Antena Meniu Search
x

Armata israeliană, prinsă că minte. A bombardat de 3 ori convoiul celor 7 voluntari umanitari ucişi, deşi ştia că este un ONG. Care a fost scuza

Război Israel - Hamas. Un atac aerian israelian a ucis luni șapte voluntari umanitari ai ONG-ului World Central Kitchen care livrau alimente civililor din Gaza. Sunt primii voluntari străini ucişi în războiul care a provocat decese masive în rândul populaţiei palestiniene. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că armata "a lovit fără intenţie oameni nevinovați", iar Forțele de Apărare ale Israelului au promis să investigheze. Experţi intervievaţi de CNN susţin că este greu de crezut că atacul a fost un accident, iar indiciile arată clar intenţie. Haaretz a relatat că ţinta ar fi fost un "terorist Hamas" care însă a fost identificat greşit. 

de Redactia Observator

la 03.04.2024, 13:48

Armata israeliană, prinsă că minte. A bombardat de 3 ori convoiul celor 7 muncitori umanitari, deşi ştia că este un ONG
Armata israeliană, prinsă că minte. A bombardat de 3 ori convoiul celor 7 muncitori umanitari, deşi ştia că este un ONG - Profimedia

Şapte colaboratori ai ONG-ului american World Central Kitchen, trei britanici, John Chapman, de 57 de ani, James Henderson, 33 de ani și James Kirby, 47 de ani, australianul Lalzawmi Frankcom, polonezul Damian Sobol, palestinianul Saifeddin Issam Ayad Abutahas şi americano-canadianul Jacob Flickinger, de 33 de ani au fost ucişi luni seara în Fâşia Gaza după ce descărcaseră peste 100 de tone de ajutor alimentar. Convoiul lor a fost bombardat de trei ori cu rachete de forţele israeliene.

În timp ce Joe Biden a criticat aspru Israelul, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a precizat că nu există nicio dovadă că armata israeliană a lovit în mod deliberat angajaţii umanitari. Premierul Benjamin Netanyahu a transmis că cei şapte au fost loviţi în mod "neintenţionat". "Se întâmplă în război. Vom verifica riguros, suntem în contact cu guvernele şi vom face totul pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată", a asigurat el.

Armata israeliană a recunoscut că a făcut o greşeală gravă iar preşedintele Herzog a prezentat scuze. Acest eveniment tragic "a fost o greşeală gravă", a declarat şeful statului major israelian, generalul Herzi Halevi, într-un mesaj video. "Este o eroare care a urmat unei identificări greşite noaptea, în timpul unui război, în condiţii foarte complexe. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple", a adăugat el.

Expert militar: E greu de crezut că atacul a fost întâmplător

Pe acelaşi subiect

Un expert militar a declarat însă pentru CNN că imaginile surprinse arată că atacul a fost efectuat intenţionat cu rachete lansate de dronă. Avariile suferite de cele trei maşini în care se aflau colaboratorii World Central Kitchen arată faptul că IDF a utilizat "rachete de mare precizie lansate de drone", a spus Chris Cobb-Smith, un fost ofițer de artilerie al armatei britanice. E "greu de crezut" că a fost întâmplător, a spus el. 

Drona care a lansat rachetele este operată împreună cu o dronă de supraveghere, ceea ce înseamnă că armata israeliană a avut vizibilitate completă asupra mașinilor. Cel puțin două dintre vehicule erau marcate pe plafon cu logo-ul WCK. "Deflagrația limitată" și "distrugerea localizată" arată că rachetele au fost lansate de drone. Cobb-Smith a declarat că este necesară analiza fragmentelor de rachetă pentru a identifica definitiv muniția exactă folosită în atac.  

Patrick Senft, cercetător la Armament Research Services (ARES), a susţinut şi el opinia lui Cobb-Smith. "Fără fragmente de muniție, nu pot spune nimic cu siguranță, dar daunele produse vehiculelor sunt în concordanță cu muniție ghidată, de precizie cu o încărcătură explozivă mică", a spus Senft.

Filmul atacului în care au fost ucişi cei 7 angajaţi umanitari

Publicaţia israeliană Haaretz a relatat marţi, citând surse din ministerul Apărării, că o dronă IDF a bombardat de trei ori convoiul de maşini al ONG-ului încercând să ucidă un membru Hamas care nu era de fapt în vehicule. 

