Antena Meniu Search
x

Reacția lui Benjamin Netanyahu, după ce armana israeliană a ucis 7 angajați umanitari în Gaza: "Nu a fost cu intenție. Se întâmplă în război"

Război Israel-Hamas. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut marţi că cei şapte angajați umanitari ai organizaţiei nonguvernamentale americane World Central Kitchen, care și-au pierdut viața în Fâşia Gaza, au fost loviţi în mod "neintenţionat" într-un raid israelian și că astfel de lucruri se întâmplă în război, relatează Reuters şi AFP, citează Agerpres

de Redactia Observator

la 02.04.2024, 16:27

Reacția lui Benjamin Netanyahu, după ce armana israeliană a ucis 7 angajați umanitari în Gaza
Reacția lui Benjamin Netanyahu, după ce armana israeliană a ucis 7 angajați umanitari în Gaza

"Din păcate, ieri (luni) s-a produs un incident tragic, forţele noastre au lovit în mod neintenţionat (oameni) nevinovaţi în Fâşia Gaza", a afirmat premierul israelian într-o înregistrare video realizată la spitalul unde a fost supus duminică unei operaţii de hernie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu: Nu a fost intenționat

"Se întâmplă în război. Vom verifica riguros, suntem în contact cu guvernele şi vom face totul pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată", a asigurat el.

O lovitură israeliană a atins luni un convoi care transporta o echipa World Central Kitchen care tocmai descărcase peste 100 de tone de ajutor alimentar adus în Gaza pe ruta maritimă din Cipru. Printre victime se află cetăţeni ''din Australia, Polonia, Regatul Unit, un cetăţean cu dublă naţionalitate americană şi canadiană, şi o persoană palestiniană'', a precizat WCK, care a mai menţionat că a decis să îşi ''suspende operaţiunile în regiune''.

Pe acelaşi subiect

Benjamin Netanyahu a fost externat între timp marţi din spital, biroul său difuzând un alt video în care premierul le mulţumeşte doctorilor pentru "succesul operaţiei".

Polonia şi Spania au cerut explicaţii după incident

Polonia şi Spania au cerut explicaţii după o lovitură aeriană israeliană în Gaza, soldată cu uciderea a şapte angajaţi ai organizaţiei neguvernamentale World Central Kitchen, în timp ce Israelul a promis că va face o anchetă.

Ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a declarat marţi că i-a cerut 'explicaţii urgente' ambasadorului Israelului la Varşovia după ce un voluntar polonez a fost ucis în timp ce oferea ajutoare în Gaza. 

"I-am cerut personal ambasadorului israelian YacovLivne explicaţii urgent", a scris Sikorski pe platforma X.

"El m-a asigurat că Polonia va primi în curând rezultatele investigaţiei cu privire la această tragedie. Îmi alătur condoleanţele către familia curajosului nostru voluntar şi toate victimele civile din Fâşia Gaza", a adăugat el.

Primarul din Przemysl, oraş din sud-estul Poloniei, l-a identificat pe voluntarul ucis ca fiind Damian Sobol.

"Ieri, colegul nostru, locuitor al Przemysl, voluntar, membru al echipei World Central Kitchen - Damian Sobol, a fost ucis într-un atac cu rachetă al forţelor israeliene asupra unui convoi umanitar care livra alimente în Fâşia Gaza", a scris el pe Facebook.

"Nu există cuvinte pentru a descrie ceea ce simt acum oamenii care l-au cunoscut pe acest om minunat. Odihnească-se-n pace", a adăugat el.

La rândul său, premierul spaniol Pedro Sanchez a cerut Israelului să "facă lumină cât mai curând posibil" asupra morţii celor şapte lucrători umanitari şi a transmis "profundele sale condoleanţe".

"Sper şi cer ca guvernul israelian să facă lumină cât mai curând posibil asupra circumstanţelor acestui atac brutal", a spus Sanchez într-o declaraţie de presă după ce a vizitat tabăra de refugiaţi palestinieni de la Jabal el-Hussein, în Iordania, prima etapă a unui turneu regional în trei ţări.

Trupurile celor şapte lucrători umanitari, recuperate

Semiluna Roşie palestiniană a confirmat că a recuperat trupurile celor şapte lucrători umanitari ai WCK ucişi în atacul israelian.

"Într-o operaţiune complicată care a durat câteva ore, echipele Semilunii Roşii Palestiniene (PRCS) au recuperat cadavrele celor şapte lucrători ai World Central Kitchen în această dimineaţă", a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Nebal Farsakh, citat de EFE.

Trupurile au fost transportate la Spitalul Martirilor al-Aqsa, din oraşul Deir al Balah, unde a avut loc atacul, iar apoi la Spitalul Abu Yousef al Najjar, de unde vor fi trimise la punctul de frontieră Rafah pentru a fi evacuate. Armata israeliană a comunicat că o entitate independentă, Mecanismul de constatare şi evaluare a faptelor, va investiga atacul care a ucis şapte lucrători umanitari ai WCF în Gaza, scrie EFE.

Purtătorul de cuvânt al forţelor israeliene (IDF), Daniel Hagari, a explicat într-un mesaj că a vorbit personal cu José Andrés pentru a-şi exprima condoleanţele.

"Vom deschide o anchetă pentru a examina acest incident grav. Acest lucru ne va ajuta să reducem riscul ca un eveniment similar să se producă din nou", a spus Hagari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Reacția lui Benjamin Netanyahu, după ce armana israeliană a ucis 7 angajați umanitari în Gaza: "Nu a fost cu intenție. Se întâmplă în război"