împotriva conducătorilor Hamas din Gaza. Hezbollah a declarat într-un comunicat că luptătorii săi au doborât drona imediat după miezul nopţii deasupra a două sate în partea libaneză a frontierei. "S-a prăbuşit şi a căzut instantaneu", potrivit comunicatului.

Armata israeliană a declarat că o rachetă sol-aer a fost lansată din Liban către una dintre dronele sale. "Ca răspuns, (armata) a lovit celula teroristă care a tras racheta şi locul de lansare", a spus armata într-un comunicat, fără a preciza cine s-a aflat în spatele lansării rachetei. "Nu a existat nicio avarie" la dronă, potrivit comunicatului. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi care să susţină afirmaţiile sale. Reuters nu a putut verifica niciuna dintre informaţii

Război Israel-Hamas: Joe Biden face apel la o "pauză"

Preşedintele american Joe Biden, abordat miercuri în timpul unei reuniuni cu caracter politic cu privire la conflictul între Israel şi Hamas, s-a declarat favorabil unei "pauze" în război pentru a permite "prizonierilor" să părăsească enclava, a relatat France Presse.

Biden, candidat la al doilea mandat, s-a exprimat în cursul unui eveniment destinat colectării de fonduri la Minnesota, când cineva din public i-a strigat: "În calitate de rabin, vă cer să lansaţi un apel la încetarea imediată a focului!". Cea care s-a prezentat drept femeie-rabin a fost îndepărtată apoi de la eveniment de gărzile de securitate, în timp ce striga: "Încetaţi focul acum!", notează EFE. "Cred că avem nevoie de o pauză. O pauză înseamnă să dăm timp pentru a-i scoate pe prizonieri" de acolo, a declarat democratul de 80 de ani.

Solicitată să facă unele clarificări cu privire la această afirmaţie, Casa Albă a precizat ulterior că prin "prizonieri" Joe Biden s-a referit la ostaticii pe care gruparea islamistă Hamas îi deţine în Fâşia Gaza. "Eu sunt cel care l-a convins pe Bibi (premierul israelian Benjamin Netanyahu) să facă apel la o încetare a focului pentru a scoate prizonierii de acolo. Eu am vorbit cu (preşedintele egiptean Abdel Fattah) al-Sisi pentru a-l convinge 'să deschidă poarta'", adică punctul de trecere de la Rafah în sudul Fâşiei Gaza, a afirmat preşedintele american.

Armata israeliană a bombardat a doua oară tabăra de refugiaţi Jabalia

Israelul a dat asigurări că a atacat "zeci" de ţinte Hamas, peste 11.000 de la începutul războiului, în timp ce îşi continuă ofensiva aeriană şi terestră în Fâşia Gaza, unde miercuri a fost deschisă pentru prima dată trecerea de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, pentru a permite evacuarea a 76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie. "Terminalul din Rafah va fi din nou deschis joi pentru a permite trecerea mai multor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie", a anunţat la rândul său o sursă din cadrul serviciilor de securitate egiptene pentru AFP.

"În paralel cu extinderea activităţilor terestre, este în curs de desfăşurare un efort comun cu forţele aeriene şi navale pentru a contracara ameninţările terestre şi pentru a ataca organizaţia teroristă Hamas", a raportat armata israeliană, care a declarat că l-a ucis pe comandantul unităţii de rachete antitanc al Hamas, Mohamed Asar.

Armata israeliană a bombardat din nou tabăra de refugiaţi Jabalia din Fâşia Gaza. Cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabalia în Fâşia Gaza, marţi şi miercuri, a declarat biroul de presă al guvernului Hamas. Aarmata israeliană susţine că atacul de marţi asupra taberei a vizat un membru al Hamas responsabil pentru atacul din 7 octombrie.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a apreciat că "atacurile aeriene israeliene" din Jabalia "pot constitui crime de război". "Suntem serios îngrijoraţi că acestea sunt atacuri disproporţionate care ar putea constitui crime de război", a spus organismul condus de Înaltul Comisar Volker Türk.

Riscul ca războiul dintre Israel şi Hamas să se extindă în întreaga regiune a Orientului Mijlociu a dominat miercuri o întâlnire la Ankara a miniştrilor de externe ai Iranului şi Turciei, în care ambii au cerut un armistiţiu rapid pentru a pune capăt deceselor din Fâşia Gaza. "Sperăm că o încetare a focului va veni în curând şi că genocidul şi violenţa Statelor Unite şi Israelului se vor încheia", a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Hosein Amirabdolahian, la o conferinţă de presă comună cu omologul său turc, Hakan Fidan.

"Prietenii iranieni au spus că, dacă nu se schimbă condiţiile, vor interveni şi alţii, şi nu putem lăsa să se întâmple acest lucru", a subliniat Fidan, care a atacat Uniunea Europeană, acuzând-o că nu a făcut suficient pentru a-i ajuta pe palestinieni. "Lucrăm pentru o încetare a focului şi pentru ajutor umanitar. Dar UE nu vrea să audă despre o încetare a focului. Nu face nimic pentru ajutorul umanitar. Este alături de Statele Unite şi este în favoarea ideii ca Israelul să decidă când să se încheie (războiul)", a susţinut el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » HARTĂ. Armata israeliană a ajuns la porţile oraşului Gaza în nord, l-a tăiat de sudul Fâşiei. Discursul liderului Hezbollah, aşteptat cu sufletul la gură