Convoiul World Central Kitchen circula pe o rută aprobată de armata israeliană şi escorta un camion de ajutoare până la un depozit de alimente din oraşul Deir al-Balah. O dronă a tras trei rachete una după alta asupra maşinilor, dar ținta, un bărbat înarmat considerat a fi terorist, nu ar fi părăsit deloc depozitul de alimente în mașinile organizaţiei umanitare. 

Mașinile erau marcate clar cu logourile organizației, dar echipa militară responsabilă cu securitatea traseului respectiv ar fi văzut un bărbat înarmat în camion și a bănuit că este un terorist. Camionul a ajuns la depozit împreună cu cele trei mașini în care se aflau șapte voluntari WCK, doi palestinieni cu cetăţenie americană şi canadiană, trei britanici, un australian și un polonez. 

Câteva minute mai târziu, cele trei mașini au părăsit depozitul fără camionul în care ar fi fost localizat bărbatul aparent înarmat. Potrivit surselor citate de Haaretz, acel bărbat înarmat nu ar fi părăsit deloc depozitul. La un moment dat, când convoiul circula pe traseul aprobat, o echipă militară israeliană aflată în Gaza a luat decizia ca una dintre maşini să fie atacată cu o rachetă.

După atac, pasagerii au părăsit mașina lovită şi au urcat în următoarea. Angajaţii umanitari au continut să meargă pe traseu și chiar au anunțat persoanele responsabile că au fost atacaţi, dar, câteva secunde mai târziu, o altă rachetă le-a lovit mașina. Când a treia mașină din convoi s-a apropiat, pasagerii au început să transfere în ea pe răniții care supraviețuiseră celei de-a doua lovituri. Atunci o a treia rachetă i-a lovit.

"Este frustrant. Încercăm tot posibilul să lovim cu precizie teroriștii și folosim fiecare fir de informații. Și la urmă unitățile din teren decid să lanseze atacuri fără nicio pregătire, în cazuri care nu au nicio legătură cu protejarea forțelor noastre", a spus sursa respectivă. 

Joe Biden critică aspru Israelul 

Preşedintele Joe Biden a criticat aspru marţi Israelul. "Acesta nu este un incident izolat", a afirmat Biden într-un comunicat marţi seara. "Acest conflict a fost unul dintre cele mai grave din istoria recentă în ceea ce priveşte numărul lucrătorilor umanitari ucişi", a mai spus preşedintele american, adăugând că acesta este unul dintre principalele motive pentru care distribuirea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza este atât de dificilă.

"Israelul nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii care încearcă să ofere ajutorul de care au nevoie disperată civilii", a mai spus Biden. "Incidente precum cel de ieri (luni) pur şi simplu nu ar trebui să se întâmple", a adăugat liderul de la Casa Albă. "De asemenea, Israelul nu a făcut suficient pentru a proteja civilii", a continuat Biden. "Statele Unite au cerut în mod repetat Israelului să reducă riscul de coliziune între operaţiunile sale militare împotriva Hamas şi operaţiunile umanitare, pentru a evita victimele civile", a mai spus el.

Biden a cerut o investigaţie rapidă şi publicarea rezultatelor acesteia. El a spus că a fost "revoltat şi are inima frântă" după uciderea voluntarilor. "Ei ofereau hrană civililor flămânzi în mijlocul unui război. Erau curajoşi şi altruişti. Moartea lor este o tragedie", a mai spus preşedintele american. 

Cine este ONG-ul World Central Kitchen

Cu sediul în Statele Unite, WCK, unul din rarele ONG-uri care încă operează pe teritoriul palestinian devastat de aproape şase luni de război, a anunţat că îşi suspendă operaţiunile în regiune după atacul care a avut loc luni seara în Deir al-Balah. De la începutul războiului, WCK a participat la operaţiuni umanitare furnizând mese pe teritoriul palestinian, unde majoritatea celor aproximativ 2,4 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de foamete, potrivit ONU.

WCK a ajutat la trimiterea unei prime nave cu ajutoare din Cipru printr-un coridor maritim spre Fâşia Gaza, la mijlocul lunii martie. În urma uciderii celor şapte lucrători umanitari, nave încărcate cu ajutoare umanitare ce urmau să fie descărcate în enclava palestiniană au revenit în Cipru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Armata israeliană, prinsă că minte. A bombardat de 3 ori convoiul celor 7 voluntari umanitari ucişi, deşi ştia că este un ONG. Care a fost scuza